# 1.2 - Mpumi’s blik op jeugdwerk

Shownotes bij de INNOV8-podcast

3 juni 2019
 • Profielafbeelding van Martine Versteeg
  Door:
  Martine Versteeg

Mpumi is vanuit Zuid-Afrika uitgezonden naar Nederland om onder jongeren te werken. Hij deelt zijn observaties. “In de individualistische samenleving van Nederland zie ik dat jongeren juist hunkeren naar community”.

Gast: Mpumi Maweni

Meer over deze aflevering

Mpumi Maweni is via Operatie Mobilisatie vanuit Zuid- Afrika uitgezonden naar Nederland om onder jongeren te werken. Hij deelt zijn observaties van het jeugdwerk in Nederland. “In de individualistische samenleving van Nederland zie ik dat jongeren juist hunkeren naar gemeenschap”.

In deze podcast roept Mpumi op om bewust tegen de individualistische samenleving in te gaan en relaties op te bouwen met jongeren. Focus niet op de activiteiten, maar laat als kerk merken dat je de jongere ziet en van hen houdt. Hierbij is niet de relatie als middel om over Jezus te vertellen, maar de wens om jongeren te helpen in hun zoektocht naar hun identiteitsvragen.

Daarvoor moeten we ook ruimte gaan maken (in onze drukke agenda’s) om daadwerkelijk tijd voor hen vrij te maken.

Aan de slag

Wil jij aan de slag om in jouw kerk relationeel jeugdwerk vorm te geven? Hier wat tips vanuit het MissieNederland-netwerk om hiermee aan de slag te gaan:

 • Oefenen met verbinding maken. Mpumi merkte op dat we als Nederlanders het soms lastig vinden om verbinding te maken met de ander. Begin eerst met het oefenen van contacten leggen in je eigen gemeente. Dat hoeft niet alleen met jongeren. Maak bewust contact met iemand die je niet (goed) kent. Oefen zo in het zijn van een warme gemeenschap. Lees voor meer inspiratie de blog van LEF Navigators: “Maak ruimte voor een warme gemeenschap”

 • Bekijk Outline 47 (het blad van CGJO) over relationeel jeugdwerk en laat je inspireren door diverse artikelen.

 • Bekijk de webinar 'Relationeel jeugdwerk' van Jong Protestant over relationeel jeugdwerk.

 • Nodig bijvoorbeeld Youth for Christ uit voor een training relationeel jeugdwerk.

 • Diverse organisaties zijn gespecialiseerd in het helpen opzetten van relationeel jeugdwerk in de wijk. Neem bijvoorbeeld contact op met Operatie Mobilisatie, Teen Challenge of Youth for Christ voor ondersteuning in het contact leggen met jongeren in jouw dorp of stad.

 • Jeugdwerk Steunpunt (NGK-Jeugdwerk) maakte de brochure 'Gemeente in Ontwikkeling' waar per levensfase staat hoe de jeugd op dat moment bezig zijn met de identiteitsvragen 'Wie ben ik?, Waar hoor ik bij? en Waar doe ik toe?'. Daarbij staan tips voor de gemeente hoe je daarbij kunt aansluiten. 

Meer over de gast

Mpumi Maweni en zijn vrouw Ginny werken voor Operatie Mobilisatie (OM). Lees hier een artikel over hun werk. Operatie Mobilisatie zet zich in op plekken waar je niet snel over Jezus hoort, zodat daar gemeenschappen ontstaan van mensen die Jezus volgen. Zo doet OM veel zendingswerk in het buitenland, maar ook in Nederland. In Nederland is Operatie Mobilisatie vooral actief om christenen in beweging te brengen voor de verspreiding van het evangelie door te bidden, te geven of te gaan. Daarnaast wordt er onder specifieke doelgroepen (zoals jongeren) in Nederland gericht zendingswerk verricht in samenwerking met lokale gemeentes. Ook vertrekken er vanuit Nederland jaarlijks honderden zendingswerkers voor korte of langere tijd met OM naar het buitenland.

Deze afleveringen vind je wellicht ook interessant

#2.7 - Kindertheologie geeft ruimte voor God én jonge mensen

Zijn kinderen, tieners en jongeren lege vaten die wij als jeugdwerkleiding en opvoeders moeten vullen met kennis en erva…
Lees verder

#2.6 - Zomerkampen als verlengstuk van de lokale kerk

Wat kan het kerkelijk jeugdwerk leren van de kamporganisaties uit het MissieNederland-netwerk? Wat is de waarde van een …
Lees verder

#2.5- Kerk helpt kiezen: studie, werk of tussenjaar

Deze maand doen weer tienduizenden jongeren eindexamen. Hoe helpen we jonge mensen goede keuzes te maken na hun middelba…
Lees verder