EZA-oprichter Hans Keijzer (91) overleden

‘Mister Mission’ leefde voor Gods wereldwijde missie

15 december 2023 om 16:00
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Hans Keijzer (kleur)In een jubileumjaar voor de Evangelische Zendingsalliantie (EZA), 50 jaar na haar oprichting, moet de organisatie afscheid nemen van haar oprichter, Hans Keijzer. Op 13 december is hij overleden op 91-jarige leeftijd. Als grondlegger van de EZA is Hans Keijzer van grote betekenis geweest voor het werk dat vandaag de dag gestalte krijgt binnen MissieNederland. In 2013 is de EZA gefuseerd met de Evangelische Alliantie (EA) en onder de naam MissieNederland verdergegaan.

Hans Keijzer werd in 1932 geboren in Almelo en kwam uit een hervormde familie. In de jaren ‘50 kwam hij in aanraking met Youth for Christ. Bij een Youth for Christ-zomerkamp in Duitsland ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Diny. Hij raakte zeer geïnteresseerd in en betrokken bij de prille evangelische zendingsbeweging. Ondanks zijn persoonlijke verlangen, werd hij zelf geen zendeling, maar netwerker en verbinder in Gods koninkrijk, zowel binnen als buiten Nederland. Hans Keijzer was getrouwd met Diny en samen hebben ze vier kinderen en negen kleinkinderen.

Van grote betekenis

In 1973 richtte Hans Keijzer de EZA op en was jarenlang, tot aan zijn pensioen in 1997, directeur. Binnen de EZA werkten (zendings)organisaties, missionair werkers en lokale geloofsgemeenschappen op allerlei manieren samen om in navolging van Jezus Christus een betekenisvolle bijdrage te leveren aan Gods wereldwijde missie.

Ook bij andere christelijke organisaties heeft Hans Keijzer een belangrijke rol gespeeld. Hij was onder andere betrokken bij de oprichting en de Nederlandse tak van Tearfund en van Wycliffe Bijbelvertalers en daarnaast lange tijd hoofd nazorg bij stichting Opwekking. Ook was hij werkzaam bij Trans World Radio en Christian Associates International. Hans Keijzer is bovendien bekend geworden als auteur van honderden artikelen over zending in diverse christelijke bladen, waaronder Het Zoeklicht. In 2011 verscheen het boek ‘Mister Mission’ met daarin een portret van Hans Keijzer en een terugblik op 65 jaar evangelische zendingsbeweging.

Dankbaarheid

Hans Keijzer had een ‘zendingshart’: hij was gegrepen door de noodzaak Gods evangelieboodschap over de hele wereld te delen. MissieNederland kijkt met grote dankbaarheid terug op alles wat God deed door Hans Keijzer, concreet zichtbaar binnen de EZA in de afgelopen 50 jaar. Door Hans Keijzer is een stevig fundament gelegd waarop de alliantie ook in de toekomst verder bouwt om evangelisch Nederland te verbinden, versterken en vertegenwoordigen.

Condoleances aan de familie en herinneringen aan Hans Keijzer kunnen gedeeld worden via correspondentieadres: Hoofdstraat 55, 3971 KB Driebergen of online via onderstaande knop.

Online condoleren

***
Mister Mission - een portret van Hans L.J. Keijzer en 65 jaar Evangelische Zendingsbeweging, EZA, 2011 - Otto de Bruijne & Jaap Haasnoot (red.)Mister-Mission-Cover
Biografisch interview met Hans Keijzer (pag. 1-30)
Een terugblik op 65 jaar Evangelische zending (pag. 31-48)
Top 10 van bijzondere Nederlandse zendingswerkers sinds 1945 (pag. 49-68)
Vijf boeken die mijn zendingsliefde vormden (pag. 69-73)
Reflecties (pag. 74-92)
Namenlijst (pag. 93-102)