Nieuw boek Samen Jong biedt 6 waarden voor een kerk met alle generaties

Netwerk Samen Jong komt achter christenen staan die met hun geloofsgemeenschap in beweging willen komen

17 juni 2022 om 16:30
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

KokBoekencentrum en MissieNederland presenteren zaterdag 18 juni de nieuwe uitgave Samen Jong: Kernwaarden van een kerk met alle generaties. Tegelijk met het boek wordt een netwerk gelanceerd dat met trainingsaanbod achter christenen komt staan die in hun lokale geloofsgemeenschap de waarden uit het boek willen versterken.

Zes kernwaarden

Martine Versteeg, relatiemanager Kerk & Jeugd bij MissieNederland, tevens eindredacteur van het boek: ‘Volgens het Amerikaanse onderzoek Growing Young voelen jongeren zich thuis in geloofsgemeenschappen die gekenmerkt worden door een zestal kernwaarden. Dit blijken waarden te zijn die niet alleen jongeren aanspreken, maar álle generaties.’

Het boek Samen Jong vertelt de verhalen van Nederlandse kerken die aan de slag gingen met de kernwaarden en biedt zowel een theologische als praktische verdieping. De waarden zijn: (1) Prioriteit geven aan jonge generaties, (2) Jezus’ boodschap serieus nemen, (3) Hart voor jongeren hebben, (4) Verantwoordelijkheid geven, (5) Een warme gemeenschap zijn en (6) Beste buren zijn.

De Nederlandse uitgave is geschreven door Jan Wolsheimer (directeur van MissieNederland), Sabine van der Heijden (docent aan de Christelijke Hogeschool Ede), Vincenza La Porta (directeur Kerkelijk bureau van de Protestantse Kerk Amsterdam) en Martine Versteeg (relatiemanager Kerk & Jeugd bij MissieNederland).

Netwerk Samen Jong

Aan de hand van een gratis online training van Youth for Christ, Kerkpunt, Navigators LEF en Unie-ABC kunnen mensen kennismaken met de waarden van Samen Jong. In de training krijgen zij praktische handvatten om zelf aan de slag te gaan. Ook de andere betrokken organisaties en kerkgenootschappen – CGJO, Evangelisch College, HGJB, IZB, Jeugd met een Opdracht, Jeugdwerk.info, SEED, VPE, Weetwatjegelooft.nl, World Servants en Xpeditie 3.6.0. – bieden begeleiding of inspiratie aan. De Christelijke Hogeschool Ede start in het komende studiejaar een professionele leergemeenschap rondom het boek. Doordat het netwerk Samen Jong onderdeel is van de netwerkorganisatie MissieNederland, vindt men op www.samenjong.nu daarnaast een stevig aanbod van meer dan 45 organisaties die aansluiten bij één of meer van de zes kernwaarden van Samen Jong.

Ontdek hier meer over het boek en over Samen Jong

Meer nieuws van MissieNederland

Alcohol- en drugsbrillen voor preventiewerk

Wat doen alcohol en drugs met je lichaam?  Alcohol- en drugsbrillen zijn een uitstekend hulpmiddel om jongeren de r…
Lees verder

Oproep MissieNederland: kom in actie tegen antisemitisme en moslimhaat

Haat tegen mensen vanwege hun etniciteit of religie neemt in heel Europa en ook in Nederland toe. Het huidige conflict i…
Lees verder

MissieNederland moedigt kerken aan om geloofsverhalen te delen met de volgende generaties

Diverse partners uit de alliantie van MissieNederland moedigen kerken aan om mee te doen aan de Week van de Opvoeding. Z…
Lees verder