GroenGelovig 2023 op zaterdag 21 oktober in De Basiliek in Veenendaal

De roep om te luisteren

9 mei 2023 om 17:15
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Rozemarijn van ’t Einde, Evert-Jan Ouweneel, Paul Schenderling en Ruth Valerio zijn de eerste sprekers van GroenGelovig 2023. Het evenement gericht op duurzaamheid vindt dit jaar plaats op zaterdag 21 oktober in De Basiliek in Veenendaal. Het belangrijkste doel van GroenGelovig is om christenen te inspireren, motiveren en uit te dagen tot een duurzame levensstijl. Initiatiefnemer is Tearfund en MissieNederland is één van de samenwerkende partners.

De roep om te luisteren

Als thema voor 2023 is gekozen voor `De roep om te luisteren’. Projectleider Joost van Dieren: 'Met GroenGelovig komen we samen in beweging voor Gods schepping. Dit jaar staan we stil bij hoe God spreekt door de schepping heen. In een tijd waarin we elkaar soms niet meer verstaan, het klimaatalarm steeds luider klinkt en we niet altijd weten wat God van ons vraagt op het gebied van duurzaamheid. Vandaag de dag wordt veel overstemd door onze eigen agenda, de wensen van de samenleving, mediageluiden of politieke stemmen. Tijdens deze editie van GroenGelovig willen we aan de slag gaan met de sleutels om te luisteren. Via lezingen en seminars stimuleren we de bezoekers ook door het bieden van praktische handvatten richting een duurzame(re) levensstijl die recht doet aan mens en natuur. Bezoekers ontdekken welke concrete stappen ze kunnen zetten om thuis, in de kerk en in de leefomgeving het verschil te maken.'

Sprekers

Op het evenement zullen o.a. Evert-Jan Ouweneel, Ruth Valerio, Paul Schenderling en Rozemarijn van ’t Einde spreken. Evert-Jan Ouweneel is cultuurfilosoof en zal in zijn bijdrage ingaan op de tijd waarin we leven, welke klimaatstemmen er klinken en hoe bepalend deze zijn voor ons doen en denken. Ruth Valerio is milieu- en sociaal activist, theoloog en verbonden aan Tearfund UK. Zij zal spreken over wat God vanuit de Bijbel zegt over zijn schepping. Econoom Paul Schenderling zal spreken over sociale en ecologische vraagstukken vanuit een economische invalshoek. Theoloog Rozemarijn van ’t Einde is één van de initiatiefnemers van De Klimaatwakers: een actie waarbij dag en nacht wordt gewaakt bij het Catshuis. Tijdens GroenGelovig vertelt zij hoe er gehoor werd gegeven aan haar roep om klimaatrecht.

Samenwerking

GroenGelovig is een initiatief van Tearfund en Missie Nederland is één van de deelnemende partners. 'De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. MissieNederland gelooft in de kerk en helpt betrokken kerkleden steeds weer een volgende stap te zetten om samen met de geloofsgemeenschap verschil te maken. Middenin de klimaatcrisis mag zij voorop gaan in een levensstijl die past bij de Schepper van al het leven. Juist daarom nemen we van harte deel aan GroenGelovig.' Andere partners naast MissieNederland zijn Kerk in Actie, Evangelische Omroep, A Rocha Nederland, Laudato Si’ Alliantie Nederland, Groenekerken, CGMV, Micha Nederland, Christelijke Hogeschool Ede, ChristenUnie en Hogeschool Viaa.

 Tickets kunnen vanaf nu besteld worden via www.groengelovig.nl

Meer nieuws van MissieNederland

Alcohol- en drugsbrillen voor preventiewerk

Wat doen alcohol en drugs met je lichaam?  Alcohol- en drugsbrillen zijn een uitstekend hulpmiddel om jongeren de r…
Lees verder

Oproep MissieNederland: kom in actie tegen antisemitisme en moslimhaat

Haat tegen mensen vanwege hun etniciteit of religie neemt in heel Europa en ook in Nederland toe. Het huidige conflict i…
Lees verder

Wereld Evangelische Alliantie roept op tot gebed voor vrede in het Heilige Land

Op 9 oktober publiceerde de Wereld Evangelische Alliantie een oproep tot gebed voor vrede in het Heilige Land. Als Neder…
Lees verder