Kerst en advent 2023

KerkenToolkit

22 november 2023
 • Profielafbeelding van redactie
  Door:
  redactie

Toolkit_beeldmerk_grijsHoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit de deelnemers van MissieNederland. We maakten er een overzicht van. We hebben de diverse initiatieven verdeeld in initiatieven voor de volgende generatie, voor de samenleving en voor de wereldwijde missie. Voldoende inspiratie voor de donkere dagen van 2023. 

Voor de samenleving:

 • Hoe houd je het nog vol? En hoe kan je opgewekt worden en blijven? Over deze en andere thema's biedt het Evangelisch College in de adventsperiode vier video-overdenkingen aan. Bij de overdenkingen zijn verwerkingsmaterialen beschikbaar om daar alleen, in kringen of thuis met het gezin mee aan de slag te gaan.
 • Wist je dat Ark Mission kerstkaarten bezorgt in de gevangenis? Een soort van 'bezoekje' door middel van een kaart. Daar kun jij aan meewerken! Want juist in die periode is de eenzaamheid het grootst ook al zit je met honderden gevangenen samen opgesloten.
 • ‘Varre wig in ’t oasten zie êle slumme mènsen een bizondere sterre’. Zo klinkt het bekende kerstverhaal ineens toch heel anders, of juist heel vertrouwd! Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heeft boekjes uitgegeven in het Fries, Gronings, Urkers, Twents, Zeeuws, Engels, Nederlands, Oekraïens, Spaans, Sranantongo, Papiamentu en Papiamento. Voor een klein prijsje, dus ook mooi om uit te delen. 
 • Advent valt in een donker en koud jaargetijde. Het is een tijd waarin mensen zich soms eenzaam voelen. En het is een periode die in deze tijden van economische en politieke onzekerheid misschien wel allesbehalve vredig aanvoelt. Wat zegt de Bijbel over vrede op aarde? Hoe kunnen we dit toepassen op ons eigen leven? Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heeft een adventskalender ontworpen met daarin dagelijks tips, rituelen en inzichten rondom het thema 'vrede op aarde'.
 • Werk als kerken samen en overhandig vluchtelingen een kerstpakket. Een warm gebaar met weinig kosten. Stichting Gave maakte een handreiking om kerken te helpen een kerstpakkettenactie voor vluchtelingen op te zetten. 
 • Organiseer eens een bidvuurtje! Met bidvuurtjes wil het Evangelisch Werkverband de kerk binnenstebuiten keren. Rond een vuurtje ga je met mensen uit de buurt op een laagdrempelige manier in gesprek over geloof, hoop en liefde. Veel mensen zijn de boodschap van de feestdagen vergeten. Bereik mensen met de boodschap van Gods trouw, liefde en genade door de bidvuurtjes.
 • De Evangelische Omroep presenteert op eerste kerstdag om 22.08 uur op NPO 1 de muzikale show ‘Stralend Kerstfeest’
 • Inspireer mensen met christelijke muziek door te luisteren naar de Top 1008 van Groot Nieuws Radio. Deze wordt uitgezonden tussen kerst en oud & nieuw.
 • Hour of Power organiseert op 16 december 'The Glory of Christmas', een unieke muzikale beleving vanuit de Grote Kerk in Den Haag. Ook via livestream te volgen.
 • Weet jij hoe laat het is? Doe komende advent en kerst, samen met jouw geloofsgemeenschap, mee met het project 'Bijbels klokkijken' van Kerkpunt. Het gaat over een tijd van verwachting en vervulling. Dat is een heel ander soort tijd dan die van de klok.  

Voor de volgende generaties:

