Eerste editie van Kerkproeverij gaat bijna van start!

30 augustus 2017 om 11:16
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

Een week vóórdat de eerste editie van Kerkproeverij in ons land van start gaat, organiseert de landelijke campagne op vrijdag 1 september een feestelijke kick-off om 11.00 uur bij de St. Joriskerk in Amersfoort. Dit om te vieren dat twintig kerkgenootschappen meedoen aan de campagne om ‘uitnodigend kerk te zijn’ en al ruim 400 lokale kerken deelnemen.

Opzet van deze eerste ‘Kerkproeverij’ is dat de kerkleden van de deelnemende lokale kerken bekenden uit eigen kring (vrienden, familie, collega’s, buren) die weinig vertrouwd zijn met de kerk uitnodigen samen een keer een kerkdienst te bezoeken, ‘om het geloof te proeven’. Deze toegankelijke Kerkproeverij-diensten vinden plaats in het weekend van 9 en 10 september.


Kick-off op 1 september
Tijdens de aftrap van de campagne onder leiding staat van KRO-NCRV-presentator Leo Fijen wordt een spectaculaire Kerkproeverij-taart aangesneden. Deze is gebakken door de winnares van Heel Holland Bakt 2016, Annemarie Pronk. Daarna gaan vertegenwoordigers van de kerken de markt op om passanten uit te nodigen mee te doen aan Kerkproeverij. En natuurlijk om te proeven van de heerlijke taart. Ook is er ruimte voor media-interviews, is er live muziek en serveert de Koffie TukTuk verse koffie aan wie komt proeven. 

U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Over Kerkproeverij

Kerkproeverij is de Nederlandse variant van Back to Church Sunday, een initiatief van de Anglicaanse Kerk van Engeland uit 2004. Bedenker is de Engelse theoloog Michael Harvey. Het begon bij hem nadat hij door zijn moeder was uitgenodigd een keer met haar naar de kerk te gaan. 

Kerken willen van oudsher uitnodigend zijn en mensen welkom heten, maar in de praktijk blijkt de drempel om op zondag naar de kerk te gaan hoog en de gelovige gemeenschap niet altijd uitnodigend. De boodschap van Harvey is, gewoon maar eens uitnodigen: ‘Als we mensen mee vragen, dan zullen sommigen nee zeggen en sommigen ja, maar als we niemand uitnodigen dan zal het antwoord altijd nee zijn!’

Tal van kerken zijn druk met voorbereiding van de Kerkproeverij, hier enkele voorbeelden: 

Kerkproeverij is een samenwerking van de Raad van Kerken, IZB en MissieNederland. Mediapartners zijn EO en KRO-NCRV.

Meer nieuws van MissieNederland

Geen landelijke Kerkproeverij in 2021

Uitnodigen blijft belangrijk, maar een landelijke Kerkproeverij-campagne past nu niet, zo heeft de Raad van Kerken in Ne…
Lees verder

Wel uitnodigend kerk-zijn, geen landelijke Kerkproeverij-campagne

Als gevolg van de coronacrisis, hebben de gezamenlijke partners van Kerkproeverij besloten om dit jaar af te zien van ee…
Lees verder

Kerkproeverij komt met alternatieven voor uitnodigend kerk-zijn in coronatijd

De gezamenlijke organisaties die vertegenwoordigd zijn in het initiatief Kerkproeverij moedigen kerken aan om ondanks al…
Lees verder