Kerken doen mee aan de Week van de Opvoeding 2020

2 oktober 2020 om 11:56
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Van 5 t/m 11 oktober is het de Week van de Opvoeding. Dit landelijke initiatief van onder andere het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Nederlands Jeugdinstituut benadrukt dat ouders er niet alleen voor staan in de opvoeding. Leraren, sportcoaches, buren, grootouders en sociale werkers zijn partners in de opvoeding. Kerken sluiten zich daarbij aan.

“Kerken zijn allereerst een gemeenschap en niet zozeer een gebouw. Als gemeenschap staan we graag om elkaar heen, dat geldt ook voor de opvoeding. Die belofte doet de kerk vaak heel expliciet wanneer een kind wordt opgedragen of gedoopt. Toch is het nog best wel even zoeken hoe je daar invulling aan geeft. Tijdens de Week van de Opvoeding staat daarom ook de kerk stil bij haar taak,” vertelt Martine Versteeg namens het netwerk Rondom het Kind.

De manier waarop de kerk hierbij stilstaat is heel divers. “Sommige kerken laten ouders eens meekijken in het kinderwerk, anderen geven een opvoedcursus. Ook horen we van kerken die ontmoetingen organiseren in samenwerking met lokale jeugdwerkorganisaties. Diverse Nederlandse geloofsgemeenschappen sluiten de week af met de Zondag van de Geloofsopvoeding.”

Zondag van de Geloofsopvoeding

Tijdens de Zondag van de Geloofsopvoeding kijken leden van kerkelijke gemeenten dankbaar terug naar de mensen die belangrijk waren in hun eigen opvoeding. Ook staat de gemeenschap stil bij haar taak in het tot bloei brengen van kinderen in de gemeente als kinderen van God.Dit kunnen zij zo uitgebreid doen als zij zelf willen: van een kort gebed tot een complete viering.

Tips en materialen

Organisaties vanuit het netwerk Rondom het Kind verzamelden tips en materialen voor kerken om aan te sluiten bij de Week van de Opvoeding. Zo deelt Jong Protestant, de jeugdwerkorganisatie van Protestantse Kerk, diverse activiteiten voor vaders om samen met hun kinderen te doen in de Week van de Opvoeding en maakte de Christelijke Gereformeerde Jeugdwerk Organisatie een handreiking voor de Zondag van de Geloofsopvoeding. Stichting Opwekking ontwikkelde een spel waarbij jongeren en volwassenen voor kinderen bidden. De tips zijn te vinden op www.rondomhetkind.info.

Over Rondom het Kind

Rondom het Kind is een netwerk van christelijke organisaties, kerkgenootschappen, plaatselijke gemeenten en betrokken individuen. Samen bewegen zij de kerk om ouders te ondersteunen bij de (geloofs)opvoeding en zo het evangelie door te geven aan de volgende generaties. Rondom het Kind is onderdeel van de netwerkorganisatie MissieNederland.

Meer nieuws van MissieNederland

Alcohol- en drugsbrillen voor preventiewerk

Wat doen alcohol en drugs met je lichaam?  Alcohol- en drugsbrillen zijn een uitstekend hulpmiddel om jongeren de r…
Lees verder

Jeugdtrends 2024: jongeren willen wortelen in tijden van chaos

Jongeren verlangen massaal naar een partner, kinderen en een goede baan. Dat blijkt uit de jeugdtrends die zes organisat…
Lees verder

Peiling: Jeugdtrends in beeld

Verlang jij ernaar dat kerken en geloofsgemeenschappen beter aansluiten op behoeften van jongeren? Vind je het soms best…
Lees verder