"Een getuigenis komt van binnenuit, Kerkproeverij begint daar"

24 april 2018
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door: Jan Willem Janse

“Uitnodigen is altijd iets van getuigen. Dat is kwetsbaar, want het gaat ook over jezelf.” Het zijn de woorden van Stefan Paas. Tijdens de inspiratiedag voor Kerkproeverij sprak hij over de cultuur van uitnodiging in de kerk. Paas is hoogleraar missiologie en daarnaast betrokken als ouderling bij pioniersplek Via Nova in Amsterdam.

De gedachte van Kerkproeverij – het uitnodigen, de gastvrijheid – gaat niet zozeer over iets wat je organiseert, maar over wat je bent, volgens Paas. “Een getuigenis komt van binnenuit. Daar begint Kerkproeverij.” Paas verwijst naar de woorden van Jezus in Johannes 6 vers 67. Mensen die Jezus’ volgden beginnen af te haken en Hij vraagt: “Willen jullie soms ook weggaan?” Paas: “Iedereen die in de kerk zit moet die vraag eens af en toe aan elkaar stellen. In het antwoord op die vraag zit ook het antwoord of Kerkproeverij iets is wat je ook echt kunt doen.”

Gastvrijheid

Uitnodigen moet echt in de cultuur zitten. Eén dag Kerkproeverij is eigenlijk een symbool van iets dat meer is. “Als je kerkgangers steeds moet vertellen dat ze toch vooral anderen moeten uitnodigen, ben je waarschijnlijk niet gastvrij genoeg. Gastvrijheid is niet zozeer iets wat je organiseert, maar een manier van zijn. Gastvrijheid is de missie. Als gastvrijheid je missie is, draait het niet allereerst om wat wij aanbieden, maar dat we relaties aangaan en ons leven open maken.”

Vanuit gastvrijheid kun je alle aspecten van het kerk-zijn doordenken, zoals de website, het gebouw en de liturgie. “Gastvrijheid begint misschien wel daar waar degenen die de macht in de gemeente hebben een stapje terug durven doen en ruimte maken voor de inbreng van anderen. Mensen zijn daardoor niet meer toeschouwer, maar eigenaar. Ze zijn gast en gastheer tegelijk. De bereidheid om uit te nodigen heeft veel te maken met dit soort verbindingen: je betrokken voelen, voelen dat het ook iets is van ‘jezelf’.”

De tip die Paas geeft is: doe altijd alsof er gasten zijn. Leg uit wat je doet in een dienst. “Kerkmensen denken al veel te snel dat iedereen dat wel weet.” Doordat gastvrijheid in het DNA van de diensten zit, is het veel gemakkelijker om vervolgens iemand uit te nodigen. Paas: “Als kerkgangers vervolgens bij een dienst denken: hier had mijn buurvrouw bij moeten zijn, dan heb je bingo.”

IDEAZ

Dit artikel werd geschreven voor de Kerkproeverij-special van IDEAZ, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld. Wil je dit exemplaar helemaal lezen? Bestel 'm dan via de webshop. 

Verder lezen?

Mensen uitnodigen bij de online dienst

Hoe nodig je de ander uit om een online kerkdienst bij te wonen? Volstaat het om een linkje te sturen naar je buren? Hoe…
Lees verder

Mensen betrekken bij de gemeenschap

Je kijkt met verbazing naar de statistieken van je livestream: er kijken veel meer mensen dan normaalgesproken aanwezig …
Lees verder

Van schaamte naar een onweerstaanbare uitnodiging

In Westerse landen overweegt 80-95% van de kerkbezoekers niet de stap te nemen om een ander uit te nodigen voor een kerk…
Lees verder