De kerk heeft meer locaties dan McDonalds

City MovementsNL

30 mei 2024 om 14:00
  • Profielafbeelding van City Movements
    Door:
    City Movements

Afgelopen Pinksterweekend hield Opwekking haar jaarlijkse pinksterconferentie. Ook City Movements was daarbij aanwezig. Dit jaar was er voor het eerst een 'Nederland Dichterbij Jezus - plein'. Christelijke organisaties die het doel hebben om het evangelie van verlossing, vergeving en verzoening door te waren zichtbaar samen met City Movements NL op dat plein. Zondagmiddag gaven we een seminar in samen werking met Roger Sutton en Sheelagh Brinkhof, stadscoördinator van Missionair Platform Den Haag.

Roger begon zijn toespraak met schetsen van een beeld dat er een opwekking nodig is om de kerk als een lichaam te laten opereren. Is het mogelijk dat er één telefoonnummer is als je de kerk wil bereiken? Het lijkt onmogelijk als er wereldwijd 46.000 denominaties zijn. Roger benadrukt dat God al 50 jaar bezig is om mensen wereldwijd in steden aan te raken om te gaan samenwerken. De denominaties blijven bestaan, maar over kerkmuren heen worden voorgangers, priesters en de leiders vrienden om Jezus bekend te maken. Over die zelfde kerkmuren vinden vrijwilligers zich om samen de stad te dienen.

Voorbeelden te over

Wereldwijd zijn er verschillende voorbeelden van christenen die samenwerken. Roger nam ons mee naar Australië waar 80 eenheids- of evangelisatiebewegingen in de steden bestaan. In een Australische stad staan veel hoogbouwflats. Deze grote torenflats zijn ware fabrieken van eenzaamheid. De kerken hebben de flats geadopteerd en elke woontoren heeft zijn eigen pastoor en wordt er gezocht naar een ruimte om een community te vormen.
Uit Engeland komen veel voorbeelden. Roger woont daar en door middel van zijn werk bij Gather Movement is hij bekend is met alle samenwerkingsverbanden in de steden.
“Als je aan zelfmoord denkt dan wil je dat er iemand naar je luistert. De politie brengt mensen die zelfmoord overwegen niet naar het ziekenhuis, maar naar de kerk. Daar zitten mensen die naar ze luisteren.”
De gezondheidszorg heeft een mega contract gesloten met de kerken in Lincoln. Zij beseffen dat ze niet overal, in alle wijken kunnen zijn. De kerken zijn dat wel.
“De kerk heeft 40 keer meer locaties dan McDonalds. Dat is niet altijd zichtbaar, omdat je het niet altijd samen doet. Maar het kan dus wel.”

Hemelvaartdienst

Sheelagh sprak over een gezamenlijke, interkerkelijke hemelvaartsdienst wat een nieuwe uitdaging was voor de organisatie die bijna 15 jaar de kerken in de hofstad verbind. Het was voor Sheelagh, die zelf ook nog maar 18 maanden de rol van coördinator vervult, een les over hoe God zelf verbindingen maakt. Kerken en organisaties waarvan ze niet had verwacht gingen mee doen en droegen financieel bij.

Het seminar werd afgesloten met vragen uit het publiek. Er zijn nieuwe contacten ontstaan. Er zijn gedurende de hele pinksterweekend mooie gesprekken gevoerd over wat er mogelijk is dichtbij, in onze Nederlandse woonplaatsen.