Kerkenpakket over doorwerking Nederlandse slavernijverleden

11 april 2023 om 15:00
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Micha Nederland komt met een kerkenpakket over de doorwerking van ons slavernijverleden, met als titel: ‘Gedeeld verleden, gedeelde toekomst’. Het is vanaf eind mei beschikbaar via michanederland.nl/kerkenpakket-slavernij.

Het kerkenpakket is bedoeld voor de zondagsdienst van 2 juli 2023, tijdens het weekend van Keti Koti. Dit is het weekend waarin de afschaffing van de slavernij in Suriname wordt herdacht en gevierd. Harmen Niemeijer, directeur van Micha Nederland, licht toe: ‘We horen in ons netwerk dat het Nederlandse slavernijverleden een onderbelicht thema is. De tijd is rijp om het onrecht dat heeft plaatsgevonden en nog steeds plaatsvindt bespreekbaar te maken. Om predikanten daarbij te ondersteunen maken we dit jaar een extra kerkenpakket, naast het kerkenpakket dat we jaarlijks maken voor de Micha Zondag in oktober.’

Kloof overbruggen

Het doel van het kerkenpakket is om een gesprek te openen in kerken. Hoe werkt ons slavernijverleden door tot op de dag van vandaag? Wat was de rol van christenen en wat is nu onze verantwoordelijkheid als christenen? Niemeijer: ‘Christenen missen vaak historische context en hebben hierdoor geen zicht op de structurele ongerechtigheid en maatschappelijke ongelijkheid als gevolg van ons slavernijverleden. Laten we daarom samen nieuwsgierig zijn, luisteren, dromen, eerbiedigen, uitnodigen, ervaren, aanmoedigen en vooral: de kloof overbruggen.’

Materialen

Vanaf eind mei kunt u op de website www.michanederland.nl/kerkenpakket-slavernij kosteloos alle materialen downloaden om een kerkdienst of thema-avond mee te vullen, waaronder preekschetsen, een leespreek, liedsuggesties en een kinder- en tienerprogramma. Ook gespreksvragen en een historische duiding zijn inbegrepen. Wilt u op de hoogte gehouden worden? Dan kunt u nu al uw e-mailadres achterlaten op deze pagina. Je ontvangt dan een e-mail zodra het kerkenpakket beschikbaar is.

Gerechtigheid doen

Micha Nederland is een netwerk van rechtzoekers en rechtbrengers die net als de profeet Micha kerken wijst op haar opdracht om gerechtigheid te dóén. Dit kerkenpakket komt tot stand in samenwerking met onder andere de EO, Intercultural Church Plants, Leger des Heils, het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap en SKIN. Ook toetst een expertisegroep alle inhoud.

MissieNederland is partner in het Micha Nederland-netwerk.

Meer nieuws van MissieNederland

Alcohol- en drugsbrillen voor preventiewerk

Wat doen alcohol en drugs met je lichaam?  Alcohol- en drugsbrillen zijn een uitstekend hulpmiddel om jongeren de r…
Lees verder

Oproep MissieNederland: kom in actie tegen antisemitisme en moslimhaat

Haat tegen mensen vanwege hun etniciteit of religie neemt in heel Europa en ook in Nederland toe. Het huidige conflict i…
Lees verder

MissieNederland moedigt kerken aan om geloofsverhalen te delen met de volgende generaties

Diverse partners uit de alliantie van MissieNederland moedigen kerken aan om mee te doen aan de Week van de Opvoeding. Z…
Lees verder