De zwerver en het oordeel…

Stichting Emmy

5 juni 2024 om 15:00
  • Profielafbeelding van Stichting Emmy
    Door:
    Stichting Emmy

Ik kwam laatst een zwerver tegen op straat en toen ik hem vroeg wie God is zei hij: zeker! Kijk maar eens naar mijn tattoo!

In het Nederlands vertaald staat er: “Alleen God kan mij oordelen.”. Toen ik vroeg waarom hij juist die tekst (wat een deel is van Mattheus 7) had gekozen was het antwoord dat hij heel veel werdt ge / beoordeeld door mensen. En die mensen hadden een heel verkeerd beeld van hem en daar was hij wel klaar mee. Met die tattoo wilde hij aangeven dat hij afstand neemt van hun (in zijn ogen) oneerlijke oordeel.

En dat snap ik. Mensen hebben inderdaad nogal snel hun oordeel klaar en als zwerver heb je daar zeker mee te maken. De meeste mensen hebben echt geen, maar dan ook geen idee waarom hij op straat is terechtgekomen. Totaal niet. Maar hun oordeel over hem… dat is niet zachtzinnig. Dat oordeel is direct klaar: zuiplap, ga werken voor je centen, stelletje criminelen, niet te vertrouwen, luie honden, enz enz enz…

Maar als ze ook maar een uurtje de tijd hadden genomen om een echt gesprek aan te gaan, dan waren ze erachter gekomen dat er een enorm verhaal achter deze man zat. En in alle eerlijkheid.. als jij of ik hetzelfde hadden meegemaakt… hadden wij het dan beter gedaan? Ik ben bang van niet. Ik ben bang dat ik het zelfs veel en veel slechter dan heb had gedaan.

Dus nee. Ik oordeel die persoon niet. Nog niet voor één procent. En ik snap ook wat hij probeert te doen met die tattoo. En als je die stap van niet oordelen naar hem kunt zetten, kun je echt een heel mooi gesprek hebben over hoe het echt met hem gaat. Maar ook een gesprek over het angstige aan die spreuk… want ja, met die spreuk als tattoo kan hij, voor nu, wellicht even ruimte creëren tussen die mensen en hem, maar die spreuk zegt ook iets waaraan niet te ontkomen is… want God gaat hem / ons / mij wel oordelen…

God zal ons doen en laten namelijk beoordelen, ook alle verborgen dingen, of ze nu goed of slecht waren. (Prediker 12:14)

Over wie Mij afwijst en niet luistert naar wat Ik zeg, zal op de laatste dag een oordeel gegeven worden, en wel door het woord dat Ik gesproken heb. (Johannes 12:48)

En daar valt niet aan te ontkomen. Daar zit geen ruimte in. En ik hoop en bid dat God de oren en het hart van deze man opent, zodat hij dan beoordeeld wordt en niet veroordeeld en dat hij echt snapt wat die tattoo zegt…

Lees verder