Platform #nietalleen lanceert campagne gericht op jongeren

26 maart 2021 om 17:00
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Zes jongerenbewegingen, aangesloten bij het hulpverleningsplatform #nietalleen, starten een landelijke actie om jongerenperspectief te geven in coronatijd. De landelijke actie ‘Operatie #prikpositief’ vindt plaats tussen Pasen en Pinksteren onder het motto: samen zetten we positiviteit op de kaart.

prikpositief-logo.pngDe gevolgen van een jaar coronacrisis zijn voor elke jongere voelbaar: een jaar lang online les, weinig sociale contacten, geen mogelijkheid omte sporten, drukte thuis. Een scala aan problemen waarvan de oorzaak bekend is maar de oplossing nog ver weg lijkt. Recente cijfers laten zien dat gevoelens van eenzaamheid en depressie, en concentratie- en relationele problemen onder jongeren snel toenemen. Jan Pieter Verweij, directeur stichting Chris en Voorkom!: ‘Wij spreken dagelijks jongeren die eenzaam, somber of zelf suïcidaal zijn.' Corine Zonnenberg, Youth for Christ: 'Onze jongerenwerkers worden dagelijks gebeld door jongeren die hun verhaal kwijt willen. Ze voelen zich alleen, zijn angstig. Anderen zijn boos of gefrustreerd. Ze weten niet wat ze met zichzelf aan moeten, kunnen het woord corona niet meer horen. De rek is er gewoon uit.'
Maarten Vermeulen, hoofdredacteur EO BEAM: 'We merken dat jongeren het lastig vinden om verbinding te houden met hun gelovige leeftijdsgenoten.Veel gaat digitaal, en daar zijn ze klaar mee.' 

Kortom: jongeren zijn moe. Daarom slaan de christelijke jongerenorganisaties die zijn aangesloten bij #Nietalleen de handen ineen met een landelijke actie onder de noemer ‘Operatie #prikpositief’.
Onder het motto ‘samen zetten we positiviteit op de kaart’ worden jeugdgroepen, clubs, scholen en (studenten)verenigingen uitgedaagd concrete, positieve acties te ondernemen die het isolement doorbreken en de wereld om hen heen een beetje mooier maken. Parallel aan deze actieperiode wordt een serie masterclasses en trainingen aangeboden aan jongerenwerkers om corona-gerelateerde problemen te herkennen en te hanteren. Mark de Boer, projectleider: 'We hebben zowel de jongerenals de jongerenwerkers op het oog. Metprofessionele aandacht voor de problematiek en metactiviteiten die juist de aandacht ervanafleiden; die combinatie maakt onze aanpak uniek.'

Challenges #prikpositief

Jeugd- en jongerengroepen kunnen zich inschrijven om mee te doen aan een aantal challenges. Dat is niet alleen leuk en gezellig, maar ook nog nuttig: elke challenge heeft een mooi doel. Bijvoorbeeld gericht op de straat, op de buren of op vrienden en klasgenoten. Endat niet alleen: er zijn mooie prijzen winnen voor de meest creatieve en/of aansprekende acties. In de BEAM Kerkdienst worden wekelijks de prijswinnaars bekendgemaakt en worden nieuwe challenges onthuld. Alle acties worden geprikt op een digitale kaart op www.prikpositief.nl zodat te zien is wat er aan positieve acties door het hele land gebeurt.

Toerusting

Niet alleen de jongeren, maar ook de jongerenwerkerskunnen wel een steun in de rug gebruiken. Via een uitgebreid aanbod aan trainingen en masterclasses kunnen ze weer nieuwe inspiratie opdoen en meer handvatten krijgenvoor het herkennen en hanteren van problemen als eenzaamheid, moeilijke thuissituatie, concentratieproblemen, enzovoorts. De trainingen worden online aangeboden in twee masterclasses van acht trainingen en worden verzorgd door professionals van de verschillende organisaties. De trainingen zijn ook los te volgen en zijn kosteloos.

Launchparty

Op zondagmiddag 11 april vindt een online launchparty plaats, bedoeld voor jongerenwerkers en andere geïnteresseerden. Dat is ook de start van de eerste challenge. Vanaf maandag 12 april worden de trainingen aangeboden. Alle informatie hierover en over de campagne is te vinden via https://www.nietalleen.nl/jongeren.

Initiatiefnemende organisaties zijn: Jong Protestant,Youth for Christ, MOVE Community, EO BEAM, stichting Chris en Voorkom! en INNOV8 (MissieNederland).

Meer nieuws van MissieNederland

Alcohol- en drugsbrillen voor preventiewerk

Wat doen alcohol en drugs met je lichaam?  Alcohol- en drugsbrillen zijn een uitstekend hulpmiddel om jongeren de r…
Lees verder

Jeugdtrends 2024: jongeren willen wortelen in tijden van chaos

Jongeren verlangen massaal naar een partner, kinderen en een goede baan. Dat blijkt uit de jeugdtrends die zes organisat…
Lees verder

Peiling: Jeugdtrends in beeld

Verlang jij ernaar dat kerken en geloofsgemeenschappen beter aansluiten op behoeften van jongeren? Vind je het soms best…
Lees verder