Kerken bidden samen voor gerechtigheid tijdens Week van Gebed

19 januari 2018 om 13:22
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

Aan het hand van het thema 'Recht door zee' start zondag 21 januari de jaarlijkse Week van Gebed. Dagelijks komen christenen samen om te bidden voor gerechtigheid. Iedere dag heeft een eigen subthema met gebeds- en dankpunten. Thema’s dit jaar zijn onder andere Heb de vreemdeling lief, De armen roepen en Hoop en herstel.

De Week van Gebed wordt georganiseerd door de Raad van Kerken en MissieNederland. Klaas van der Kamp, algemeen secretaris bij de Raad van Kerken: “Er wordt dit jaar erg positief gereageerd op het thema. De uittocht uit slavernij en het beginnen van een nieuw leven spreekt veel mensen aan.”

Samen bidden

Op de website www.weekvangebed.nl zijn al meer dan 130 locaties zichtbaar waar samen wordt gebeden tijdens de Week van Gebed. De samenwerking tussen kerken op plaatselijk niveau neemt hierbij ook toe. “Ik kreeg deze week bericht vanuit Zwolle dat daar dit jaar een record is van achttien bijeenkomsten gedurende de Week van Gebed,” vertelt Jonathan Zeijl, projectleider Week van Gebed bij MissieNederland. “De samenwerking met de Raad van Kerken brengt ook steeds meer kerken onderling bij elkaar. Zo deden er afgelopen jaar maar liefst achttien verschillende kerken mee met de Week van Gebed in Delft. Van Oud Katholiek tot een internationale pinkstergemeente.”

Samenwerking met organisaties en scholen

Als hulp bij het organiseren van de gebedsbijeenkomst, ontwikkelde MissieNederland handleidingen en PowerPoint-presentaties in samenwerking met diverse organisaties uit haar netwerk. Zeijl: “Het thema van dit jaar had een directe link met het werk van bijvoorbeeld Stichting Gave, International Justice Mission, Micha Nederland, en Tear. Daarom vroegen we hen een bijdrage te leveren door verhalen te delen en bijvoorbeeld gebeds-en dankpunten aan te reiken.” Ook diverse scholen doen mee met de Week van Gebed. “Aan de statistieken van onze website kunnen we zien dat veel scholen interesse hebben in het materiaal dat we voor het basisonderwijs ontwikkelden,” vertelt Van der Kamp.

Openingdienst

De Week van Gebed start op vele plaatsen met een openingsdienst, aanstaande zondag 21 januari. De EO zendt de dienst van de Kerk van de Nazarener Zaanstad live uit op NPO 2 om 9.15 uur.

Meer nieuws van MissieNederland

'Proeven en Praten' haalt het gesprek over landbouw uit de polarisatie

A Rocha, Micha Nederland en Kerk in Actie sloegen de handen ineen en maakten ‘Proeven en Praten’, als reacti…
Lees verder

Netwerk MemberCare organiseert toerustingsdag rondom kinderen in zending

Wanneer ouders naar het buitenland gaan voor een zendingsmissie, heeft dit impact op het hele gezin, ook op de kinderen.…
Lees verder

Materialen Week van gebed voor eenheid 2023 beschikbaar: Doe goed, zoek recht

Plaatselijke werkgroepen kunnen vanaf vandaag volop aan de slag met de voorbereidingen voor de Week van gebed voor eenhe…
Lees verder