Vertalen met gevaar voor eigen leven

Wycliffe Bijbelvertalers

29 juni 2024 om 16:00
  • Profielafbeelding van Wycliffe Bijbelvertalers
    Door:
    Wycliffe Bijbelvertalers

Wat begon met vier jongens en een klein schriftje, groeide uit tot een bloeiende geloofsgemeenschap in het zuiden van Ethiopië. Maar, de onrust in het gebied groeit ook…

Het is acht jaar geleden dat Wycliffe Bijbelvertalers voor het eerst in de afgelegen dorpsgemeenschap in het zuiden van Ethiopië arriveerde. In een klein kerkje waren de oudsten van het dorp bijeengekomen, vergezeld door wat jeugd. Trots brachten de oudsten vier jonge jongens naar voren. In hun hand lag een schriftje. Daarin hadden de jongens gewerkt aan een kladvertaling van de vier Evangeliën uit het Nieuwe Testament. “Willen jullie ons helpen om de vertaling compleet te maken?” was hun vraag aan Wycliffe Bijbelvertalers.

Plat op de grond

Acht jaar later komen dezelfde jongens, uitgegroeid tot jongemannen, opnieuw samen. Het is de dag dat hun Nieuwe Testament wordt gepresenteerd. Vers van de pers. Nog niemand van hen heeft het in handen gehad. Het is een groots spektakel. Het Nieuwe Testament wordt naar voren gebracht, er wordt gelezen in hun eigen taal en gebeden. Na het gebed liggen de jongens plat op de grond, overmand door emoties, in aanbidding. Het Woord van God, voorgelezen uit het gedrukte Nieuwe Testament in hun eigen taal, raakt hen diep. Maar dan…

Doodgeschoten

Er komt een tengere vrouw naar voren. Haar boodschap dempt de feestvreugde. Twee Bijbelvertalers uit haar team zijn onlangs doodgeschoten door rebellen. Toch gaat ze door met het vertaalwerk. Toch blijft ze de gevaarlijke route afl eggen om de afgelegen bergdorpen te bereiken. Een enorm offer, maar wel één waar ze uit Gods hand de kracht voor krijgt. En waarvan ze hier, tijdens dit feest, getuigt. Het Bijbelvertaalwerk moet ondanks verdrukking doorgaan, ook in de meest afgelegen bergdorpen, zodat mensen over Jezus horen.

Lees verder

Meer nieuws van MissieNederland

Bidden voor moslims op bedevaart (hadj) naar Mekka

Eens per jaar komen moslims van over de hele wereld samen in Mekka, Saudi-Arabië, voor een vijfdaagse pelgrimstocht…
Lees verder

Zendingskinderen ontmoeten elkaar tijdens TCK-weekend

TCK Nederland, een werkgroep van MissieNederland, organiseert van vrijdagavond 4 oktober tot en met zondag 6 oktober een…
Lees verder

Reflecteren op EMCC 2024 - Bruggen bouwen

Hoe vat ik EMCC 2024 samen? Als statistieken? Bijna 200 deelnemers uit 22 landen, 1 spreker voor de overdenkingen, 1 ple…
Lees verder