De maakbaarheid voorbij

Shownotes bij de podcast Kerk & Samenleving

19 maart 2021
  • Profielafbeelding van Jan Wolsheimer
    Door:
    Jan Wolsheimer

In deze editie van de Kerk & Samenleving-podcast van MissieNederland spreekt Jan Wolsheimer met Johan ter Beek om te praten over zijn visie op de klimaatcrisis. Johan is theoloog, schrijver, ruimdenker, maar vooral profeet. Hij werkt in het dagelijks leven bij de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk waar hij meedenkt én werkt aan innovatie. 

Gast: Johan ter Beek

In deze aflevering spreken we over de klimaatvisie van Paul Kingsnorth, een voormalig kopstuk uit de Engelse milieubeweging die niet meer gelooft dat we de schrikbarende gevolgen van de klimaatcrisis kunnen ontlopen. Voor VPRO’s Tegenlicht werd hij in 2018 geïnterviewd en verklaart hij waarom hij tot die conclusie is gekomen.

Johan schreef voor Nieuw Wij een blog met de titel 'Klimaatverandering: niet redden maar rouwen' wat tot veel discussie leidde binnen de christelijke klimaatbeweging in Nederland. Voor de podcast 'Reversing Climate Change' werd Paul Kingsnorth uitgebreid geïnterviewd over zijn gewijzigde visie. Kingsnorth vertelt daar dat hij in januari 2021 werd gedoopt binnen de Roemeens Orthodoxe kerk in Ierland. Dit interview is beslist de moeite waard om te luisteren. 

Ik spreek met Johan over ecologische gerechtigheid, het ritme van de wijsheid, scenariodenken en de hoop van de christelijke spiritualiteit. 

Deze afleveringen vind je wellicht ook interessant

Polarisatie en conflicten als gevolg van de coronacrisis

In deze editie van de Kerk & Samenleving-podcast van MissieNederland spreekt Jan Wolsheimer met Eddy de Pender - med…
Lees verder

De kerk in Egypte en Nederland

In deze editie van de Kerk & Samenleving-podcast van MissieNederland spreekt Jan Wolsheimer met Jos Strengholt - pri…
Lees verder

Herkerken

In deze editie van de Kerk & Samenleving-podcast van MissieNederland spreekt Jan Wolsheimer met Remmelt Meijer en Pe…
Lees verder