Live op Facebook met je zendingswerker

24 november 2017
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door: Jan Willem Janse

Je krijgt een melding op je smartphone: het zendingsgezin uit je gemeente is live op Facebook. Mooi! Je bent benieuwd naar hoe het met hen gaat. En je had ook nog een vraag aan hen… die kan je nu mooi direct even stellen.

Live op Facebook, Instagram of YouTube

Vandaag-de-dag is het enorm gemakkelijk om een livestream uit te zenden, gewoon op Facebook, Instagram of YouTube. Het leuke aan deze livevideo’s is dat iedereen vanaf zijn of haar eigen plek kan inschakelen, en daarbij zelf vragen kan stellen aan degene die live is. Wat nu als dit een zendeling is?

Livestreams op sociale media zijn een fijne persoonlijke manier om contact te onderhouden met de groep. Het is geen puur eenrichtingsverkeer (want je kunt live vragen beantwoorden), maar toch heb je zelf het moment in de hand. Je hoeft niet eerst je publiek op één plek te verzamelen: want ieder opent de stream vanaf de eigen smartphone. Daardoor wordt het tijdsverschil wellicht ook een wat minder groot probleem. Tip: communiceer wel even vooraf wanneer je van plan bent live te gaan. Dit is goed af te stemmen met het thuisfrontteam, die er – mede voor zorgt – dat de kerk op de hoogte is van de plannen. Test wel even vooraf hoe stabiel de internetverbinding is. De kwaliteit van internetverbindingen verschilt over de wereld heen vrij sterk. Onderzoek op welke plek je het beste kunt streamen.

Jongeren

De livestreams zijn een goede mogelijkheid voor iedere doelgroep met een smartphone, niet alleen voor jongeren. Toch kun je ervoor kiezen om er een speciale Instagram-livesessie op in te zetten. De vragen die volwassenen hebben aan de zendeling (hoe gaat het met de kinderen?), kunnen natuurlijk nog best weleens afwijken van de jongere doelgroep. Daarnaast maken jongeren minder gebruik van Facebook. Stem met bijvoorbeeld de jeugdleider af wanneer een goed moment zou kunnen zijn.

Veiligheid

Wanneer publiekelijk live gaan niet mogelijk is (uit veiligheidsoverwegingen), is videobellen in een groepssetting in sommige gebieden wel een mogelijke oplossing. Je mist dan alleen wel de optie voor individuele kijkers om vragen te stellen. Dat kun je ongetwijfeld ondervangen door middel van een goede gespreksleider (of door een tool als Sli.do). Uiteraard zal je zelf moeten afwegen wat er mogelijk en veilig is.

Uit ideaz

Dit artikel werd geschreven voor ideaz 4 van 2017, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld. Wil je dit exemplaar helemaal lezen? Bestel 'm dan via de webshop. 

Drie actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Ontdek dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Ontdek dit thema

Meer dan sekse

De kerk heeft de potentie om goed nieuws te zijn als het gaat om een gezonde omgang tussen mannen en vrouwen.
Ontdek dit thema

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan, digitaal of per post.

Aanvragen
ideaz 30 - Jonge generaties voorop - mock-up.png

Wellicht vind je dit ook interessant

Hoe blijft het thuisfront betrokken bij missionair werkers?

Het thuisfront van een zendeling bestaat uit diverse groepen zoals familie, vrienden, bekenden, buren, gemeenteleden van…
Lees verder

Uitgenodigd door een ‘onbereikt volk’

'Officieel valt Zuid-Soedan niet onder ‘onbereikt gebied’. Vaak hoor je dat dat het 10-40 raam* is. Maar onz…
Lees verder

We hebben iets uit te delen!

De wereld is een dorp geworden. Afstanden zijn relatief steeds kleiner. Zo moeilijk hoeft het niet meer te zijn om oog t…
Lees verder