Micha Zondag 2023: klimaatrechtvaardigheid = naastenliefde

15 juni 2023 om 11:35
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Meer dan duizend kerken organiseren op zondag 15 oktober 2023 de Micha Zondag, die dit jaar over het thema klimaatrechtvaardigheid gaat. De titel van het kerkenpakket wordt ‘thuis op plekken zonder hoop’. Voor het eerst schrijven ook theologen uit het mondiale Zuiden mee.

Beeldmerk Micha Zondag 2023In de tweede helft juli komt het kerkenpakket gratis beschikbaar op de website van Micha Nederland. Het pakket bevat preekschetsen, kant-en-klare leespreken, liedsuggesties en een kinder- en tienerprogramma. De preken gaan over Joël 1 en 2 en worden geschreven door Alex Uwizeye uit Rwanda, bisschop Shourabh Pholia uit Bangladesh, Bettelies Westerbeek (PKN), Albert Balk (NGK) en Helena Posthumus (Vineyard).

De koppeling tussen sociale en ecologische gerechtigheid

Harmen Niemeijer, directeur van Micha Nederland: ‘Sociale en ecologische gerechtigheid staan niet los van elkaar. Doordat we de schepping aantasten en uitbuiten, lijden er mensen. Niet alleen ver weg, maar ook dichtbij. Niet alleen later, ook nu al. Als we onze naasten willen liefhebben, is het nodig dat we respectvol leren omgaan met hun leefomgeving, hun thuis en met de grenzen van wat ons gegeven is.’ Met het kerkenpakket hoopt Micha Nederland een opbouwend gesprek binnen de kerk op gang te brengen.Aan het kerkenpakket werken verschillende christelijke non-profitorganisaties mee, waaronder andere (internationale collega’s van) A Rocha, Groene Kerken, het Leger des Heils, New Wine, Red een Kind en Tearfund. Het Micha-netwerk is een partnernetwerk van MissieNederland.

Gratis download

Het kerkenpakket is vanaf medio juli gratis te downloaden via www.michazondag.nl en biedt handvatten voor iedere gemeente om op eigen wijze invulling te geven aan de Micha Zondag. 

GroenGelovig 2023

In de week na de Micha Zondag - op zaterdag 21 oktober in Veenendaal - kunnen christenen zich verder laten inspireren door prikkelende speeches, de laatste ontwikkelingen ontdekken op het gebied van duurzaamheid en mensen ontmoeten die net als zij op zoek zijn naar een levensstijl die recht doet aan mens en natuur. Initiatiefnemer is Tearfund en MissieNederland is één van de samenwerkende partners.

Meer nieuws van MissieNederland

Week van gebed voor eenheid 2024 in het teken van het grote gebod: Heb God lief… en je naaste als jezelf

Aan de hand van het verhaal van de barmhartige Samaritaan staat de Week van gebed voor eenheid van christenen 2024 in he…
Lees verder

Bingokaart helpt anders te kijken naar vakantiebestemming

Deze zomer reikt MissieNederland 16 challenges aan voor tijdens een vakantie in binnen- of buitenland. Mensen kunnen de …
Lees verder

Nu beschikbaar: kerkenpakket over klimaatrechtvaardigheid

De Micha Zondag op 15 oktober 2023 gaat over gerechtigheid in een tijd waarin klimaatverandering wereldwijd zichtbaar en…
Lees verder