# 1.3 - Spreken voor jongeren

Shownotes bij de INNOV8-podcast

5 juli 2019
 • Profielafbeelding van Martine Versteeg
  Door:
  Martine Versteeg

Hoe betrek je jongeren bij de 'preek' als spreker, voorganger of predikant? “Niet alleen de spreker heeft een rol, ook de gemeente, het jeugdwerk en de jongeren zelf. Preken doe je samen”
Gasten: Paulien Vervoorn en Nelleke Plomp

Meer over deze aflevering

Nelleke Plomp is verbindend specialist Vieren bij JOP, Jong Protestant en doet momenteel onderzoek naar jongeren en de preek. Lees hier haar eerste onderzoeksrapport.

Paulien Vervoorn is trainer voor sprekers in en om de kerk via haar trainingsbureau Geloofwaardig Spreken. Via haar trainingsbureau biedt zij diverse trainingen op het gebied van spreken. Ze schijft diverse blogs over preken en schreef onder anderen deze blog 7 tips voor preken voor tieners. Ook haar boek Geloofwaardig spreken is voor zowel startende als geoefende sprekers een aanrader.  

Aan de slag

Wil jij aan de slag om zelf te groeien als spreker voor jongeren en anderen? Hier tips vanuit het MissieNederland-netwerk om hiermee aan de slag te gaan:

 • JOP, Jong Protestant heeft een handreiking gemaakt ‘Jongeren en de preek’. Hierin biedt JOP diverse tools en tips om jongeren te betrekken bij de preek. 
 • Op 17 september 2019 organiseert IZB Areopagus in samenwerking met diverse organisaties het Preekfestival. Het Preekfestival is een dag vol inspiratie en ideeën, studie en bezinning voor voorgangers en theologiestudenten. Ook zijn er diverse workshops rond (s)preken voor kinderen, tieners en jongeren. 
 • Geroepen om te spreken? Laat je opbouwen en toerusten door een van de cursussen of opleidingen rond preken uit het MissieNederland-netwerk:
  • In 2016 werd door AKZ+ Weetwatjegelooft een studiebijeenkomst georganiseerd rond het boek van Tim Keller Preken, geloof overbrengen in een sceptische tijd. De lezingen van die dag van diverse sprekers zijn online terug te vinden.
  • Voel jij je geroepen als voorganger? De opleiding HBO-theologie van de Christelijke Hogeschool Ede heeft als een van zijn uitstroomprofielen: evangelisch voorganger. Deze is zowel in voltijd als deeltijd te volgen. 
  • Het Evangelisch College biedt diverse cursussen rond preken, zoals Toerustingscursus sprekers of Verdiepingscursus sprekers. Of volg de tweejarige Sprekersroute op hbo-niveau en in samenwerking met het Baptisten Seminarium.
  • IZB Areopagus organiseert diverse cursussen en studiedagen. Zo organiseren zij een in september 2019 een tweedaagse cursus ‘Leren preken’ voor beginnende sprekers.

Deze afleveringen vind je wellicht ook interessant

#2.7 - Kindertheologie geeft ruimte voor God én jonge mensen

Zijn kinderen, tieners en jongeren lege vaten die wij als jeugdwerkleiding en opvoeders moeten vullen met kennis en erva…
Lees verder

#2.6 - Zomerkampen als verlengstuk van de lokale kerk

Wat kan het kerkelijk jeugdwerk leren van de kamporganisaties uit het MissieNederland-netwerk? Wat is de waarde van een …
Lees verder

#2.5- Kerk helpt kiezen: studie, werk of tussenjaar

Deze maand doen weer tienduizenden jongeren eindexamen. Hoe helpen we jonge mensen goede keuzes te maken na hun middelba…
Lees verder