Startpakket voor omzien naar elkaar bij levenskruispunten

Schuldhulpmaatje en anderen

18 juni 2024 om 12:00
  • Profielafbeelding van Schuldhulpmaatje
    Door:
    Schuldhulpmaatje

Als gemeente vinden we het belangrijk om om te zien naar elkaar. Dat gebeurt in de gemeente op talloze manieren. Denk aan een bloemetje aan een ziek gemeentelid of de steun aan iemand die zijn baan verliest of als een echtpaar uit elkaar gaat. Dat zijn cruciale momenten dat je als gemeente het omzien naar elkaar concreet vormgeeft. Ook zijn er vele informele momenten waarbij gemeenteleden zelf in hun directe omgeving mensen ontmoeten die worstelen met deze levenskruispunten.

Deze ingrijpende gebeurtenissen in ons leven kunnen ook financiële gevolgen hebben en tot problemen leiden. Uit onderzoek blijkt dat mensen vervolgens gemiddeld tot vijf jaar wachten voordat ze om hulp vragen. Daarom is het belangrijk dat iemand in hun omgeving op tijd de vraag stelt: “Red je het wel?”. 
 

Veilige plek 

De gemeente zou dé plek moeten zijn waar in alle betrokkenheid en veiligheid de vraag ‘Red je het wel?’ kan worden gesteld. Toch vinden veel mensen dit lastig. Zit deze persoon er wel op te wachten? Wie ben ik om dat te vragen? De ervaring leert echter dat de vraag ‘Red je het wel?’ voor veel mensen met geldzorgen de eerste stap is om eerder op zoek te gaan naar hulp. Hiermee kan verdere stapeling van problemen voorkomen worden.  

Startpakket ‘Red je het wel?’

Als kerkelijke gemeente kun je met dit onderwerp concreet aan de slag met het startpakket ‘Red je het wel?’. Dit pakket is ontwikkeld samen met SchuldHulpMaatje, HipHelpt en diverse landelijke kerkgenootschappen. Met het startpakket ‘Red je het wel’ kun je als gemeente de leden bewust maken van en een goed gesprek op gang brengen over financiën en de risico’s en oplossingen rond dit thema. De materialen helpen je om met iemand in gesprek te gaan en te vragen hoe het gaat. We bevelen dit startpakket daarom van harte aan. Je kunt het startpakket bestellen op www.redjehetwel.nl.

Lees verder