Toeleven naar Pasen 2024

KerkenToolkit

7 februari 2024
 • Profielafbeelding van Neline Schipper
  Door:
  Neline Schipper

Toolkit_beeldmerk_grijsWil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen? Dan ben je op de juiste pagina! Hier vind je namelijk de initiatieven vanuit onze alliantie in een handig overzicht. Pasen vindt dit jaar plaats op zondag 31 maart. De veertigdagentijd start op 14 februari. 

 • Kerkpunt ontwikkelde een kerkenpakket met een breed scala aan materialen, waarmee je als gemeente op allerlei manieren aan de slag kunt: persoonlijk, met de kring of jeugdgroep, zondags in de kerk, in kleine vieringen in de Stille Week of nog weer anders. Het thema luidt 'Tussen hoop en wanhoop, veertig dagen met Jeremia'.
 • Vier Pasen samen met vluchtelingen, dit is een laagdrempelige manier om vluchtelingen in jouw kerk uit te nodigen. Stichting Gave biedt een handreiking met advies en tips voor de organisatie van de viering en voor de inhoud van het programma. 
 • Je kunt je gemeente ook betrekken bij 40 dagen hier & nu, dat diverse organisaties (waaronder Kerkpunt) gezamenlijk aanbieden. 40 dagen hier & nu is een podcastserie die jaarlijks wordt aangevuld met preekschetsen, kringmaterialen en diverse andere extra's. Het sluit aan bij het kerkenpakket van Kerkpunt. Kerken kunnen gratis gebruik maken van de materialen.
 • Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) heeft een veertigdagentijdboekje 40 dagen met God. Leef in 7 weken op een nieuwe manier naar Pasen toe met teksten uit het Oude en Nieuwe Testament. De korte uitleg en reflectievragen helpen je persoonlijke geloofsleven te verdiepen.

Verschillende organisaties hebben ook materiaal ontwikkeld speciaal voor kinderen, tieners en jongeren: 

 • Er op uit! biedt zes verschillende lespakketten aan over Pasen voor kinderen. Uniek aan deze lessenseries is dat de relatie tussen het Pesachfeest en Pasen op diverse wijzen wordt uitgewerkt voor de kinderen. Zij ontdekken hoe de Here Jezus het Pesach feest vervulde toen Hij op aarde was. De lessen zijn geschikt voor kinderen van 6-12 jaar en onderverdeeld in 2 groepen: groep 3-5 en groep 6-8. Er zijn 3 thematische insteken voor Pasen die hieronder zijn uitgewerkt: 1. Genesis en Pasen, 2. Exodus en Pasen en 3. Vieren van het Paasfeest.
 • Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) ontwikkelde vorig jaar het materiaal Peuterparty Pasen bij de Peuterbijbel. Hierin wordt Pasen dicht bij de peuters gebracht door te focussen op emoties.

 • Voor de kinderen van de onderbouw én de bovenbouw van de kindernevendienst biedt Bijbel Basics voor de veertigdagentijd weer 7 zondagen aan met programma’s die bij elkaar horen. Het thema is 'Met vallen en opstaan - Met Petrus op weg naar Pasen'. 

 • De Wonderwolk heeft verschillende materialen die je helpen om samen met de allerkleinsten in de gemeente toe te leven naar Pasen. Bijvoorbeeld een Paas-dankkalender en een aftelkalender.
 • Vanuit de Kliederkerk zijn er verschillende ontdek-activiteiten en ideeën voor Pasen. Zo kun je zelf een gevarieerd programma samenstellen om creatief toe te leven naar Pasen. 
 • Kinderdienstmethode Vertel het maar ontwikkelt elk jaar een veertigdagenproject. Dit jaar is het thema 'Kiezen voor vertrouwen'. 
 • Ook dit jaar kun je met je jeugdgroep (leeftijd ca. 10 tot 16 jaar) meedoen met de PaasChallenge van Jong Protestant. Het thema is 'Ga mee!'. Met de PaasChallenge leef je in de veertigdagentijd toe naar Pasen in de vorm van spellen.
 • Voor tieners van verschillende leeftijden biedt Youth for Christ paasprogramma's aan. Deze programma's helpen jou om een avond rondom Pasen vorm te geven.
 • De HGJB heeft een bordspel ontwikkeld om op een speelse manier met kinderen in gesprek te gaan over het Paasevangelie. Het is een spel gemaakt voor de basisschoolleeftijd. 

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook aanbod om toe te leven naar Pasen dat hier niet vermeld staat? Stuur dan even een mailtje naar neline@missienederland.nl. Ben je geen deelnemer, maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Kerst en advent 2023

Hoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit de deelnemers van MissieNederland. We maakten er …
Lees verder

Gebed voor Israël en Gaza

Op 7 oktober pleegde Hamas een vreselijke aanslag op dorpen in het zuiden van Israël. Hierop is een oorlog in Gaza …
Lees verder

Kinderwerkmateriaal

Welk kindermateriaal gebruik jij voor het kinderwerk in of om jouw gemeente? Er is veel materiaal te vinden. En dat is m…
Lees verder