Micha Zondag 2023: klimaatrechtvaardigheid = naastenliefde

15 juni 2023 om 11:35
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Meer dan duizend kerken organiseren op zondag 15 oktober 2023 de Micha Zondag, die dit jaar over het thema klimaatrechtvaardigheid gaat. De titel van het kerkenpakket wordt ‘thuis op plekken zonder hoop’. Voor het eerst schrijven ook theologen uit het mondiale Zuiden mee.

Beeldmerk Micha Zondag 2023In de tweede helft juli komt het kerkenpakket gratis beschikbaar op de website van Micha Nederland. Het pakket bevat preekschetsen, kant-en-klare leespreken, liedsuggesties en een kinder- en tienerprogramma. De preken gaan over Joël 1 en 2 en worden geschreven door Alex Uwizeye uit Rwanda, bisschop Shourabh Pholia uit Bangladesh, Bettelies Westerbeek (PKN), Albert Balk (NGK) en Helena Posthumus (Vineyard).

De koppeling tussen sociale en ecologische gerechtigheid

Harmen Niemeijer, directeur van Micha Nederland: ‘Sociale en ecologische gerechtigheid staan niet los van elkaar. Doordat we de schepping aantasten en uitbuiten, lijden er mensen. Niet alleen ver weg, maar ook dichtbij. Niet alleen later, ook nu al. Als we onze naasten willen liefhebben, is het nodig dat we respectvol leren omgaan met hun leefomgeving, hun thuis en met de grenzen van wat ons gegeven is.’ Met het kerkenpakket hoopt Micha Nederland een opbouwend gesprek binnen de kerk op gang te brengen.Aan het kerkenpakket werken verschillende christelijke non-profitorganisaties mee, waaronder andere (internationale collega’s van) A Rocha, Groene Kerken, het Leger des Heils, New Wine, Red een Kind en Tearfund. Het Micha-netwerk is een partnernetwerk van MissieNederland.

Gratis download

Het kerkenpakket is vanaf medio juli gratis te downloaden via www.michazondag.nl en biedt handvatten voor iedere gemeente om op eigen wijze invulling te geven aan de Micha Zondag. 

GroenGelovig 2023

In de week na de Micha Zondag - op zaterdag 21 oktober in Veenendaal - kunnen christenen zich verder laten inspireren door prikkelende speeches, de laatste ontwikkelingen ontdekken op het gebied van duurzaamheid en mensen ontmoeten die net als zij op zoek zijn naar een levensstijl die recht doet aan mens en natuur. Initiatiefnemer is Tearfund en MissieNederland is één van de samenwerkende partners.

Meer nieuws van MissieNederland

Zendingskinderen ontmoeten elkaar tijdens TCK-weekend

TCK Nederland, een werkgroep van MissieNederland, organiseert van vrijdagavond 4 oktober tot en met zondag 6 oktober een…
Lees verder

Reflecteren op EMCC 2024 - Bruggen bouwen

Hoe vat ik EMCC 2024 samen? Als statistieken? Bijna 200 deelnemers uit 22 landen, 1 spreker voor de overdenkingen, 1 ple…
Lees verder

World Servants lanceert nieuw projectseizoen met nieuwe directeur

In 2025 bouwen met World Servants 850 jongeren aan verandering in ontwikkelingslanden én in Nederland. Samen met …
Lees verder