Antwoorden op veelgestelde vragen rondom global missions tijdens de coronacrisis

Met update richtlijnen

25 maart 2020 om 11:09
  • Profielafbeelding van Jiska Chin-A-Teh
    Door:
    Jiska Chin-A-Teh

De pandemie van het coronavirius heeft ook effect op global missions. In de afgelopen dagen inventariseerden we zo veel mogelijk hulpvragen vanuit ons netwerk om met behulp van experts hier zo goed mogelijk op te antwoorden. Naast de richtlijnen rondom zending en corona die we eerder publiceerden, zijn er nu meer antwoorden beschikbaar op de vragen die we ontvingen. Met name over de mogelijkheden rondom de terugkeer van internationale werkers naar Nederland. We delen deze informatie graag met het nadrukkelijke verzoek dit binnen je eigen netwerk ook zoveel mogelijk te delen aangezien deze situatie urgent is.

Terugkomen betekent: snel actie ondernemen

Voor wie besluit om terug te gaan naar Nederland of wellicht vanuit de (ontwikkelingshulp- of zendings-) organisatie verplicht wordt om terug te komen, is het belangrijk om nu snel actie te ondernemen. Een reguliere vlucht boeken naar Nederland is in de meeste gevallen niet meer mogelijk. Hoe nu verder?

Meld je aan op de website Bijzonderebijstandbuitenland.nl of bel naar +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen in de week). In eerste instantie geeft de Nederlandse overheid aan dat dit initiatief alleen bedoeld is voor vakantiegangers en andere reizigers die door de coronacrisis gestrand zijn in het buitenland. Bij verder contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken is ons verteld dat Nederlanders die (semi)permanent in het buitenland verblijven voor bijvoorbeeld zendings- en/of ontwikkelingswerk zich ook kunnen aanmelden.

Er is geen beleidswijziging, de officiële communicatie van de overheid is nog steeds dat deze regeling voor toeristen bedoeld is, maar in de praktijk wordt de regeling dus wel wat ruimer uitgevoerd. Je wordt na aanmelding vervolgens geïnformeerd wanneer het gelukt is om een vlucht te organiseren naar het land waarin je verblijft. Het is momenteel erg moeilijk om voor deze vluchten landingsrechten te krijgen. Hier wordt door de Nederlandse overheid met man en macht aan gewerkt vanuit Den Haag. Wel is het erg belangrijk dat je paraat staat en binnen 24 uur op het vliegveld kunt zijn. Welk vliegveld dit zal zijn verschilt per land en stad en kan je het beste navragen via het eerdergenoemde telefoonnummer.

Daarnaast adviseren we om de Reisapp Buitenlandse Zaken van de Rijksoverheid te installeren zodat je ook meteen de laatste informatie ontvangt bij eventuele ontwikkelingen in het gebied waar je verblijft.

Alle ambassades wereldwijd draaien momenteel op minimale sterkte. De hulpcapaciteit is dus heel beperkt. De ambassade functioneert nu voornamelijk als doorgeefluik. Alle beslissingen worden vanuit Den Haag gecoördineerd.

Vragen om te overwegen

Mocht je nog twijfelen waar je verstandig aan doet dan kunnen onderstaande punten je wellicht helpen om nu de knoop door te hakken.

  1. Is er in je omgeving goede medische zorg voorhanden? Wat is vanuit je verzekering de toegangsprocedure tot medische zorg en wat is in deze situatie wel of niet verzekerd?
  2. Bedenk dat veel landen reageren met een Lock down en onderzoek of je huidige plaats dan een goede plek is om te verblijven (internet, buitenplaats, ziekenhuizen). Heb je in je directe omgeving een stabiel netwerk waar je op terug kunt vallen mocht de situatie verslechteren? Zowel op medisch als sociaal en economisch vlak?
  3. Voor je overwegingen en voorbereidingen is het ook goed om het volgende mee te nemen: We horen vanuit diverse landen dat Europeanen nageroepen, vermeden en soms vervelend bejegend worden. Landen waaruit wij dit inmiddels vernomen hebben zijn o.a. Filipijnen, Peru, Tanzania, Burkina Faso, Ethiopië en Burundi. Ook gaan diverse experts in veel landen uit van een toename in criminaliteit. Niks om bang van te worden, maar goed om te weten.

Schakel je thuisfrontteam in

Is je conclusie meer negatief dan positief, dan is het wellicht verstandig om voor terugkeer te kiezen. Mocht je dit besluiten, bespreek dit dan met je thuisfront zodat zij in Nederland aan de slag kunnen met de nodige voorbereidingen. Denk hierbij aan het organiseren van een (tijdelijke) verblijfplaats en eventuele extra financiële hulp om terugkeer mogelijk te maken. Op onze website hebben we een overzicht staan van mensen die tijdelijke huisvesting aanbieden.

Mocht je nog erg twijfelen over wel of niet naar Nederland komen en wil je hier graag met iemand over verder praten, neem dan contact op met Margriet Muurling van InToMission via info@intomission.nl. Zij denkt graag met je mee.

Bidden

Daarnaast is het erg belangrijk om, ongeacht je beslissing, je gedachten en situatie te delen met je thuisfront en samen te bidden. God is erbij. Hij heeft de wereld overwonnen! Bewaar vooral de rust want angst en stress ondermijnen de fysieke weerstand.

In samenwerking met InToMission organiseren we op verschillende momenten online ontmoetingen rondom global missions om te delen, te bemoedigen, er voor elkaar te zijn en te bidden. En ook om te inventariseren welke noden er nog niet in beeld zijn waar we als netwerk voor in beweging kunnen komen. Wil je hieraan deelnemen? Bekijk dan de geplande online ontmoetingen op onze website en meld je aan. 

Mis je nog iets? Of heb je zelf misschien nog andere tips waar je zelf al baat bij hebt gehad in je situatie of overweging om te blijven of terug te keren? Laat het mij dan gerust weten via jiska@missienederland.nl.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief Kerk & Global missions om op de hoogte te blijven.

Aanmelden

Meer nieuws van MissieNederland

World Servants lanceert nieuw projectseizoen met nieuwe directeur

In 2025 bouwen met World Servants 850 jongeren aan verandering in ontwikkelingslanden én in Nederland. Samen met …
Lees verder

Bijbelvertaalwerk groeide nog nooit zo snel

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk…
Lees verder

‘Van de ene generatie op de andere’

Wat was de invloed van vijftig jaar aanwezigheid van Jeugd met een Opdracht (JmeO) in Nederland op kerk en zending in on…
Lees verder