Hemelvaart en Pinksteren 2024

KerkenToolkit

6 mei 2024
 • Profielafbeelding van redactie
  Door:
  redactie

Toolkit_beeldmerk_grijsHemelvaart en Pinksteren zijn feesten die buiten de kerk vaak wat minder bekend zijn. Juist mooi om hier binnen jouw geloofsgemeenschap aandacht aan te besteden! Op deze pagina hebben we initiatieven van deelnemers uit ons netwerk rondom Hemelvaart en Pinksteren op een rijtje gezet. Dit kun jij gebruiken om hier binnen jouw geloofsgemeenschap aandacht aan te besteden! Hoe kun je in jouw geloofsgemeenschap aandacht besteden aan Hemelvaart en Pinksteren voor alle generaties? 

 • Op initiatief van de Anglicaanse Kerk worden christenen sinds 2016 wereldwijd opgeroepen om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van het Koninkrijk. Bij dit initiatief Thy Kingdom Come sluit de IZB aan en naast veel lokale gemeenten sluiten vele christelijke organisaties zoals de EO en Alpha Nederland, maar ook denominaties zoals de PKN, CGK en NGK, aan. Daarnaast zijn de kindermateriaalmakers van de Wonderwolk van harte betrokken.
 • Weet jij alles van Hemelvaart? Test jezelf met de quiz van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
 • In het weekend van Pinksteren wordt van vrijdag tot en met maandag de Pinksterconferentie georganiseerd door Opwekking. Het thema dit jaar is 'Dichterbij'. De conferentie vindt plaats op de vertrouwde plek in de polder: het evenemtenterrein van Walibi Holland in Biddinghuizen. 
 • Rond Hemelvaart vindt de Voorjaarsconventie van de CWN-CWJ plaats op De Betteld in Zelhem. In het licht van het scheppingsverhaal wordt gekeken naar schoonheid - om ons heen en in onszelf - om iets van Gods liefde, bedoeling en creativiteit te herkennen. 
 • Wat vieren we eigenlijk met Hemelvaart? Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap legt het je helder uit
 • Almatine Leene heeft een video opgenomen voor weetwatjegelooft.nl waarin ze vertelt over de visie op de Heilige Geest door de eeuwen heen. Wie is de Heilige Geest? En: wat gééft de Heilige Geest? Deze video is goed te gebruiken om over in gesprek te gaan met bijvoorbeeld jouw bijbelkring. 
 • Hij is al bijna ten einde, maar toch interessant om je nog eens in te verdiepen: de vijftigdagentijd. Dit is de tijd tussen Pasen en Pinksteren. Kerkpunt schreef een notitieover dit thema. 

Verschillende organisaties hebben ook materiaal ontwikkeld speciaal voor kinderen, tieners en jongeren: 

 • De Wonderwolk heeft verschillende materialen voor kinderen. Er zijn onder meer kleurplaten, vertelkaarten en bouwplaten om de allerjongsten van de gemeente te vertellen over Hemelvaart en het Pinksterfeest. 
 • Kinderwerk Er op uit! biedt verwerkingen en lessenseries over Pinksteren en het bijbehorende joodse Wekenfeest. Er zijn drie verschillende themapakketten beschikbaar. 
 • Bijbel Basics is de kindernevendienstmethode van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Er zijn verschillende programma's rondom Pinksteren die je kunt gebruiken om hier aandacht aan te besteden in de kindernevendienst. 
 • De HGJB heeft een viering met het thema 'Kom in beweging' uitgewerkt in een Pinksterliturgie. Tijdens deze viering worden de kinderen uitgedaagd om letterlijk 'in beweging' te komen: met een proefje, met bewegingen tijdens de vertelling, tijdens het zingen van een lied, door bellen te blazen enzovoorts. 
 • Ook de lessenserie Op Reis van de HGJB biedt inspiratie voor lessen aan kinderen rondom Hemelvaart en Pinksteren. 
 • Ga je graag samen met kinderen creatief aan de slag? De Kliederkerk biedt een gevarieerd programma om met elkaar te ontdekken wie de Heilige Geest is en wat ze doet. Het programma is compleet met een teamvoorbereiding die je als team samen kunt bekijken. Daarnaast zijn er verschillende ontdek-activiteiten waar je uit kunt kiezen, ideeën voor de viering en ideeën voor de maaltijd. 

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook een initiatief rond Hemelvaart of Pinksteren 2024 dat hier nog niet vermeld staat? Stuur dan een mail naar: neline@missienederland.nl Ben je geen deelnemer, maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op!

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Hemelvaart en Pinksteren 2023

Hemelvaart en Pinksteren zijn feesten die buiten de kerk vaak wat minder bekend zijn. Juist mooi om hier binnen jouw gel…
Lees verder

Aan de slag met gebed

Bidden, hoe doe je dat? Op welke manieren kun je bidden? En zijn er cursussen en activiteiten die onze gemeente op weg k…
Lees verder

Eenheid versterken

Hoe kun je omgaan met polarisatie in jouw geloofsgemeenschap? En hoe kan je bijdragen aan verbinding in de samenleving?…
Lees verder