Ruim duizend lokale hulpinitiatieven via #Nietalleen

27 maart 2020 om 15:07
  • Profielafbeelding van redactie
    Door: redactie

Kinderopvang, maaltijden, een wandeling, boodschappen doen, gebed of gewoon even een luisterend oor. Via 0800-1322 en via de website nietalleen.nl zijn er inmiddels honderden van dit soort hulpvragen binnengekomen en ook opgelost. Vorige week startte platform #Nietalleen met een website en een telefoonnummer om te zorgen dat hulpvragen op de juiste plek terechtkomen en er een lokale organisatie in de buurt van de hulpvrager mee bezig kan gaan. Binnen ruim een week sloten ruim duizend lokale hulpinitiatieven aan. Van Groningen tot Terneuzen en van Tytsjerksteradiel tot aan Maastricht.

De meeste hulpvragen zijn van mensen die graag even een praatje willen maken. Een andere vaak terugkerende vraag is om hulp bij boodschappen. Het platform werd twee weken geleden geïnitieerd door onder andere de Protestantse Kerk, EO, ChristenUnie en De 4e Musketier. Jurjen de Groot, directeur van de Protestantse Kerk: "Geweldig dat er al honderden mensen geholpen zijn. We hebben echt het lokale hulpaanbod aan de lokale hulpvraag weten te verbinden, dat is betekenisvol kerk-zijn."

Voorbeelden

Voorbeelden van hulpinitiatieven zijn onder meer een uitgiftepunt voor dak- en thuislozen in Dordrecht waar twee keer in de week soep en brood uitgedeeld wordt, studenten in Enschede die koken voor het Leger des Heils en een tulpenuitdeelactie voor bewoners van een verzorgingstehuis in Purmerend. Een ander voorbeeld komt uit Nijkerk waar meer dan veertig mensen meewerken aan het maken van mondkapjes voor onder meer medewerkers van kraamzorgorganisaties. Tientallen plaatselijke kerken acties zijn gestart voor voedselbanken of kwetsbare ouderen

Steeds meer organisaties sluiten zich aan bij #Nietalleen. EO-directeur Arjan Lock: “Het is heel bijzonder om te zien dat in deze tijd van verdriet en verwarring mensen zich willen in zetten voor troost en houvast voor mensen die kwetsbaar zijn of voelen. Dat in korte tijd zoveel mensen hebben gedacht ‘Zij zijn niet alleen’ raakt mij. Van praktische hulp tot bemoedigende kaartjes. We laten zien wat we voelen: we hebben elkaar meer dan ooit nodig!”

Tv-programma

Sinds woensdag is ook het televisieprogramma Nietalleen.nl te zien. Op NPO 1 presenteren Bert van Leeuwen en Anne-Mar Zwart dagelijks rond 16.15 uur een overzicht van initiatieven en hulpvragen.

Platform #Nietalleen

Het platform #Nietalleen is bereikbaar via www.nietalleen.nl en via 0800-1322.
Bij dit platform zijn de volgende organisaties aangesloten:
4e Musketier, ABC gemeenten, Christelijk Gereformeerde Kerken, ChristenUnie, Compassion, Diaconaal Steunpunt, Evangelische Omroep, Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt, HipHelpt, Hour of Power, KBO-PCOB, Leger des Heils, Kerk in Actie, MissieNederland, Navigators, Nederlands Gereformeerde Kerken, NPV, Protestantse Kerk in Nederland, Rooms Katholieke Kerk, Schuldhulpmaatje, SGP, Stichting Agapè, Stichting Present, Tear, Tijd voor Actie, Tot Heil des Volks, Unie van Baptisten, Youth for Christ.

Deze lijst breidt zich nog verder uit.

Meer nieuws van MissieNederland

Micha Zondag 2022: Voel jij je thuis in een schuldig systeem?

Micha Nederland nodigt kerken en christenen uit om op zondag 16 oktober 2022 na te denken over het systeem waarin we lev…
Lees verder

Seminars terugkijken van de Pinksterconferentie 2022

Samen met stichting Opwekking en diverse partners uit ons netwerk, organiseerde Missienederland tijdens de Pinksterconfe…
Lees verder

MissieNederland-seminars tijdens de Pinksterconferentie van Opwekking

Samen met stichting Opwekking en diverse partners uit ons netwerk, organiseert Missienederland tijdens de Pinksterconfer…
Lees verder