“The world will be better if they lead together”

6 november 2018
  • Profielafbeelding van Danielle Strickland
    Door: Danielle Strickland

“Cultureel gezien staan we vandaag de dag op een kruispunt, waar de relaties tussen mannen en vrouwen afbrokkelen. Er is verdenking en verwarring, pijn en lijden. Er komen dingen aan het licht en er is veel onduidelijkheid over wat we precies moeten doen.”

“Wereldwijd vertellen vrouwen de waarheid en brengen ze de pijn aan het licht van seksuele intimidatie. Dank God, ik ben er namelijk van overtuigd dat de waarheid ons zal vrijmaken.” Toch is het hoogst ongemakkelijk. Want “om te veroorzaken dat het ook daadwerkelijk vrijmaakt, moet het ons opschudden. De waarheid verstoort ons. En dat vinden we niet leuk. We hebben een hekel aan chaos, we willen de controle niet kwijtraken.”

“Onze reacties op dit soort situaties zijn vaak het ontkennen, vermijden, beschuldigen of verstoppen. Zelfs idealisten willen snelle, instinctieve reacties zien: zorg dat je de persoon vindt die we de schuld kunnen geven. Alsof het probleem buiten onszelf ligt.” Danielle is ervan overtuigt dat we juist op een andere manier van dit momentum gebruik kunnen maken. “Als we leiders zijn die daadwerkelijk iets willen veranderen, zullen we dit moment herkennen als een mogelijkheid om een betere wereld te creëren: één waarin we samen beter zijn.” Danielle verwijst naar Genesis 2 waar God zegt: het is niet goed dat de mens alleen is. God schept de vrouw. Samen stelt Hij hen aan over de schepping. Alsof Hij daarmee zegt: “The world will be better if they lead together.”*

Maar hoe dan?

De vraag ‘hoe dan?’, intrigeert Danielle. Kunnen we onze macht beter gaan gebruiken en bijdragen aan verandering? Daniëlle ontdekte vier belangrijke elementen:

1. Het eerste is dat we moeten geloven dat het mogelijk is. “Geloof daagt de status quo uit en confronteert de hopeloze aard van ongelijkheid en onrecht. Dit geloof confronteert de angst.”

2.  Dat raakt direct aan het tweede punt: wees niet bang. “Ik begon Exodus te lezen om te ontdekken over hoe je onderdrukking kunt overwinnen en mensen in vrijheid kunt brengen. Voorafgaand aan die studie wist ik al wel dat Farao een bijzonder machtige pestkop was. Ik wist dat hij mensen misbruikte. Daartoe had hij de macht. Daarbij weet ik dat wanneer je bang bent voor een pestkop, dat juist de manier is hoe je onderdrukt wordt. Wat ik me echter niet eerder realiseerde was dat angst ook de reden was waarom Farao het volk überhaupt onderdrukte. Hij was bang voor de Israëlieten. Die ontdekking maakte indruk op me: als onze reacties, onze keuzes en onze dromen zijn gebaseerd op angst, zullen we óf onderdrukt worden of zelf een onderdrukker worden. Want angst is de aanjager van onderdrukking.”

3. Het derde punt is: start nu en begin bij jezelf. “Dit is een simpele stap, maar geen gemakkelijke. Ik heb liever dat het morgen start en wel met iemand anders. Jay Leno zei eens dat hij alles zou doen voor het perfecte lichaam, behalve sporten en op dieet gaan. Ik denk dat we ons hetzelfde voelen over gendergelijkwaardigheid. Maar we moeten er echt zelf mee aan de slag.”

4. De vierde stap is: “geef nooit maar dan ook nooit op. Het is een lange weg. Als we willen dat de wereld een betere plek wordt, zullen we ons leven lang dingen anders moeten gaan doen. Het heeft onze toewijding nodig. Het vraagt om dagelijkse keuzes, het regelmatig voeren van ongemakkelijke gesprekken, het aanbieden van excuses en steeds opnieuw dingen in gaan zien.”

De droom

“Ik hoop op een grote groep leiders die dit momenten gebruiken om te gaan dromen van een betere wereld. Dat ze gaan geloven dat vrouwen en mannen samen werkelijk beter zijn. Dat ze niet meer zó bang zullen zijn dat het hen verlamt. Maar dat ze nu in actie komen en dat ze beginnen bij zichzelf. Dat ze zichzelf toewijden. Niet alleen aan een droom of visie, maar aan een realiteit: een manier van leven waarin je het zelf voorleeft en nooit maar dan ook nooit opgeeft.”

Global Leadership Summit

Dit verhaal is geschreven naar aanleiding van de toespraak van Danielle Strickland op de Global Leadership Summit 2018 (GLS). De wereldwijde #metoo-beweging en de situatie in de Willow Creek-gemeente rondom oprichter Bill Hybels waren hier aanleiding voor.
www.globalleadershipsummit.nl   

*Danielle geeft in haar toespraak diverse cijfers over de impact van gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Zo is een aantoonbare relatie tussen het uitbannen van armoede en de noodzaak van het bekrachtigen van vrouwen. 

IDEAZ

Dit artikel werd geschreven voor IDEAZ 3 van 2018, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld. Wil je dit exemplaar helemaal lezen? Bestel 'm dan via de webshop. 

Verder lezen?

Scheppingsorde in 1 Timoteüs 2 vers 13?

Een paar oplettende lezers misten in mijn vorige blog over het gebruik van (het woord) ‘scheppingsorde’ in d…
Lees verder

Is scheppingsorde wel Bijbels?

In de discussie over de rol van vrouwen in de kerk schermen tegenstanders geregeld met het woord ‘scheppingsorde&r…
Lees verder

6 tips om nieuwe leiders voort te brengen

Bedrijven, kerken en organisaties hebben meer dan ooit behoefte aan nieuwe leiders. Mensen die een nieuwe visie hebben e…
Lees verder