5 tips om als kerk beter aan te sluiten bij de buurt

16 oktober 2015
  • Profielafbeelding van redactie
    Door: redactie

Hoe leg je op een leuke manier contacten in de wijk? IDEAZ geeft 5 tips. Prik die christelijke bubbel door en word vrienden met de buren!

1. Zie mensen als potentiële vriend

Je houding is erg belangrijk. Wat een afknapper is het als iemand alleen maar uitnodigingen voor kerkelijke activiteiten door de brievenbus gooit. Wees oprecht geïnteresseerd in mensen en zie ze niet enkel als potentiële bekeerling. Ga ook in op hun uitnodigingen!

2. Geef aandacht aan de kleine dingen

Breng een kaartje als er iets te vieren valt of als er iemand ziek is. De eenzaamheid is groot in Nederland. Iemand die oprechte belangstelling voor je heeft, is voor steeds meer mensen iets heel bijzonders. Zorg dat je je buren kent! En laat je ook door hen troosten en opbeuren in moeilijke tijden.

3. Sluit aan bij wat er al gebeurt

Vraag eens in het buurthuis waar ze hulp bij kunnen gebruiken of waar behoefte aan is. Christenen in Utrecht zijn op die manier begonnen met een wekelijkse warme maaltijd voor de buurt.

4. Wees niet alleen op zondag kerk

Een kerk heeft zoveel meer te bieden dan een dienst op zondagmorgen. Wat voor mensen bevolken jouw buurt? Organiseer iets voor (en met!) de verschillende doelgroepen: opvoedtrainingen, een speelochtend voor peuters, een bejaardenbingo, of een voetbalmiddag.

5. Kom waar de mensen zijn

Elke buurt kent wel een gemeenschappelijk ontmoetingspunt. Doe mee aan activiteiten die anderen organiseren, of regel zelf een barbecue of spelletjesmiddag.

Verder lezen?

De kracht van luisteren

Je denkt dat onderhandelen gaat over praten, maar het gaat eigenlijk over luisteren.” William Ury is een expert in…
Lees verder

Vriendschap is de sleutel

“Psalm 133 zegt dat God zijn zegen gebiedt waar broeders samenwonen. Let op: er staat niet samenkomen. Daar blijft…
Lees verder

5 tips om je gemeenteleden te ondersteunen in hun werk

Een flink deel van de week brengen de meeste mensen op hun werk door. Hebben we daar als kerk aandacht voor? IDEAZ geeft…
Lees verder