“Zonder Youth for Christ zou mijn zomer heel saai zijn!”

Youth for Christ

28 juni 2024 om 11:30
  • Profielafbeelding van Youth for Christ
    Door:
    Youth for Christ

Het is elke zomer een groot spektakel in het Noord-Hollandse Koedijk: de gondelvaart. De jongeren van Youth for Christ Alkmaar doen enthousiast mee en wonnen vorig jaar de eerste prijs. Voor veel tieners is deze activiteit de allerleukste manier om de zomervakantie door te komen. Ook voor Cheyenity (14): “Zonder Youth for Christ zou mijn zomer heel saai zijn!”

Elke zomer bouwen de jongeren van Youth for Christ Alkmaar een gondel, die meedoet in de grote parade op het Noordhollandsch Kanaal. “Deze activiteit is voor ons allemaal heel belangrijk,” vertelt Cheyenity. “We bedenken samen ideeën, we bouwen panelen, we plakken, knutselen en verven met elkaar, en alles moet op tijd klaar zijn. Als het mooi weer is, doen we dat lekker buiten. Het geeft ritme aan onze dag. En het helpt je om even ergens anders aan te denken, bijvoorbeeld als je het thuis moeilijk hebt.”

Rolmodel

Als jonge meid van acht jaar kwam Cheyenity al over de vloer bij ons jongerencentrum (The Mall) in Alkmaar, en nu ze tiener is krijgt ze veel verantwoordelijkheid. Ze helpt mee met de activiteiten en verkoopt limonade en tussendoortjes achter de bar. Jongerenwerker Marjolein ziet haar groeien. “De wat oudere tieners krijgen van ons een vrijwillige taak, als ze dat willen. Het mooie is dan, dat ze in steeds meer dingen verantwoordelijkheid nemen. Dan zie je hun zelfvertrouwen groeien, zéker als je ze een compliment geeft. Ze voelen op die manier dat ze zelf een rolmodel worden voor de jongere kinderen. Cheyenity komt hier echt tot bloei!”

Luisteren zonder oordeel

Voor veel kinderen is het jongerencentrum een plek waar ze hun verhaal kwijt kunnen. “Tieners vertellen ons wat ze op school of thuis meemaken”, zegt Marjolein. “Er komt van alles voorbij: huiselijk geweld, heftige incidenten in de klas, allemaal dingen die veel indruk maken op de kinderen. Wij luisteren zonder oordeel naar ze en daardoor durven ze open te zijn. We maken een praatje met ze onderweg naar de supermarkt of in onze relaxhoek. Maar als ze gewoon lekker willen chillen, kan dat hier ook.”

Christelijke sfeer

Ook voor Cheyenity is het jongerencentrum een plekje waar ze heerlijk zichzelf kan zijn. “Het is echt een comfortzone, een plek waar ik alle andere dingen vergeet. Ik kan hier lekker rustig zitten of een spelletje doen, en ik kan ook dingen bespreken die me bezighouden. De jongerenwerkers zijn een soort vertrouwenspersonen.” Dat het een plek is waar een christelijke sfeer heerst, vindt  Cheyenity heel fijn. “Het draait hier heel erg om het christelijk geloof. Je mag bijvoorbeeld niet schelden en we hebben vaak thema’s die met de Bijbel te maken hebben. Bij The Mall heb ik geleerd wat Jezus voor mij heeft gedaan. Ik vind dat heel mooi. Als ik daarover vragen heb, kan ik altijd praten met de jongerenwerkers.”

Gondelvaart

Cheyenity ziet heel erg uit naar de voorbereidingen op de gondelvaart. “Ik ga niet op vakantie, maar hier doen we zoveel leuke dingen met elkaar! Zonder The Mall zou mijn zomer heel saai zijn!”

Lees verder