Terug van weggeweest: de Wittenberg-Wandelretraite

De Wittenberg

14 maart 2024 om 15:56
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

De wandelretraites van de Wittenberg vormen een mini pelgrimage, waarin we het tempo van de ziel volgen. Wandelen is een goede manier van ont-haasten, is je bewegen in het hier en nu. En of het pad nu lang of kort is: durf te beginnen aan de langste reis in een mensenleven: van je hoofd naar je hart.

De ziel gaat te voet...

...is de titel van een boek over pelgrimeren. De wandelretraites van de Wittenberg vormen een mini pelgrimage, waarin we het tempo van de ziel volgen. Wandelen is een goede manier van ont-haasten,  is je bewegen in het hier en nu. Wandelen heeft een heilzame werking op lichaam en geest en helpt je al je zintuigen in te zetten. En of het pad nu lang of kort is:

Durf te beginnen aan de langste reis in een mensenleven: van je hoofd naar je hart (David Hodges).

Tijdens onze driedaagse wandelretraite is er een afwisseling van bezinning en ontspanning. We gaan aan de slag met een thema, dat we al wandelend kunnen verwerken. Er is veel ruimte voor ontmoeting, maar er is ook genoeg tijd voor jezelf. Het gebouw van de Wittenberg en de omgeving lenen zich daar uitstekend voor. De getijdengebeden bepalen mede het ritme van de dag. 

De wandelingen variëren van 4 tot maximaal 12 km. Ze worden begeleid door Sofieke Vermeulen en Jenny Tramper.

Gastvrijheid is Sofieke op het lijf geschreven. Ze doet al jaren mee met de retraites op de Wittenberg. Ze houdt van zingen, tuinieren, wandelen en racefietsen. Naast zorg voor gezin werkt ze als kapper en in de horeca.

Jenny heeft jarenlange ervaring in het pastoraat en in de zorg. Ze heeft mee de retraites helpen opzetten en de getijdengebeden. Ze houdt van koken en je vindt haar vaak in de tuin waar ze sinds een paar jaar op een natuurvriendelijke manier te werk gaat.

Hoe ziet een wandelretraite er uit?

Dag 1
Je komt de tweede helft van de middag aan. Na koffie of thee installeer je je op je kamer en is er een eerste kennismaking met elkaar en het thema tijdens een korte boswandeling. De warme maaltijd die we daarna nuttigen wordt afgesloten met een avondgebed. In de avond is er een verdieping.

Dag 2  
Na het ochtendgebed en het ontbijt trekken we de wandelschoenen aan. We maken een tocht van ongeveer 11 km. Het eerste half uur lopen we in stilte. Rond 13 uur hopen we weer terug te zijn en lunchen we met elkaar. De middag is vrij. In de avond duiken we in het thema door middel van een lezing of een Lectio Divina en is er een creatieve verwerking.

Dag 3
Ook nu starten we met een ochtendgebed. Na het ontbijt gaan we weer op pad. Het laatste stuk is een zogenaamde Emmaus wandeling waarin we elkaar bevragen en bemoedigen. Na het middaggebed en de lunch gaat ieder weer zijn of haar eigen weg.

Lees verder