 • Bijbel Basics, de kindernevendienstmethode van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, heeft een adventsproject ontwikkeld met als thema 'Een nieuw begin'. Naast materiaal voor de vijf adventszondagen, kan je thuis een adventsslinger maken en dagelijks naar kerst toewerken. Nieuw dit jaar is een kant en klaar draaiboek voor het kinderkerstfeest voor in de kerk of op school. Mét een sketch van Corien Oranje, liedjes én een interactief moment. 
 • Het kerstproject van 2023 van kinderdienstmethode Vertel het maar! gaat dit jaar over Jesaja. Het thema is 'De Messias komt'. Jesaja is een boek vol goed nieuws, Evangelie. Vanwege alle verwijzingen naar de Messias wordt Jesaja ook wel het vijfde Evangelie genoemd.
 • CGJO ontwikkelde het Bijbelstudiemateriaal ID met het thema Waarom Kerst? Er is materiaal beschikbaar voor tieners (12-14 jaar) en jongeren (16+).
 • De HGJB Kerstconferentie is een conferentie voor jongeren van 17 tot en met 25 jaar. Van 28 tot 30 december 2023 komen honderden jongeren samen op 'De Kroeze Danne' in Ambt Delden om verdieping te zoeken in hun persoonlijk geloof. 
 • De Internationale Bijbelbond biedt voor de jongsten een Kerstfeest knutselpakket aan, dat aansluit bij het Kerstfeest knieboek. 
 • Youth for Christ ontwikkelde vijf interactieve kerstprogramma’s om uit te voeren bij jou in de buurt. Kinderen van de basisschoolleeftijd maken op een interactieve wijze kennis met het kerstverhaal. 
 • Daarnaast heeft Youth for Christ kerstprogramma's voor verschillende leeftijdsgroepen. In deze programma's ontdekken en doorleven tieners en jongeren het kerstverhaal op verschillende manieren.
 • Samen leren geloven heeft 5 lessen voor jouw kindernevendienst om toe te leven naar kerst. In het kerstproject God zoekt ons werkt elke les toe naar een eindproduct en is er aandacht voor verbinding tussen de kinderen en de rest van de gemeente.
 • De Wonderwolk heeft diverse materialen voor jonge kinderen om samen naar kerst toe te werken. Nieuw zijn de adventgesprekskaarten voor kinderen van 4-6 en van 7-11 jaar. Met deze 24 adventgesprekskaarten lees, leer en spreek je samen over de profetieën en beloftes rondom de geboorte van Jezus.
 • De Kliederkerk heeft verschillende activiteiten en werkvormen ontwikkeld om met kerst een Kliederkerk te organiseren. Het thema van dit programma is: 'Op reis met de wijzen'. Het gaat over het verhaal van de wijzen uit het Oosten n.a.v. Matteüs 2 vers 1-12. 
 • GoBoom ontwikkelde de beweeg & beleefkaart 'Focus op het licht'. Met de kaart wandel je vanuit het scheppingsverhaal naar het kerstverhaal. Bij de kaart is tevens een handleiding te verkrijgen om een beleef & bezin kerstwandeling uit te zetten. 
 • Jong Protestant heeft de KerstChallenge 'Ga mee!' waar jongeren op reis gaan gemaakt. Met de KerstChallenge ga je dit jaar letterlijk op pad. Weet jij wat te doen in lastige situaties of als het even tegenzit? Ontdek het met de KerstChallenge! 
 • Wat is een engel? Wil je aan de hand van challenges en verhalen samen met je kinderen ontdekkingen doen over engelen? Xpeditie 3.6.0. heeft hier materiaal voor ontwikkeld waar iedereen aan mee kan doen. 

Voor de wereldwijde missie:

 • Kinderen uit Bolivia vertelden en speelden het Kerstverhaal op een prachtige manier en Compassion zorgt dat iedereen mee kan genieten in dit filmpje
 • Ondersteun je met je gemeente een kind via Compassion of World Vision? Stuur dan samen als kerk een kerstkaart naar jullie sponsorkind! Op de website van Compassion lees je waarom het sturen van zo'n kerstkaart waardevol is voor een kind. Vind je het schrijven van zo'n kaart moeilijk? Dan krijg je hier 5 tips van Compassion en hier de tips van World Vision. 
 • Sluit 2023 avontuurlijk af! Op 30 december is het jaarlijkse Dive2Change event van World Servants. Jongeren springen in het koude water om geld op te halen voor de diverse projecten. Je kan je aanmelden om zelf mee te doen, maar je kan ook een deelnemer sponsoren. 

Missen we nog iets?

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook initiatieven rond kerst 2023 die hier niet vermeld staan? Stuur dan even een mailtje naar neline@missienederland.nl Ben je geen deelnemer, maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Toeleven naar Pasen 2024

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen? Dan ben je op de juiste pagina! Hier vind je namelijk de initiatieven vanu…
Lees verder

Gebed voor Israël en Gaza

Op 7 oktober pleegde Hamas een vreselijke aanslag op dorpen in het zuiden van Israël. Hierop is een oorlog in Gaza …
Lees verder

Kinderwerkmateriaal

Welk kindermateriaal gebruik jij voor het kinderwerk in of om jouw gemeente? Er is veel materiaal te vinden. En dat is m…
Lees verder