‘De bikkels blijven bidden’ Maar hoe zit het met de rest?

2 november 2017
  • Door: Claertje Frieke

Bidden voor zendingswerkers is een zaak van volharding. Het begin is boeiend, met foto’s en skypecontact. We kennen de zendingswerkers nog goed. Het vertrek ligt nog vers in het geheugen. Zij kennen onze belevingswereld. Daardoor sluiten hun verbaasde woorden over het zendingsveld perfect aan bij ons outsidersperspectief.

Minder nieuws

Na verloop van tijd komt er minder nieuws. Het nieuws is ook niet zo spannend. Sommige gebedspunten komen steeds weer terug, bijvoorbeeld de watersituatie, zonder uitleg waarom dat nu zo urgent is. De zendingswerker is helemaal ingewijd in de exotische wereld waarin ze daar leven. Opheldering komt alleen als antwoord op gerichte vragen (Oh, ze hebben daar geen stromend water!). Toch blijven de bikkels bidden.

Ondertussen voelen veel gemeenteleden zich steeds meer buitenstaander. En dat wordt nog versterkt door de bidstonden, waar bikkels routineus door de nieuwsbrieven heen bidden. De enthousiaste nieuwkomer hoort het eens aan. Deze bikkels zijn niet alleen goed op de hoogte, ze zijn ook doorkneed in de taal van het gebed. Ze spreken met God en dat doen ze op een vloeiende manier. De nieuwkomer voelt zich al gauw teveel, want wat valt hier nog aan toe te voegen? Toch verlangen veel gemeenteleden naar meeleven met wat God doet in de wereld. Dat is positief. Kerkgroei geeft meer energie dan het journaal. “Bij die laatste overwinning van Jezus’ koninkrijk had ik willen meebidden, maar ik hoorde het pas achteraf”, denkt men heimelijk. Het is nooit te laat om te beginnen, en elk gebed is waardevol.

Potentiële bidders bedienen

Ruim baan dus voor al die individuen en groepen die mee willen bidden voor de zendingswerker. Thuisfrontteams, blijf niet steken in de bestaande situatie. Aan jullie de schone taak om potentiële bidders te bedienen door de volgende acties en tips te overwegen:

  1. Welke groepen mensen zouden kunnen meebidden? Vraag eens rond of ze dat willen en vraag hoe je hen kan helpen tijdens hun ontmoetingen. Wat hebben ze nodig?
  2. Zoek met de achterban naar meer huis-, tuin-, en keukenmomenten voor de voorbede. Maak een geheugensteun voor bij het stoplicht, maar ook voor bij het gezinsgebed.
  3. Vraag handige mensen om pakkende informatie uit het dagelijks leven van beeldmateriaal te voorzien over de mensen daar. Denk aan een landenpresentatie op de gemeentedag door tieners. Vraag jongeren om zendingsteamleden te volgen en fotoverslagen te maken.
  4. Durf Bijbelbidden en andere vormen van gebed te introduceren, zodat elk kringlid kan meebidden.

Uit ideaz

Dit artikel werd geschreven voor ideaz 4 van 2017, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld. Wil je dit exemplaar helemaal lezen? Bestel 'm dan via de webshop. 

Drie actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Ontdek dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Ontdek dit thema

Meer dan sekse

De kerk heeft de potentie om goed nieuws te zijn als het gaat om een gezonde omgang tussen mannen en vrouwen.
Ontdek dit thema

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan, digitaal of per post.

Aanvragen
ideaz 30 - Jonge generaties voorop - mock-up.png

Wellicht vind je dit ook interessant

Hoe blijft het thuisfront betrokken bij missionair werkers?

Het thuisfront van een zendeling bestaat uit diverse groepen zoals familie, vrienden, bekenden, buren, gemeenteleden van…
Lees verder

Live op Facebook met je zendingswerker

Je krijgt een melding op je smartphone: het zendingsgezin uit je gemeente is live op Facebook. Mooi! Je bent benieuwd na…
Lees verder

Een betrokken thuisfront

Het thuisfront van een zendeling bestaat uit diverse groepen zoals familie, vrienden, bekenden, buren, gemeenteleden van…
Lees verder