Versoepelingen voor kerkdiensten zijn verantwoord mogelijk

3 juni 2021 om 10:00
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Nu vanaf 5 juni aanstaande de Rijksoverheid aanzienlijke versoepelingen doorvoert in de coronamaatregelen, is er ook ruimte om dit te doen ten aanzien van kerkdiensten.

De routekaart kerken, die door CIO op 22 maart 2021 werd gepubliceerd, geeft hiervoor het volgende aan:
– kerkdiensten kunnen door maximaal 60 kerkgangers worden bezocht (exclusief medewerkers)
– voor kerkgebouwen met meer dan 300 reguliere zitplaatsen kan een maximum van 15% van dit aantal zitplaatsen worden aangehouden

Daarnaast geldt per 5 juni a.s. de volgende overheidsmaatregel: voor zalen met meer dan 1.000 vaste zitplaatsen geldt een maximum aantal bezoekers van 250. Kerkgebouwen die aan deze voorwaarden voldoen kunnen dus maximaal 250 kerkgangers toelaten.

Belangrijk is dat de algemene randvoorwaarden voor voorafgaande reservering, triage (gezondheidsvragen) en placering in het kerkgebouw in acht worden genomen. Ook zijn de genoemde aantallen kerkgangers alleen mogelijk als hierbij de anderhalve meter onderlinge afstand kan worden aangehouden.

Voor samenzang geeft de routekaart aan: op een ingetogen manier, zonder extra volume (=praatniveau) en met beperkte tijdsduur. Geadviseerd wordt om hier zeer terughoudend mee om te gaan.

CIO roept de aangesloten kerkgenootschappen op om op een verantwoorde en terughoudende manier van de nu mogelijke versoepelingen gebruik te maken in deze komende weken, nu de volgende persconferentie is aangekondigd voor 22 juni aanstaande.

MissieNederland neemt tijdens de coronacrisis namens onze deelnemende kerkgenootschappen en gemeenten deel aan het CIO-overleg met de minister van eredienst.

Meer nieuws van MissieNederland

Oproep MissieNederland: kom in actie tegen antisemitisme en moslimhaat

Haat tegen mensen vanwege hun etniciteit of religie neemt in heel Europa en ook in Nederland toe. Het huidige conflict i…
Lees verder

Wereld Evangelische Alliantie roept op tot gebed voor vrede in het Heilige Land

Op 9 oktober publiceerde de Wereld Evangelische Alliantie een oproep tot gebed voor vrede in het Heilige Land. Als Neder…
Lees verder

MissieNederland moedigt kerken aan om geloofsverhalen te delen met de volgende generaties

Diverse partners uit de alliantie van MissieNederland moedigen kerken aan om mee te doen aan de Week van de Opvoeding. Z…
Lees verder