Waar zijn de zachte vrouwen?

8 maart 2019 om 12:22
  • Profile picture of Eveline Bakker
    Door: Eveline Bakker

De thematiek rondom vrouwen, spreken en leiderschap houdt me al jarenlang bezig. Zo kwam laatst de vraag naar voren: waar zijn de ‘zachte’ vrouwen? In evangelisch Nederland zien we wel vrouwen die in het spreken hun mannetje staan, maar waar zijn de meer rustige vrouwen? De vrouwen die wat minder expressief zijn? Die niet zo snel uit zichzelf op de voorgrond treden?

Begrijp me goed, ik vind het heerlijk om naar krachtige persoonlijkheden te luisteren. Mensen die een krachtige boodschap brengen, zowel man als vrouw. Maar mensen met een meer rustige persoonlijkheid raken me op een andere manier. Zij hebben hun eigen, unieke inbreng, die we nu missen.

Sinds een aantal jaar maak ik deel uit van een maandelijkse interkerkelijke vrouwenbijeenkomst. Ik besefte dat wij daar wél het hele rijke palet aan vrouwelijke sprekers hebben. Allerlei persoonlijkheden komen voorbij en God spreekt door hen allen. De boodschap die zij delen raakt mijn hart en verandert mijn leven.

Op andere plekken kom ik de ‘zachte’ vrouw echter zelden op een podium tegen. Behalve die keer dat een vrouwelijke spreker in mijn gemeente iets deelde uit de Bijbel en haar leven met God. Ze sprak zó liefdevol, zó vol passie voor Jezus, maar op een zachte en warme manier. Mijn hart brandde, en ik weet nog goed dat ik toen dacht: meid, ik wil wel een heel weekend naar je luisteren! 

Kunnen we ‘zachte’ vrouwen vaker uitnodigen om hun verhaal met ons te delen?
Ik kan niet wachten. Ik wil hen horen. 

Facebookgroep
Ben je vrouw en (wil je) actief (zijn) als leider, spreker of theoloog? Sluit je dan aan bij de Facebookgroep.  

Meer blogs en columns

Vreugdedans

Als de kat van huis is, dansen de muizen. Nu vergelijk ik mezelf niet graag met een muis, maar het kan voordelen hebben …
Lees verder

De Roma recht voor ogen

Het woord 'Roma' roept, net als woorden als 'moslims' of 'LHBT-ers', bij veel mensen direct emoties op. Advocaat Willem …
Lees verder

The Justice Conference

Met enige reserves stap ik de auto uit: “daar gaan we”, zeg ik tegen mezelf. Ik sta op het punt om The Justi…
Lees verder