Trendrapport: Wat betekent de Covid-19-pandemie voor de toekomst van kerk en zending?

1 juli 2020 om 14:30
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

De impact van het coronavirus en de maatregelen die veel overheden hebben genomen, is groot en leidt wereldwijd tot verontrusting, ontwrichting en verdeeldheid. Hoe reageren kerken en missionaire organisaties hierop? Wat gebeurt er met de ‘grote opdracht’ als de wereld in een langdurige lockdown en economische recessie gaat? Waar liggen de kansen en uitdagingen? Het Nieuwe Kerken en MissieNederland lanceren vandaag een trendrapport waarin deze vragen worden beantwoord.

In een e-boekje bieden de initatiatiefnemers 5 wereldwijde perspectieven en 28 strategische vragen voor kerken en missionaire organisaties in Nederland. Het is geschreven door journalist Marc van der Woude en reikt cruciale inzichten aan om door deze onzekere transitietijd te koersen.

Reli-experiment

“De coronacrisis is nu al historisch. Wereldwijd gaan we door een collectieve transitie die we op deze manier nog niet eerder hebben meegemaakt,” vertelt auteur Marc van der Woude. “Dat overheden in vredestijd het sociale en economische leven grotendeels platleggen, is ongekend. Dat christenen door de maatregelen hun kerkgebouwen werden uitgeleid, de huizen in en het wereldwijde web op, was tegen wil en dank het begin van een groot reli-experiment.”

Het trendrapport biedt een compacte helicopterview van de wereldwijde gevolgen van de Covid-19-pandemie. De vertaalslag naar strategische vragen en concrete kansen en uitdagingen helpt om koers te bepalen. “Het zijn geïnformeerde observaties en denkrichtingen, geen voorspellingen,” aldus Van der Woude. “Niemand weet precies hoe de crisis gaat uitpakken en hoe de toekomst van kerk en zending er uit gaat zien, maar op basis van trends en scenarios is er wel iets over te zeggen.”

Opvolging

Het e-boekje is overzichtelijk opgebouwd en voorzien van handige links naar verdiepende berichten en publicaties. Op de speciale website www.hetnieuwekerken.nl zijn meer resources beschikbaar gesteld om kerken en organisaties te helpen ‘omdenken’ naar nieuwe vormen van gemeente-zijn en missie. Het trendrapport kan hier voor € 15,- worden gedownload. Aan de hand van een van de vijf hoofdthema’s van het boekje lanceert MissieNederland dit najaar een innovatietraject voor (zendings)organisaties, zendingsteams en andere experts. Meer informatie hierover is te vinden op www.missienederland.nl/toekomst. Medewerkers van deelnemende organisaties en gemeenten van MissieNederland kunnen het e-boekje vanaf deze pagina gratis downloaden.

Naar het trendrapport

Meer nieuws van MissieNederland

‘Van de ene generatie op de andere’

Wat was de invloed van vijftig jaar aanwezigheid van Jeugd met een Opdracht (JmeO) in Nederland op kerk en zending in on…
Lees verder

Oproep MissieNederland: kom in actie tegen antisemitisme en moslimhaat

Haat tegen mensen vanwege hun etniciteit of religie neemt in heel Europa en ook in Nederland toe. Het huidige conflict i…
Lees verder

Europese Member Care Consultatie (EMCC 2024) - Bruggen bouwen

De volgende EMCC vindt plaats in Boedapest, Hongarije van 18 - 21 maart 2024. Het thema is: Bruggen bouwen - koesteren v…
Lees verder