# 1.14 - Beste buren (Growing Young 6)

28 oktober 2020
 • Profielafbeelding van Martine Versteeg
  Door:
  Martine Versteeg

In deze INNOV8-podcast kijken we naar de principe Beste buren uit de Growing Young onderzoek. Jongeren voelen zich aangetrokken tot kerken die daadwerkelijk goed nieuws zijn in hun directe omgeving en ver daar buiten. De kerkgemeenschap als een beste buur die relevant is in het brengen van hoop en herstel. Hoe geef je vorm aan zo'n cultuur van missionair kerkzijn? 

Gasten: Geert Jan van Dijk en Derk Jan Poel

Meer over deze aflevering

Deze aflevering is de laatste in een serie rond het onderzoek Growing Young. Dit onderzoek uit 2016 stelt de vraag waarom sommige kerken bovengemiddeld jongeren aantrekken. Er bleken zes waarden doorslaggevend te zijn voor jongeren om aansluiting te vinden bij die kerken. De gemeenten die bovengemiddeld jongeren aantrekken hebben in hun DNA: dat leiderschap/verantwoordelijkheid wordt doorgegeven, er een warme gemeenschap is, een gemeenschap die van jongeren houdt, die daadwerkelijk goed nieuws is voor hun wijk en wereld, die het verhaal van Jezus serieus nemen en die in alles binnen de gemeente prioriteit geven aan jongeren en gezinnen. 

Voor meer informatie over het onderzoek Growing Young ga naar de eerste aflevering van deze serie van podcasts. 

Over de gasten

Geert Jan van Dijk is werkzaam bij Tear. Een ontwikkelingsorganisatie die via kerken mensen wil helpen zelf uit armoede op te staan. 

Derk Jan Poel is werkzaam bij het Diaconaal Steunpunt, onderdeel van de Nederlands Gereformeerde Toerusting. Een platform die kerken wil helpen in het uitleven van het evangelie door te dienen, delen en doen. 

Aan de slag

Wil jij naar aanleiding van deze podcast aan de slag om in jouw kerk met dit principe aan de slag te gaan? Hier onder delen we een aantal tips die ook genoemd zijn tijdens de podcast:

 • In de podcast noemden we het boekje Dienen, Delen en Doen naar aanleiding van het 20 jarig bestaan van het Diaconale Steunpunt. Een boekje met 20 inspirerende missionair-diaconale ideeeën. 
 • Organiseer met jouw jongeren een Nacht Zonder Dak
 • Dit voorjaar presenteerden IZB, HGJB en GZB een onderzoek Missie in het leven van jongeren. Waardevolle inzichten in het betrekken avn jongeren bij missie.
 • Wordt met jouw gemeente en deelgemeente met een gemeente elders in de wereld. 
 • Wanneer het weer kan, ga met jongeren op diaconaalreis via bijvoorbeeld World Servants
 • Gebruik het materiaal van Micha Nederland: Micha Young
 • Geef hoop in de wijk door het starten van een Athletes in Action-sportcommunity. 
 • Doe met jouw jongeren mee aan de Zip Your Lip actie van World Vision
 • Doe mee met de actie Armoede Boeit van Compassion
 • Doe met jouw jeugdwerk/kerk mee aan Jong in actie. Een programma van Jong protestant in samenwerking met Kerk in actie
 • In de brochure Deel je leven krijg je diverse tips rond het vormgeven van jeugddiaconaat in je gemeente. Deze brochure is ontwikkeld door o.a. CGJO, NGK Jeugdwerk Steunpunt en Diaconaal Steunpunt. 
 • Doe mee met het diaconaalproject van HGJB Geef Hoop

Deze afleveringen vind je wellicht ook interessant

#2.7 - Kindertheologie geeft ruimte voor God én jonge mensen

Zijn kinderen, tieners en jongeren lege vaten die wij als jeugdwerkleiding en opvoeders moeten vullen met kennis en erva…
Lees verder

#2.6 - Zomerkampen als verlengstuk van de lokale kerk

Wat kan het kerkelijk jeugdwerk leren van de kamporganisaties uit het MissieNederland-netwerk? Wat is de waarde van een …
Lees verder

#2.5- Kerk helpt kiezen: studie, werk of tussenjaar

Deze maand doen weer tienduizenden jongeren eindexamen. Hoe helpen we jonge mensen goede keuzes te maken na hun middelba…
Lees verder