'Proeven en Praten' haalt het gesprek over landbouw uit de polarisatie

6 maart 2023 om 11:00
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

A Rocha, Micha Nederland en Kerk in Actie sloegen de handen ineen en maakten ‘Proeven en Praten’, als reactie op een opinieartikel in het Nederlands Dagblad. Dit artikel in juni 2022 was een oproep door een brede groep christelijke netwerken, organisaties en kerkenkoepels, over de rol van de kerk in het stikstofdebat. Zij daagden geloofsgemeenschappen uit om elkaar vragen te stellen en verdieping te zoeken: ‘Hoe kunnen we een gesprek voeren vanuit verwondering en dankbaarheid voor het feit dat de aarde ons dagelijks voorziet van voedsel?’. Met ‘Proeven en Praten’ willen de organisaties kerkgangers helpen om vanuit deze blik het gesprek over ons voedselsysteem aan te gaan. 

Het doel van Proeven en Praten is inzicht te krijgen in ons complexe voedselsysteem. Lydia van Maurik, medewerker duurzaamheid bij de Protestantse Kerk in Nederland/ Kerk in Actie: ‘Ons voedselsysteem staat onder druk. Hoe moeten we daarmee omgaan, zeker in het licht van de stikstof- en de klimaatcrisis? Hier komen veel vragen over bij ons binnen’, vertelt ze. ‘Met deze werkvorm kunnen christenen in gesprek gaan over eten en drinken, maar ook over wat nodig is voor een rechtvaardig voedselsysteem.’ 

De werkvorm is een hele beleving. Deelnemers gaan tijdens een driegangendiner in gesprek met elkaar over ons voedselsysteem. Het idee is dat men tijdens elke gang luistert naar een geluidsfragment, waarin verschillende perspectieven aan bod komen. Aan de hand van deze fragmenten gaan mensen met elkaar in gesprek over waar ons voedsel vandaan komt.

De angel eruit 

De organisaties hopen met deze werkvorm een de brug te slaan in het gepolariseerde debat over de landbouw. Annemarthe Westerbeek van A Rocha Nederland: ‘Door met elkaar het gesprek aan te gaan en naar elkaar te luisteren willen we de angel uit dit hevige debat proberen te halen en op zoek te gaan naar gemeenschappelijke waarden. Hoe vinden we dat we om moeten gaan met de natuur en de boeren?’

Biddag 

Op de Biddag voor gewas en arbeid komen christenen traditiegetrouw bij elkaar om te bidden voor de oogst en het werk van het aankomende jaar. ‘Dat is dus een mooi moment om eens wat langer stil te staan bij waar ons voedsel vandaan komt’, aldus Harmen Niemeijer, directeur Micha Nederland. 

Ontdek meer over het thema ecologische gerechtigheid

MissieNederland is een partner van het Micha Nederland-netwerk.

Meer nieuws van MissieNederland

GroenGelovig 2023 op zaterdag 21 oktober in De Basiliek in Veenendaal

Rozemarijn van ’t Einde, Evert-Jan Ouweneel, Paul Schenderling en Ruth Valerio zijn de eerste sprekers van GroenGe…
Lees verder

Kerkenpakket over doorwerking Nederlandse slavernijverleden

Micha Nederland komt met een kerkenpakket over de doorwerking van ons slavernijverleden, met als titel: ‘Gedeeld v…
Lees verder

Eerste City Movements Day in Nederland brengt lokale missionaire netwerken bij elkaar

Vrijdag 21 april komen missionaire stadsbewegingen van kerken en organisaties uit heel Nederland bij elkaar in Amsterdam…
Lees verder