4 ideeën voor meidenwerk in de kerk

22 februari 2013
  • Profielafbeelding van Eline Hoogenboom
    Door: Eline Hoogenboom

Jongerenwerk in de kerk kost je waarschijnlijk al energie genoeg en dan ook nog apart aandacht aan de meiden besteden? Eline Hoogenboom, eigenaar van Huis van Belle, vindt dat daar veel reden voor is.

Meiden hebben behoefte aan goede en realistische rolmodellen. Ze worden continu omgeven door nep en ideaalbeelden, in reclames en op tv. Ze moeten de kans krijgen zich te spiegelen aan goede vrouwen die laten zien hoe je met beide benen in de wereld kunt staan, maar toch jezelf kunt zijn. Ook is het voor meiden vaak een verademing om even ‘zonder jongens te zijn’. Dus alle reden zo nu en dan een meidenavond te organiseren!

Vragenuurtje

Plan een avond waarop de meiden alles aan een paar mannelijke jeugdwerkers mogen vragen. Succesvolle rubrieken in tijdschriften zijn altijd die waarin jongens hun mening geven over meidenzaken. Doe dat ook eens in de kerk. Natuurlijk zijn er ook een paar vrouwelijke jeugdwerkers bij. Andersom kun je de jongens ook eens de vrouwelijke jeugdwerkers laten ondervragen!

Beautyavond

Misschien heb je in je jeugdgroep te maken met meidenvenijn: een groepje populaire meiden en een paar meiden die buiten de groep vallen. De ideale manier om daar iets aan te doen: Een beautyavond. Zelf maskertjes maken terwijl je vertelt over wat het betekent om een masker te dragen en voetenbadjes nemen waarna de meiden elkaars nagels vijlen en tenen lakken. O, en per ongeluk moet nét dat ene populaire meisje de voeten vijlen van het buitendegroepmeisje... Ik garandeer je: dit werkt.

Seksgesprek

Praten over seks: Te vaak denken meiden nog dat seks een kwestie is van ‘geven’ in plaats van iets wat je samen doet. Tijd dus voor een goed gesprek. Bespreek van te voren met elkaar als leidsters hoeveel je van jezelf wilt delen en hoe jullie hierin staan. Help meiden hun grenzen te bepalen, hier zijn diverse goede programma’s voor van jongerenorganisaties. Andersom moeten jongens ook te horen krijgen dat seks geen kwestie is van ‘krijgen’.

Identiteit

Laat aan meiden zien welke ideaalbeelden er zijn, dit filmpje van Dove is daar handig bij. Bespreek met hen de invloed van de media en hoe haaks daarop staat dat je identiteit in God je perfect maakt. Je hebt een mooie boodschap te vertellen!

Verder lezen?

Vier de wereldwijde missie met kerst

'Vrede op aarde' zongen de engelen. Maar hoe bereikt het nieuws van Jezus’ komst de hele aarde? Gooi het deze (of …
Lees verder

5 x Jeugdwerk XS

Een moeder uit een gemeente vertelde me eens wanhopig: “Ik ben de tienerleider, mijn dochter van zestien en mijn z…
Lees verder

Hoe houd je het vol?

Hoe houd je het vol in het tienerwerk? Het antwoord: verwacht het van de Here en alles komt goed! Je krijgt nieuwe krach…
Lees verder

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan en ontvang het eerstvolgende exemplaar.

Aanvragen
2021 - ideaz 1 - Voorkom en herstel.png