Gezocht: geestelijke vaders en moeders

5 februari 2013
  • Door: Willem Jan Boon

“De wereld ziet met verlangen uit naar het openbaar worden van de kinderen Gods.” Ze hunkert naar leven en liefde. Maar om Gods kinderen openbaar te zien worden, zijn er wel geestelijke ouders nodig.

Hoe word je een geestelijk ouder?

  1. Zoals in het natuurlijke leven, ben je eerst zelf kind, voordat je vader wordt. Door eerst zelf een zoon te zijn, ben je in staat om te begrijpen waar het ‘kind’ vandaan komt en wat er door hem of haar heengaat. Dit creëert een platform van ruimte, begrip, geduld en wijsheid.
  2. Blijf open voor feedback van anderen. Als je een geestelijk vader geworden bent, heb je zelf ook nog steeds een geestelijk ouder nodig. Iemand die je vertrouwd en door en door kent is daarvoor de beste persoon. We zijn gemaakt om in relatie te staan tot God en te leven in wederzijdse afhankelijkheid.
  3. Vaderschap is niet een positie die je kunt verdienen met hard werken, maar een plek die je moet innemen. Ga de uitdaging aan om geestelijke kinderen voort te brengen en hen dienend te leiden. Leef een leven dat aantrekkelijk is, laat mensen meekijken in je leven en ‘walk the talk’.

Duurzame relatie

De plek die een vader of moeder heeft, kan niet ingenomen worden door een leraar, therapeut of jeugdwerker. Een vader heeft zijn kind onvoorwaardelijk lief vanaf de geboorte tot het einde van zijn leven. Het gaat om een duurzame relatie. In onze cultuur maak je een afspraak van een uur bij een therapeut, maar een vader mag je op ieder moment wakker maken als je hem nodig hebt.

Op en top discipelschap

Een vader moedigt aan en bevestigt zijn kind. Hij is niet teleurgesteld in zijn kind als er iets misgaat, maar gaat voor zijn kind door het vuur. Hij leeft voor dat er een plek is waar je berouw kunt hebben en waar genade is. Geestelijk ouderschap brengt leven voort, het laat je kennis maken met je oorsprong en brengt focus op je bestemming. Geestelijke ouders laten door hun leven zien wie Jezus is en wat Hij voor hen betekent. Op en top discipelschap!

Uit idea(z)

Dit artikel werd geschreven voor idea 4 van 2012. idea is opgevolgd door ideaz, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld.

Verder lezen?

Geloofsgroei stimuleren bij jongeren

Het geloofsleven van veel jongeren lijkt soms niet meer dan een smeulend kampvuurtje. Toch kan schijn bedriegen.…
Lees verder

Brugkerk onderzoekt gezinnen

Protestantse gemeente De Brug in Amersfoort rondde in oktober een onderzoek af onder alle gezinnen in en aan de rand van…
Lees verder

Peter- en meterschap

De eerste verantwoordelijkheid voor geloofsopvoeding ligt bij ouders, maar jongeren hebben meer volwassen mensen nodig. …
Lees verder

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan en ontvang het eerstvolgende exemplaar.

Aanvragen
2021 - ideaz 1 - Voorkom en herstel.png