Tieners beleven Week van Gebed via Whatsapp, Instagram en YouTube

15 januari 2019 om 18:26
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door: Jan Willem Janse

De Week van Gebed voor de eenheid, gehouden van 20 t/m 27 januari 2019, is voor alle leeftijden. Daarom worden er ieder jaar zowel materialen voor volwassenen, kinderen en tieners gemaakt. Voor de laatste groep is er nu echter een totaal vernieuwde aanpak: Whatsappberichten, Instagramverhalen en YouTube-video’s.

“Eerder maakte MissieNederland samen met de betrokken jeugdwerkorganisaties een folder voor tieners. We waren echter van mening – en hoorden dit ook vanuit de praktijk – dat het gebruik van een folder niet echt bij tieners past. Zij zijn juist dagelijks te vinden op sociale media als Instagram, YouTube en natuurlijk Whatsapp,” vertelt Jan Willem Janse, projectleider van de Week van Gebed bij MissieNederland.

Aan het materiaal werkten CGJO, HGJB, Huis van Belle en Stronglife mee. Zij bedachten de inhoudelijke lijn, schreven de teksten, spraken video’s in en delen de content ook zelf actief op de eigen kanalen. De video’s worden in de gebedsweek dagelijks op het YouTube-kanaal van Stronglife gepubliceerd.

Jeugdleiders

Bij het betrekken van tieners tijdens de gebedsweek, spelen jeugdleiders een belangrijke rol. Martine Versteeg, relatiemanager Kerk & Jeugd bij MissieNederland: “Veel jeugdleiders hebben nu actieve Whatsappgroep of een eigen Instagram-account voor de jeugdclub. Zij kunnen zich inschrijven voor een dagelijkse instructiemail. Daarin staat een tekst om te delen via Whatsapp, een link naar de video en mooi vormgegeven afbeeldingen voor op Instagram.”

Met de groep

De dagelijkse video’s kunnen ook gezamenlijk worden bekeken, bijvoorbeeld in de klas of met een jeugdgroep. Martine Versteeg: “Het leuke daarvan is dat je met de groep over het filmpje in gesprek kunt gaan. Eventueel kun je dit dan uitbreiden met een van de werkvormen die bedacht zijn voor de PrayerNight, een gebedsbijeenkomst speciaal voor jongeren.”

Website

Registreren voor het tienermateriaal kan op de website www.missienederland.nl/biddenmetjeugd  Daar zijn ook materialen voor kinderdiensten en de PrayerNight te vinden. Het tienermateriaal wordt dit jaar gratis aangeboden. Wel wordt er na afloop van de gebedsweek gevraagd om een gift.

Over de Week van Gebed

De Raad van Kerken en MissieNederland kennen een lange gebedstraditie die teruggaat op initiatieven van ruim 150 jaar geleden. Wereldwijd bidden miljoenen christenen mee. Door samen te bidden blijken zij onderlinge verwantschap te ervaren. Tegelijk tonen ze hun verantwoordelijkheid voor anderen door de problemen van de samenleving in de voorbeden een plek te geven. Afgelopen jaar hebben in Nederland naar schatting zo’n 200.000 mensen meegedaan met het initiatief.

Meer nieuwsberichten in deze categorie

INNOV8 organiseert vijfde editie Re-search & Re-act

Diverse organisaties uit het netwerk INNOV8 van MissieNederland organiseren op 8 november 2018 de vijfde editie van Re-s…
Lees verder

Platform #nietalleen lanceert campagne gericht op jongeren

Zes jongerenbewegingen, aangesloten bij het hulpverleningsplatform #nietalleen, starten een landelijke actie om jongeren…
Lees verder

ideaz helpt kerken kijken naar missie in een nieuwe wereld

Bij deelnemers van MissieNederland en abonnees van ideaz verschijnt vandaag de nieuwste editie van het blad in de b…
Lees verder