NBG start met ‘preekinspiratie’ voor voorgangers

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

19 juni 2024 om 10:30
  • Profielafbeelding van Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
    Door:
    Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Veel voorgangers vinden het een uitdaging om een inspirerende preek te maken. Ze missen tijd of kennis om zich grondig in de brontekst te verdiepen. Daarom start het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap met wekelijkse preekinspiratie: verdiepend materiaal waarmee voorgangers snel tot de kern van de tekst kunnen komen.

‘Deze service is behulpzaam voor voorgangers met weinig tijd of beperkte specialistische kennis, maar ook voor iedereen die inspiratie zoekt die dicht bij de Bijbeltekst blijft’, zegt Matthijs de Jong, Hoofd Bijbelvertalen van het NBG en een van de samenstellers. ‘De preekinspiratie is gebaseerd op onze expertise in vertalen en exegese. Het materiaal helpt voorgangers om zelf met de tekst aan de slag te gaan. We bieden grondige maar behapbare exegese, dicht bij de tekst. De preekvoorbereiding kost hierdoor minder tijd: je hoeft het voorwerk niet meer zelf te doen, je zit meteen midden in de tekst en kunt met je preek aan de slag.’

Inhoud en aanmelding

De preekinspiratie is bedoeld voor alle kerken die waarde hechten aan verkondiging die wortelt in de grondtekst. Voor iedere zondag wordt één Bijbelpassage behandeld. Er komen series van vier tot vijf weken rond een Bijbelboek of thema. De wekelijkse tekstkeuze is afgestemd op het oecumenisch leesrooster, maar de series van preekinspiratie zijn ook los van het oecumenisch leesrooster te gebruiken. In de periodes rond Kerst en Pasen sluit preekinspiratie aan bij Bijbel Basics, de NBG-methode voor het kinderwerk.

De preekinspiratie bestaat uit een video (ook beschikbaar als podcast) en een korte inspiratie bij de passage die je bij de kern van de Bijbeltekst brengt en ideeën aanreikt voor de toepassing. Verder is elke passage voorzien van verdiepende aantekeningen, met aandacht voor de context en specifieke kernwoorden en begrippen.

De preekinspiratie is gratis beschikbaar via debijbel.nl/preekinspiratie. De eerste afleveringen komen eind juli beschikbaar en zijn bedoeld voor de zondagen in september. De onderwerpen van de series worden vermeld in de NBG-theologennieuwsbrief. Meld je daarvoor aan om op de hoogte te blijven.

Lees verder