Leeftijdsgrens versus onderwijsgrens

Uganda Child Care Foundation

6 mei 2024 om 16:00
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

UCCF werkt, in tegenstelling tot andere sponsorprogramma’s, niet met een leeftijdgrens. Dat betekent dat niet de leeftijd van het kind, maar het afronden van een studie/ schoolniveau bepalend is voor het einde van sponsoring. Dat maakt dat we bij UCCF ook jongvolwassenen in het programma hebben.

We zien het sponsorprogramma als het bouwen van een toren. We focussen tijden het ‘bouw’proces op praktisch beroepsonderwijs en vaardigheden om inkomen te kunnen genereren. Hier liggen de meeste en beste kansen voor jongvolwassenen in de regio ‘Rakai’. We bouwen mee tot een kind genoeg kennis en vaardigheden heeft opgedaan om zelf verder te bouwen. Voor de meeste kinderen betekent dit starten met werken. Andere kinderen kiezen voor een vervolgstudie die ze, mede dankzij de geleerde vaardigheden, zelf moeten kunnen bekostigen.

Bij UCCF stopt de sponsoring dus niet bij achttien jaar, zoals bij vele andere sponsorprogramma’s. Achttien jaar is voor veel van onze kinderen een leeftijd waarop de basis om zelf verder te kunnen bouwen nog niet behaald is. Daarnaast is een hogere leeftijd van onze sponsorkinderen begrijpelijk als je een aantal ‘vertragende’ opties in het Oegandese onderwijssysteem kent:

  • De basisschool in Oeganda kent negen leerjaren. Dat is één leerjaar meer dan ons Nederlandse schoolsysteem.

  • Bij oudere kinderen in ons sponsorprogramma geldt soms dat ze op latere leeftijd pas zijn gestart in het onderwijs. Die latere start levert qua leeftijd dan direct een achterstand op t.o.v. kinderen die op vierjarige leeftijd starten in het onderwijs.

  • In Oeganda is meerdere keren zittenblijven een optie.

  • Op dit moment hebben we kinderen in ons programma die de twee jaar durende schoolsluiting in Oeganda hebben meegemaakt tijdens de coronaperiode in het land. In die tijd volgden vele kinderen geen onderwijs en die achterstand vertaalde zich bij heropening van de scholen in het starten in het leerjaar waar je gebleven was. En niet het leerjaar waar je qua leeftijd op dat moment had moeten zitten.

Dit alles maakt dat we ook jongvolwassenen in ons programma hebben die de leeftijd van twintig jaar al zijn gepasseerd. Maar ook voor hen geldt dat we ze pas loslaten als ze genoeg kennis en vaardigheden hebben opgedaan om zelf verder te kunnen bouwen aan hun toekomst.

Lees verder