Live op Facebook met je zendingswerker

24 november 2017
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door: Jan Willem Janse

Je krijgt een melding op je smartphone: het zendingsgezin uit je gemeente is live op Facebook. Mooi! Je bent benieuwd naar hoe het met hen gaat. En je had ook nog een vraag aan hen… die kan je nu mooi direct even stellen.

Live op Facebook, Instagram of YouTube

Vandaag-de-dag is het enorm gemakkelijk om een livestream uit te zenden, gewoon op Facebook, Instagram of YouTube. Het leuke aan deze livevideo’s is dat iedereen vanaf zijn of haar eigen plek kan inschakelen, en daarbij zelf vragen kan stellen aan degene die live is. Wat nu als dit een zendeling is?

Livestreams op sociale media zijn een fijne persoonlijke manier om contact te onderhouden met de groep. Het is geen puur eenrichtingsverkeer (want je kunt live vragen beantwoorden), maar toch heb je zelf het moment in de hand. Je hoeft niet eerst je publiek op één plek te verzamelen: want ieder opent de stream vanaf de eigen smartphone. Daardoor wordt het tijdsverschil wellicht ook een wat minder groot probleem. Tip: communiceer wel even vooraf wanneer je van plan bent live te gaan. Dit is goed af te stemmen met het thuisfrontteam, die er – mede voor zorgt – dat de kerk op de hoogte is van de plannen. Test wel even vooraf hoe stabiel de internetverbinding is. De kwaliteit van internetverbindingen verschilt over de wereld heen vrij sterk. Onderzoek op welke plek je het beste kunt streamen.

Jongeren

De livestreams zijn een goede mogelijkheid voor iedere doelgroep met een smartphone, niet alleen voor jongeren. Toch kun je ervoor kiezen om er een speciale Instagram-livesessie op in te zetten. De vragen die volwassenen hebben aan de zendeling (hoe gaat het met de kinderen?), kunnen natuurlijk nog best weleens afwijken van de jongere doelgroep. Daarnaast maken jongeren minder gebruik van Facebook. Stem met bijvoorbeeld de jeugdleider af wanneer een goed moment zou kunnen zijn.

Veiligheid

Wanneer publiekelijk live gaan niet mogelijk is (uit veiligheidsoverwegingen), is videobellen in een groepssetting in sommige gebieden wel een mogelijke oplossing. Je mist dan alleen wel de optie voor individuele kijkers om vragen te stellen. Dat kun je ongetwijfeld ondervangen door middel van een goede gespreksleider (of door een tool als Sli.do). Uiteraard zal je zelf moeten afwegen wat er mogelijk en veilig is.

Uit ideaz

Dit artikel werd geschreven voor ideaz 4 van 2017, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld. Wil je dit exemplaar helemaal lezen? Bestel 'm dan via de webshop. 

Verder lezen?

Hoe blijft het thuisfront betrokken bij missionair werkers?

Het thuisfront van een zendeling bestaat uit diverse groepen zoals familie, vrienden, bekenden, buren, gemeenteleden van…
Lees verder

We hebben iets uit te delen!

De wereld is een dorp geworden. Afstanden zijn relatief steeds kleiner. Zo moeilijk hoeft het niet meer te zijn om oog t…
Lees verder

Een betrokken thuisfront

Het thuisfront van een zendeling bestaat uit diverse groepen zoals familie, vrienden, bekenden, buren, gemeenteleden van…
Lees verder