We hebben iets uit te delen!

23 november 2017
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door: Jan Willem Janse

De wereld is een dorp geworden. Afstanden zijn relatief steeds kleiner. Zo moeilijk hoeft het niet meer te zijn om oog te hebben voor de wereldwijde missie. Er zijn kansen genoeg. Maar zien we ze wel? En als dat niet zo is, waarom dan niet?

Tekort

Misschien herken je het wel, soms kunnen we onszelf laten bevangen door negatieve berichten over de kerk. We horen verhalen over kerken die sluiten, over teruggang in het aantal christenen in Nederland. Christelijke organisaties moeten reorganiseren en worden kleiner, omdat er niet meer voldoende inkomsten zijn. Misschien heeft jouw gemeente of je organisatie het zelf wel zwaar om het hoofd boven water te houden. Het is gemakkelijk om dan te redeneren vanuit tekort. En dat is ook niet gek: je kunt je tijd en geld maar één keer besteden.

Dat denken vanuit tekort kan er echter zomaar voor zorgen dat onze blik vernauwt. Het lukt even niet om bezig te zijn met het grote geheel, want je hebt al je energie nodig voor de situatie van je eigen leven, je eigen gemeente. De wereld moet maar even wachten. We moeten eerst zelf onze eigen situatie maar weer op orde krijgen. Je komt in een positie waarin je vooral moet overleven.

Gebogen

Hoe begrijpelijk deze reactie ook is – ik herken ‘m in mijn eigen leven zeker – gaat er toch iets mis wanneer we op deze manier denken. Denken vanuit tekort maakt ons zelfgericht. Als persoon, maar ook als gemeenschap. We raken gebogen naar onszelf. Met als gevolg dat we meer moeite hebben om de ander te zien en om onze omgeving te zien. We zien hoogstens de grote berg die verzet moet worden, maar vergeten dat wij degenen zijn die de berg kunnen vertellen hoe groot God is. Wanneer we ons – te midden van een situatie van teruggang – naar God zelf keren, ontstaat er visie. Visie die verbonden is met de bron van leven. We herontdekken dan wat Jezus zegt: “Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed hebben” (Johannes 10 vers 10).

Overvloed

Wanneer we denken vanuit overvloed is de lokale missie geen concurrent meer van de globale missie. Er is genoeg, er is overvloed. Als christelijke kerk in Nederland hebben we iets te bieden: aan onze dorpen en steden, maar ook aan de wereld (mensen) ‘ver weg’.

IDEAZ

Dit artikel werd geschreven voor IDEAZ 1 van 2019, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld. Wil je dit exemplaar helemaal lezen? Bestel 'm dan via de webshop. Ook de Kerkproeverij-special is nog steeds te bestellen.

Verder lezen?

Zendelingen en pioniers moeten samenwerken

Ook in 2016 zullen weer een heel aantal nieuwe gemeentestichtingsprojecten van start gaan. Een bemoedigende ontwikkeling…
Lees verder

Live op Facebook met je zendingswerker

Je krijgt een melding op je smartphone: het zendingsgezin uit je gemeente is live op Facebook. Mooi! Je bent benieuwd na…
Lees verder

Hoe kun je je missionaire beleid afstemmen op veranderingen in zending?

Zending maakt al vele decennia deel uit van onze gemeente. De Vrije Evangelisatie heeft meerdere langetermijnzendelingen…
Lees verder