Tienermateriaal

6 juli 2023
 • Profielafbeelding van Martine Versteeg
  Door:
  Martine Versteeg

Toolkit_beeldmerk_grijsBen jij op zoek naar tienermateriaal voor jouw tienerclub of catechese groep? Wij hebben het tienermateriaal uit het MissieNederland-netwerk voor jou op een rijtje gezet.

Het tienermateriaal uit het netwerk kun je grofweg in twee categorieën indelen:

 • Tienerclub of -catechesemateriaal, gericht op (twee) wekelijkse ontmoetingen
 • Materiaal voor een eenmalige ontmoeting rond een specifiek thema

Wel is het altijd goed om te beseffen dat materiaal een hulpmiddel is. Dus stel voor jezelf steeds de vraag: Waarom doen we deze activiteit eigenlijk? Wat willen we bereiken met het tienerwerk wat wij doen? En laat vervolgens je materiaal daarbij aansluiten.

Tienerclub of -catechese materiaal

 • BelievID zijn gratis online clubprogramma’s ontwikkeld door CGJO (opgegaan in Kerkpunt). De clubprogramma’s zijn onderverdeeld in programma’s voor 12 – 15 jaar (de 12+) en 16+. In de programma’s worden belangrijke thema’s in het leven van jongeren verbonden aan verhalen in de Bijbel.
 • Follow Me Next (HGJB) is materiaal voor mentorcatechese voor jongeren vanaf 16 jaar. Het bestaat uit 3 jaargangen van elk 18 lessen. Elke les begint plenair met een pakkende introductie. Daarna gaan de tieners uiteen in mentorgroepjes met een vaste mentor 
 • Leer & Leef is de catechese methode van de HGJB. Een klassieke methode, die zoveel mogelijk aansluit bij de thema’s van de Heidelbergse Catechismus. Aangevuld met extra lessen over actuele thema’s als de islam, homoseksualiteit, oorlogen, Israël en euthanasie. Daarbij zijn nieuwe didactische inzichten vererkt en wordt de huidige leefwereld van tieners helemaal serieus genomen. 
 • Jong protestant heeft seizoenspakketten speciaal voor jongeren vanaf 16 jaar. In deze pakketten vindt je programma's en werkvormen voor onder andere de verschillende christelijke feestdagen en hoogtijdagen zoals bid- en dankdag maar ook catechesemateriaal maakt deel uit van het pakket. 
 • Overhoop (Jong Protestant) biedt actief en creatief catechesemateriaal over de ‘basics’ van het christelijk geloof voor tieners (12 - 16 jaar). De methode bestaat uit korte, pakkende en actieve werkvormen. Hierbij ontmoeten de jongeren regelmatig andere generaties uit hun gemeente. 
 • Super-Woman (Youth for Christ) is een meidenclubmethode gericht op meiden tussen de 12 en 18 jaar. De methode wil tienermeiden weerbaar maken en hen aanmoedigen hun talenten te ontwikkelen. 
 • Road 7 is een pakket met programma's die speciaal zijn geschreven voor clubs met migranten- en asielzoekerstieners door Stichting Gave. Het pakket richt zich op tieners van 11 tot 15 jaar en is bruikbaar voor zowel jongens- als meidenclubs. In de programma’s wordt rekening gehouden met geloof, cultuur, sociale omstandigheden en het reisverhaal van de ‘wereldtieners’.
 • Rock Solid, Solid Friends en Stay Solid Youth for Christ biedt een totaalpakket met Solid tienerprogramma’s, inclusief online trainingen en een jaarlijks Trainingsevent. 
  Rock Solid richt zich op tieners van 11 tot en met 13 jaar. Solid Friends is de grotere broer van Rock Solid en richt zich op tieners van 14 tot en met 15 jaar. Stay Solid is het nieuwe programma voor jongeren van 16 jaar en ouder. Het is de opvolger van Rock Solid en Solid Friends en kan goed in deze lijn gebruikt worden of apart ingezet worden.
 • Belong is een methode van Kerkpunt voor relatiegericht tienerwerk (12-16 jaar). Op de website lerenindekerk.nl vind je de online modules waaruit je zelf een keuze kunt maken. Belong zoekt vanuit het dagelijks leven van de tieners steeds de aansluiting met de Bijbel en heeft een focus op groepsvorming.
 • Jeugdwerk met LEV van Zorg voor Jongeren is een complete methode voor tieners van 12 tot 16 jaar. Het doel van Jeugdwerk met Lev is dat jongeren Jezus (beter) leren kennen en samen met anderen gaan ontdekken hoe je Hem kunt volgen, eren en dienen. 
 • Reflect is een totaalpakket voor tienerwerk van Mark Stoorvogel, jeugdpastor bij de Stadskerk Groningen. Met Reflect worden tieners uitgedaagd om zelf na te denken over de Bijbel en om in hun eigen leven te weerspiegelen wat ze van Jezus zien.
 • Jong Protestant biedt een handleiding om met jouw tiener- of jongerengroep een Bijbels Theater op te zetten. In de handleiding vind je een compleet programma om uiteindelijk een musical uit te kunnen voeren en meer te leren over de theologische achtergrond van het Bijbelverhaal. 
 • Strip Jezus Messias In samenwerking met Wycliff brengt de Grace Factory Shop een stripboek uit over het leven van Jezus. In 'Beste Vriend - Alles over Jezus Messias' leer je in 20 Bijbellessen van alles over wat Jezus deed en wat hij zei. Dit stripboek is er niet alleen in het Nederlands maar is inmiddels uitgegeven in 211 talen. Dus ook voor Bijbels onderwijs aan anderstaligen is dit een bruikbaar hulpmiddel. 
 • YNGbelieve heeft verschillende materialen ontwikkeld om tieners te versterken in hun geloof. In de serie FAITH under CONSTRUCTION zijn twee boekjes voor tieners gemaakt over: 'Samen geloven - de kracht van de kerk' en 'Geloven - Als het leven tegen valt'. Naast deze boekjes heeft YNGbelieve een kaart ontwikkeld met als titel 'De 5 B's van samen geloven' en een kaart over stille tijd. 

