Verkeerd verbonden - Cees Zweistra

Kok Boekencentrum, 128 pagina’s

vrijdag 30 juli 2021
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

Waarom sociale media ons eenzaam maken en hoe je dit kunt voorkomen

Verkeerd verbondenWie op basis van de titel een lekker praktisch boek verwacht, komt enigszins bedrogen uit (er komt vrijwel geen ‘hoe’ aan bod). Om de inzichten uit dit boek te waarderen moet je jezelf echt toestaan flink uit te zoomen en de rijkdom aan filosofische gedachten over eenzaamheid, verlorenheid en verbondenheid te doorkauwen. Filosoof Zweistra wijst de lezer erop dat geen enkele bemiddelaar in interactie (zoals een brief, magnetron of datingapp) neutraal is. De communicatievorm doet iets met de ervaring van aanwezigheid. En juist daar bevindt zich het spanningsveld als het gaat om het ervaren van eenzaamheid of verlorenheid. In een pandemie kan technologie erg handig zijn om nog íets van aanwezigheid van de ander te ervaren, maar dit is geen sterke aanwezigheid. Ook de filterbubbel maakt eenzaam omdat ‘een vorm van aanwezigheid wordt verzwakt’, namelijk de ‘afwijkende ideeën, voorkeuren en mogelijkheden’ (86). Een ander risico is dat we ons leven uitbesteden aan de ander (bijvoorbeeld de influencer): ‘Die proeven voor ons, ervaren voor ons, zijn bang voor ons, genieten voor ons’ (93).
De auteur ziet (terecht) nog veel andere beren op de weg, maar doet geen pleidooi tégen technologie. Uiteindelijk wordt dit boek een pleidooi voor betrokkenheid tot elkaar en gezonde afstand tot technologie.

Meer boeken en recensies

alle recensies

Prentenbijbel - Marijke ten Cate en Sylvia Vanden Heede

Compleet vernieuwde en uitgebreide editie, recensie door Sara Poelarends (11 jaar).…
Lees verder

Oproep tot omkeer - Wim Dekker

Over bekering en bestaansverheldering.…
Lees verder

A Non-Anxious Presence - Mark Sayers

How a Changing and Complex World will Create a Remnant of Renewed Christian Leaders…
Lees verder

Ontdek ook het boek Samen Jong

Wat als je volledig zou kunnen beamen dat de christelijke geloofsgemeenschap dé plek is waar jonge mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen? Wat als je vol overtuiging kunt zeggen dat zij in jouw geloofsgemeenschap samen met alle generaties delen in de zegen die Jezus Christus aan zijn kerk gaf? Samen Jong gelooft dat de kerk deze potentie heeft. In samenwerking met KokBoekencentrum presenteert MissieNederland het boek Samen Jong: Kernwaarden voor een kerk met alle generaties.

Meer informatie
Teaser - Samen Jong (mock-up)