"Maar liefst 18 kerken doen mee"

4 september 2017
  • Profielafbeelding van Week van gebed voor eenheid
    Door: Week van gebed voor eenheid

Je zou hem een ambassadeur van de Week van Gebed kunnen noemen: Ton Nap, voorganger van de ABC Kerk in Delft. Ieder jaar staat standaard de Week van Gebed volledig gereserveerd in zijn agenda. “Als er toch een vergadering is ingepland, zeg ik: ‘ik kom na half 9, want ik wil eerst naar de gebedsbijeenkomst.’”

“Iedere dag is er een bijeenkomst in een andere wijk van Delft. De twee a drie gemeenten in die wijk, verzorgen samen vervolgens deze bijeenkomst. Dat maakt dat elke avond anders is, niet alleen qua locatie, maar ook qua vorm. In totaal zijn er achttien kerken/wijkgemeenten, betrokken. Op zaterdagavond is er een Engelstalige viering. De week wordt afgesloten met een gezamenlijke vesper.”

Verschillende kleuren

“Zelf ben ik betrokken bij de invulling van de viering op dinsdagavond. Daarbij werkt onze evangelische ABC-gemeente samen met de rooms-katholieke parochie en de protestantse wijkgemeente. We werken prettig samen. Het is boeiend om de verschillende kleuren en achtergronden te zien. Als ik aankom met een opwekkingslied dat past bij het thema, kan ik de reactie krijgen: dat heb ik nog nooit gehoord. Maar daarmee wordt het lied niet afgedaan. De openheid om kennis te maken met andere vormen, inhoud en liedkeuzes is breed aanwezig.”

‘Tot volgend jaar!’

“Meestal zeggen we wel aan het einde van de week gekscherend ‘tot volgend jaar!’. Maar al snel zeggen we dan: ‘eigenlijk is het te mooi om het een jaar te laten wachten.’ Het mooie aan de Week van Gebed is dat je elkaar daar ontmoet en leert kennen. Vervolgens weet je elkaar gemakkelijker te vinden. Inmiddels bestaan er in Delft ook enkele andere gezamenlijke gebedsactiviteiten. Maandelijks – als de sirene gaat – bidden we voor Delft. Ook zijn – in een van de wijken – drie kerken betrokken bij een missionaire gebedswandeling.”

Het kan nog beter

Hoewel Nap de huidige samenwerking tijdens de gebedsweek al zeer waardeert, ziet hij nog volop kansen voor verbetering. “Het bezoeken van de diverse gebedsbijeenkomsten kan nog wel wat actiever. Er is wel volop animo voor de gezamenlijke gebedsbijeenkomst in de eigen wijk, maar er is maar een enkeling aanwezig op meerdere avonden. Of en hoe we die participatie verder kunnen stimuleren, is nog een aandachtspunt voor de toekomst.”

Uit ideaz

Dit artikel verscheen eerder in de uitgave 'Samenwerken in je dorp of stad' van het magazine ideaz.

Verder lezen?

‘Je krijgt geen gezonde kerken als er geen gezonde leiders leiding geven’

Als je kinderen (in je omgeving) hebt of hebt gehad, weet je het: kinderen volgen je voorbeeld niet zozeer in wat je zeg…
Lees verder

Uitgenodigd door een ‘onbereikt volk’

'Officieel valt Zuid-Soedan niet onder ‘onbereikt gebied’. Vaak hoor je dat dat het 10-40 raam* is. Maar onz…
Lees verder

Het einde van kerkelijk jeugdwerk?!

Begin 2020 kwam het nieuwste boek van Andrew Root uit: The end of Youth Ministry. De titel was bedoeld om te prikkelen, …
Lees verder

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan en ontvang het eerstvolgende exemplaar.

Aanvragen
2021 - ideaz 1 - Voorkom en herstel.png