'Wij fietsen honderd kilometer voor een goed doel, dat doen we fluitend'

Youth for Christ

30 mei 2024 om 20:00
  • Profielafbeelding van Youth for Christ
    Door:
    Youth for Christ

Twijfel jij nog of je meedoet met de Tour d’Orange? Gerard van der Velde trekt je over de streep. Hij fietst al jaren met plezier mee en staat ook dit jaar weer in de startblokken. “Fietsen combineren met een goed doel, dat is gewoon leuk!”

Gerard is 69 jaar, maar zijn leeftijd weerhoudt hem er niet van om intensief te sporten. Hij wandelt graag, gaat twee keer per week hardlopen en stapt twee keer per week op de fiets. De marathons die hij ooit liep zijn verleden tijd; de hoofdmoot is nu fietsen. “Sporten houd je gewoon lekker bezig en het is gezond voor je lijf”, zegt Gerard. “En als je fietsen kunt combineren met een goed doel, is dat gewoon leuk! Het eerste jaar dat er een Tour d’Orange werd georganiseerd, fietste ik met een groepje wielrenners om geld op te halen voor Youth for Christ Zwolle. De jaren erna fietsten we voor Wezep, want daar woon ik zelf.”

Investeren in jongeren

Gerard vindt het mooi dat hij met zijn favoriete bezigheid geld ophaalt voor jongeren. “Ik ben jaren wethouder geweest en heb altijd het jeugdbeleid in mijn portefeuille gehad. Investeren in jongeren is ontzettend belangrijk, zeker met de achtergrond van het geloof. Door de individualisering van de maatschappij worden sommige jongeren aan hun lot overgelaten. Er is behoefte aan zingeving, jongeren willen serieus genomen worden. Dan is het goed dat je activiteiten en geloof combineert, en dat je op die manier probeert te laten zien: zo leven wij en zo zou jij ook kunnen leven. Als je in gesprek komt met jongeren, dan springt soms dat vonkje over.”

Vrijmoedig vragen

Het mooie van Youth for Christ vindt Gerard dat ‘je jongeren iets van waarde in het leven kunt geven’. Door te fietsen tijdens de Tour d’Orange haalt hij sponsorgeld op voor jongeren, waarmee activiteiten worden georganiseerd. Dat hij niet voor zichzelf fietst, maar voor een goed doel, geeft hem ook de vrijmoedigheid om aan mensen te vragen of ze hem willen sponsoren. “Ik stuur nog weleens een appje aan deze of gene.”

Lees verder