Netwerk MemberCare organiseert toerustingsdag rondom kinderen in zending

Jaarlijkse toerustingsdag MemberCare Nederland in het teken van third culture kids

2 november 2022 om 16:20
  • Profielafbeelding van MemberCare Nederland
    Door:
    MemberCare Nederland

Wanneer ouders naar het buitenland gaan voor een zendingsmissie, heeft dit impact op het hele gezin, ook op de kinderen. Er is steeds meer aandacht voor wat deze kinderen nodig hebben, maar toch zijn er nog belangrijke stappen te zetten. Op de toerustingsdag van MemberCare Nederland op vrijdag 18 november 2022 wordt stilgestaan bij dit thema en door middel van diverse workshops actief aan de slag gegaan met het zetten van een volgende stap. Onderdeel van deze dag is een panelgesprek met vier Adult TCKs waaronder Freek Bakker, schrijver van het boek Het verdriet van de zending.

‘Eerder dit jaar kwamen in de documentaire en het boek Het verdriet van de zending pijnlijke ervaringen van zendingskinderen uit de jaren 50, 60 en 70 in beeld. Hieruit blijkt opnieuw het belang van aandacht voor ‘third culture kids’, vertelt Jiska Chin-A-Teh, coördinator van MemberCare Nederland. ‘De (zendings)praktijk is vandaag de dag gelukkig behoorlijk veranderd, maar nog steeds zijn er stappen die we kunnen zetten om meer oog te hebben voor zendingskinderen, oftewel TCKs. We willen ons op deze toerustingsdag verdiepen in wat zij nodig hebben en ingaan op vragen als; Hoe geven we TCKs de juiste zorg om met hun bijzondere situatie om te gaan? Wat kun je praktisch doen om kinderen mee te nemen in zending? Wat kunnen we leren van het verleden en wat kan er ook vandaag de dag nog steeds verbeteren op dit gebied?’

Programma

Tijdens de toerustingsdag wordt het thema op een interactieve manier onder de aandacht gebracht. De dag begint met een presentatie van Corry Nap, missionair psycholoog bij InTransit, over Mission Kids in verleden en toekomst. Daarna deelt Kezia Schoonveld, coördinator voor TCKs bij WEC Nederland, wat we kunnen leren van verhalen uit de praktijk. Vervolgens zijn er twee workshoprondes met keuze uit de workshops 'Debriefen van kinderen en tieners', 'Wat is een TCK?', 'Begeleiding van Special Needs TCKs' of 'Best practices'. Ook is het mogelijk om aan te sluiten bij het groepsgesprek voor ouders van TCKs om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Het programma wordt afgesloten met een panelgesprek met vier Adult TCKs die vanuit hun eigen ervaring diverse vragen beantwoorden.

Doelgroep

De dag wordt aangeboden voor een breed publiek. Naast specialisten en coördinatoren vanuit het MemberCare-netwerk is het programma interessant voor werkers die zich nog voorbereiden op uitzending, gezinnen die op verlof zijn in Nederland en ouders van TCKs die inmiddels zijn teruggekeerd. Ook leden van thuisfrontteams en andere personen die betrokken zijn bij zendingsgezinnen met TCKs zijn van harte welkom. Kortom, iedereen die zich wil verdiepen in kinderen in zending en in wat zij nodig hebben.

Meer informatie en aanmelden

De dag vindt van 9.30 uur – 16.30 uur plaats in het gebouw van NGK De Lichtboog in Houten. Klik voor meer informatie en aanmelden op onderstaande knop.

Naar het event

Over MemberCare Nederland 

MemberCare Nederland is een netwerk dat zich richt op het bevorderen en stimuleren van ondersteuning en zorg voor missionaire werkers en hun kinderen in alle fasen van de uitzending. De Nederlandse Zendingsraad en MissieNederland zijn de dragende organisaties van het netwerk. 

Meer nieuws van MissieNederland

World Servants lanceert nieuw projectseizoen met nieuwe directeur

In 2025 bouwen met World Servants 850 jongeren aan verandering in ontwikkelingslanden én in Nederland. Samen met …
Lees verder

Bijbelvertaalwerk groeide nog nooit zo snel

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk…
Lees verder

Alcohol- en drugsbrillen voor preventiewerk

Wat doen alcohol en drugs met je lichaam?  Alcohol- en drugsbrillen zijn een uitstekend hulpmiddel om jongeren de r…
Lees verder