Onzichtbare vrouwen - Caroline Criado Perez

Prometheus, 432 pagina’s

zaterdag 23 april 2022
  • Profielafbeelding van Geert Jan van Dijk
    Door:
    Geert Jan van Dijk

Licht op dubieuze data in een voor mannen ontworpen wereld

Dit boek van Caroline Perez uit 2019 is nog onverminderd relevant. Het gaat over de genderdatakloof. Drie thema’s komen steeds terug: het vrouwelijke lichaam, de onbetaalde zorglast van vrouwen en mannelijke geweld tegen vrouwen. Mannen zien dit over het hoofd, omdat mannen geen vrouwenlichaam hebben.

Waarom kan een vrouw niet meer zoals een man zijn? De oplossing is vaak om iets aan de vrouwen te doen. Niet verwonderlijk in een wereld wanneer alles wat mannelijk is als universeel wordt gezien, en wat vrouwelijk is als atypisch. Perez legt uit hoe onze samenleving is ingericht met de man als uitgangspunt. Voor mij was dit boek een eye-opener, ik was me als man gewoon van heel dingen niet bewust.

Iedereen kent de lange rij voor het damestoilet. Er wordt namelijk uitgegaan van een ‘eerlijke’ 50/50 oppervlakteverdeling. Maar is dit wel eerlijk als je weet dat een vrouw 2,3 keer meer tijd gebruikmaakt van het toilet dan een man. Wanneer planners geen rekening houden met gender, dan worden openbare ruimtes automatisch mannelijke ruimtes. En dit blijkt op te gaan voor de standaard loopmaat in het leger, tot de zwaarte van medicatie, de prioriteit bij het sneeuwschuiven, de inrichting van parken en het screenen van sollicitatiebrieven. Het resultaat zorgt voor gezondheidsklachten en veiligheidsrisico’s en is helaas te vaak levensbedreigend.

Ik hoop dat iedereen dit boek leest, en vanaf nu bij een mens, aan een vrouw denkt. Totdat een vrouw overal ter wereld net zo veilig kan leven als een man.

Meer boeken en recensies

alle recensies

A Non-Anxious Presence - Mark Sayers

How a Changing and Complex World will Create a Remnant of Renewed Christian Leaders…
Lees verder

Leef geen leugens - John Mark Comer

Herken en weersta de drie vijanden die je vrede ondermijnen…
Lees verder

Inclusief leiderschap - Henk Jan Kamsteeg & Ugur Özcan

Veranker diversiteit in je organisatie…
Lees verder

Ontdek ook het boek Samen Jong

Wat als je volledig zou kunnen beamen dat de christelijke geloofsgemeenschap dé plek is waar jonge mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen? Wat als je vol overtuiging kunt zeggen dat zij in jouw geloofsgemeenschap samen met alle generaties delen in de zegen die Jezus Christus aan zijn kerk gaf? Samen Jong gelooft dat de kerk deze potentie heeft. In samenwerking met KokBoekencentrum presenteert MissieNederland het boek Samen Jong: Kernwaarden voor een kerk met alle generaties.

Meer informatie
Teaser - Samen Jong (mock-up)