Waar zijn de zachte vrouwen?

8 maart 2019
  • Profielafbeelding van Eveline Bakker
    Door:
    Eveline Bakker

De thematiek rondom vrouwen, spreken en leiderschap houdt me al jarenlang bezig. Zo kwam laatst de vraag naar voren: waar zijn de ‘zachte’ vrouwen? In evangelisch Nederland zien we wel vrouwen die in het spreken hun mannetje staan, maar waar zijn de meer rustige vrouwen? De vrouwen die wat minder expressief zijn? Die niet zo snel uit zichzelf op de voorgrond treden?

Begrijp me goed, ik vind het heerlijk om naar krachtige persoonlijkheden te luisteren. Mensen die een krachtige boodschap brengen, zowel man als vrouw. Maar mensen met een meer rustige persoonlijkheid raken me op een andere manier. Zij hebben hun eigen, unieke inbreng, die we nu missen.

Sinds een aantal jaar maak ik deel uit van een maandelijkse interkerkelijke vrouwenbijeenkomst. Ik besefte dat wij daar wél het hele rijke palet aan vrouwelijke sprekers hebben. Allerlei persoonlijkheden komen voorbij en God spreekt door hen allen. De boodschap die zij delen raakt mijn hart en verandert mijn leven.

Op andere plekken kom ik de ‘zachte’ vrouw echter zelden op een podium tegen. Behalve die keer dat een vrouwelijke spreker in mijn gemeente iets deelde uit de Bijbel en haar leven met God. Ze sprak zó liefdevol, zó vol passie voor Jezus, maar op een zachte en warme manier. Mijn hart brandde, en ik weet nog goed dat ik toen dacht: meid, ik wil wel een heel weekend naar je luisteren! 

Kunnen we ‘zachte’ vrouwen vaker uitnodigen om hun verhaal met ons te delen?
Ik kan niet wachten. Ik wil hen horen. 

Facebookgroep
Ben je vrouw en (wil je) actief (zijn) als leider, spreker of theoloog? Sluit je dan aan bij de Facebookgroep.  

Meer blogs en columns

Zamiso: getuigen als een feestje

Mijn vrouw, Dorien, heeft een moestuin en zij vindt het heerlijk om in de aarde te wroeten, zaadjes te zaaien, plantjes …
Lees verder

Op de knieën dankzij Izak

Mijn steen moet wel af. En de werkdag zit er bijna op. Dus ik heb wat haast. Met een stevige pas én een stempel m…
Lees verder

Voor of tegen: het is te gemakkelijk

Ben je voor of tegen Israël? Ben je pro-Palestijns? De volop losgebarsten strijd tussen Israël en Hamas leidt …
Lees verder
6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland