Kerken bidden samen voor gerechtigheid tijdens Week van Gebed

19 januari 2018 om 13:22
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door: Jan Willem Janse

Aan het hand van het thema 'Recht door zee' start zondag 21 januari de jaarlijkse Week van Gebed. Dagelijks komen christenen samen om te bidden voor gerechtigheid. Iedere dag heeft een eigen subthema met gebeds- en dankpunten. Thema’s dit jaar zijn onder andere Heb de vreemdeling lief, De armen roepen en Hoop en herstel.

De Week van Gebed wordt georganiseerd door de Raad van Kerken en MissieNederland. Klaas van der Kamp, algemeen secretaris bij de Raad van Kerken: “Er wordt dit jaar erg positief gereageerd op het thema. De uittocht uit slavernij en het beginnen van een nieuw leven spreekt veel mensen aan.”

Samen bidden

Op de website www.weekvangebed.nl zijn al meer dan 130 locaties zichtbaar waar samen wordt gebeden tijdens de Week van Gebed. De samenwerking tussen kerken op plaatselijk niveau neemt hierbij ook toe. “Ik kreeg deze week bericht vanuit Zwolle dat daar dit jaar een record is van achttien bijeenkomsten gedurende de Week van Gebed,” vertelt Jonathan Zeijl, projectleider Week van Gebed bij MissieNederland. “De samenwerking met de Raad van Kerken brengt ook steeds meer kerken onderling bij elkaar. Zo deden er afgelopen jaar maar liefst achttien verschillende kerken mee met de Week van Gebed in Delft. Van Oud Katholiek tot een internationale pinkstergemeente.”

Samenwerking met organisaties en scholen

Als hulp bij het organiseren van de gebedsbijeenkomst, ontwikkelde MissieNederland handleidingen en PowerPoint-presentaties in samenwerking met diverse organisaties uit haar netwerk. Zeijl: “Het thema van dit jaar had een directe link met het werk van bijvoorbeeld Stichting Gave, International Justice Mission, Micha Nederland, en Tear. Daarom vroegen we hen een bijdrage te leveren door verhalen te delen en bijvoorbeeld gebeds-en dankpunten aan te reiken.” Ook diverse scholen doen mee met de Week van Gebed. “Aan de statistieken van onze website kunnen we zien dat veel scholen interesse hebben in het materiaal dat we voor het basisonderwijs ontwikkelden,” vertelt Van der Kamp.

Openingdienst

De Week van Gebed start op vele plaatsen met een openingsdienst, aanstaande zondag 21 januari. De EO zendt de dienst van de Kerk van de Nazarener Zaanstad live uit op NPO 2 om 9.15 uur.

Meer nieuwsberichten in deze categorie

ideaz helpt kerken kijken naar missie in een nieuwe wereld

Bij deelnemers van MissieNederland en abonnees van ideaz verschijnt vandaag de nieuwste editie van het blad in de b…
Lees verder

Week van Gebed 2020 in het teken van het buitengewone

'Buitengewoon’ is het thema voor de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen in 2020. Dat maken de Raad va…
Lees verder

Kerkenpakket Micha Zondag online

Het kerkenpakket voor de Micha Zondag 2018 is vanaf 5 juli online beschikbaar. Met dit pakket kunnen kerken een Micha Zo…
Lees verder