MDT - Jong Present

25 juni 2024 om 13:00
  • Profielafbeelding van Stichting Present
    Door:
    Stichting Present

"Voor het eerst in mijn leven maakte ik kennis met mensen die met armoede kampen. Het is belangrijk oog te hebben voor het verhaal van mensen en niet te snel te oordelen."

Jong Present is het programma voor maatschappelijke diensttijd dat we aanbieden. Jongeren doen iets voor een ander, ontwikkelen hun talenten en hebben betekenisvolle ontmoetingen met mensen buiten hun eigen bubbel. Sinds de start hebben al 1.610 jongeren deelgenomen.

Positieve bijdrage

Uitspraken als bovenstaande horen we vaak. Jongeren leren veel en zijn van grote waarde binnen de Present-teams. Het impactonderzoek dat Present vorig jaar publiceerde, liet o.a. zien dat jongeren zich gezien en gewaardeerd voelden, dat het traject een groot deel van de jongeren bevestigd heeft in hun loopbaankeuze of inzicht gegeven heeft in wat een interessant loopbaanroute zou zijn. Ook hebben ze na hun MDT bij Jong Present meer inzicht in armoede en andere maatschappelijke problemen.

MDT-prooflabel

We zijn blij dat niet alleen wij, maar ook anderen het programma waarderen. Zo heeft Present in december 2023 het MDT-prooflabel gekregen. Dit label staat garant voor de kwaliteit en effectiviteit van MDT-organisaties en wordt uitgeven nadat er een extern praktijkonderzoek gedaan is. Naast de waardering heeft het onderzoek ons ook inzicht gegeven in elementen die we nog kunnen verbeteren; hiermee zijn we dan ook bezig.

Afbouw MDT-subsidie

Helaas werd in het hoofdlijnenakkoord van 16 mei j.l. aangekondigd dat de MDT-subsidie naar nul afgebouwd gaat worden. Een enorme tegenvaller omdat evaluaties (ook vanuit het ministerie) laten zien hoe belangrijk dit programma voor jongeren is. Present heeft zich bij aangesloten bij het MDT-netwerk dat gezamenlijk lobby voert voor het behoud van MDT en ook gezamenlijk kijkt hoe we de goede dingen vanuit MDT en het werken met jongeren kunnen behouden. Mocht je onze lobby willen steunen, teken dan deze petitie.

Lees verder