# 1.13 - In alles jongeren en gezinnen prioriteren (Growing Young 5)

23 september 2020
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door:
    Martine Versteeg

Pim Ronald Martine.jpegJongeren en gezinnen in alles van je gemeente prioriteren blijkt een scharnierpunt te zijn tussen een vitale vergrijzende gemeente en een vitale verjongende gemeente. Dit principe ontvangt van alle principes van Growing Young de meeste weerstand. "Maar de ouderen dan?" In deze editie spreken we hierover met Ronald van den Oever, adviseur voor de Unie van Baptisten en ABC-gemeenten en Pim Brouwer, predikant in de Protestantse Kerk in Maassluis.   

Gasten: Ronald van den Oever en Pim Brouwer

Meer over deze aflevering

Deze aflevering is een onderdeel van een serie rond het onderzoek Growing Young. Dit onderzoek uit 2016 stelt de vraag waarom sommige kerken bovengemiddeld jongeren aantrekken. Er bleken zes waarden doorslaggevend te zijn voor jongeren om aansluiting te vinden bij die kerken. De gemeenten die bovengemiddeld jongeren aantrekken hebben in hun DNA: dat leiderschap/verantwoordelijkheid wordt doorgegeven, er een warme gemeenschap is, een gemeenschap die van jongeren houdt, die daadwerkelijk goed nieuws is voor hun wijk en wereld, die het verhaal van Jezus serieus nemen en die in alles binnen de gemeente prioriteit geven aan jongeren en gezinnen. In deze edtitie van de INNOV8-podcast zitten Ronald van den Oever, adviseur voor de Unie van Baptisten en ABC-gemeenten en Pim Brouwer, predikant in de Protetstantse Kerk Maassluis. We kijken naar de principe In alles jongeren en gezinnen prioriteren van Growing Young. Volgens het onderzoek is dit een cruciale karakter voor kerken die aantrekkelijk zijn voor jongeren. 

Voor meer informatie over het onderzoek Growing Young ga naar de eerste aflevering van deze serie van podcasts. 

Over de gasten

Ronald van den Oever is sinds 2013 werkzaam als coach/adviseur voor het jongerenwerk en maakt deel uit van het team Missionaire Gemeente Ontwikkeling voor de Unie van Baptisten en ABC-gemeenten

Pim Brouwer is sinds juni 2018 fulltime predikant in Protestantse Kerk Maassluis. Dit is zijn tweede gemeente: hiervoor was hij predikant in Utrecht. Binnen het predikantenteam is hij verantwoordelijk voor jeugd, communicatie en toekomstgericht beleid.

Aan de slag

Wil jij naar aanleiding van deze podcast aan de slag om in jouw kerk jongeren en gezinnen te prioriteren? Naar aanleiding van een aantal vragen geven we je tips vanuit het MissieNederland-netwerk:

Hoe zie je in de cultuur van de kerk dat jongeren prioriteit krijgen?

  • Jong Protestant heeft een quickscan ontwikkeld waarin je kunt ontdekken of jouw gemeente een thuisplek is voor kinderen en jongeren. 
  • Navigators LEF maakte een blog over dit principe en geeft een aantal tips om hiermee aan de slag te gaan. 

Hoe ondersteunt jouw kerk ouders en gaat ze een partnerschap met hen aan?

  • Op onze webpagina vind je meer informatie en tips vanuit het MissieNederland-netwerk rondom geloofsopvoeding en het partnerschap tussen kerk en ouders.

Thema: Samen Jong

Deze aflevering hoort bij de kernwaarde 'Prioriteit geven aan jonge generaties' van Samen Jong. Ontdek meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community in beweging te komen.

Naar het overzicht

Deze afleveringen vind je wellicht ook interessant

#2.7 - Kindertheologie geeft ruimte voor God én jonge mensen

Zijn kinderen, tieners en jongeren lege vaten die wij als jeugdwerkleiding en opvoeders moeten vullen met kennis en erva…
Lees verder

#2.6 - Zomerkampen als verlengstuk van de lokale kerk

Wat kan het kerkelijk jeugdwerk leren van de kamporganisaties uit het MissieNederland-netwerk? Wat is de waarde van een …
Lees verder

#2.5- Kerk helpt kiezen: studie, werk of tussenjaar

Deze maand doen weer tienduizenden jongeren eindexamen. Hoe helpen we jonge mensen goede keuzes te maken na hun middelba…
Lees verder