Themamateriaal tieners

 • Naast diverse club en catechese methoden heeft Jong Protestant een werkvormendatabase met meer dan 500 werkvormen voor tienerclubs rond diverse thema’s. Hierbij heb je ook de mogelijkheid om te zoeken naar werkvormen die ook online kunnen. 
 • Stronglife maakt video’s (op YouTube) die in gaan op geloofsvragen van tieners. Bij een aantal van hun video’s biedt Stronglife materiaal aan om in gesprek te gaan met jouw tienergroep. 
 • Huis van Belle heeft tienermeidenmateriaal ontwikkkeld voor twee avonden rond de thema's Real You en Real Joy. 
 • Stronglife en Zorg voor jongeren, ontwikkelde de Lifebox. Je kunt kiezen uit twee pakketen met elk 10 video’s en daarop aansluitende programma’s voor complete tieneravonden over onderwerpen die actueel zijn in de levens van tieners. Voorbeelden van onderwerpen zijn: identiteit, groepsdruk, (homo)seksualiteit en media. 
 • HGJB heeft materiaal bij het jaarthema van 2022-2023 Enthousiasme gezocht uitgebracht wat te gebruiken is bij het tienerwerk. 
 • No Choice, een netwerk van MissieNederland, ontwikkelde de pubquiz Your Choice. Een leuke, interactieve manier voor bewustwording rond zending onder de minstbereikten.
 • Hi(s)story is Bijbelstudiemateriaal voor jongeren ontwikkeld door Stichting Gave rond de bekende Jezus-film. Iedere keer dat de groep samenkomt, kijk je eerst samen een stukje van deze film, die het evangelie van Lukas volgt. De bijbehorende studies hebben verschillende thema’s zoals: ‘Jij hoort erbij’, ‘Echte liefde’ en ‘Welkom thuis.’

Overige tips uit het netwerk

 • Vaak geven organisaties van landelijke jeugdevents in de maanden voor hun jeugdevent materiaal uit om met jouw groep te gebruiken. Kijk bij de diverse jeugdevents uit het MissieNederland-netwerk voor de events. 
 • Er zijn ook organisaties die tienermateriaal hebben ontwikkeld waarin het bespreken van een thema samenkomt met een eigen te organiseren event. Zo heeft Tearfund het programma Nacht zonder Dak, waarin je samen met je tienergroep geld inzamelt voor een straatkinderenproject door zelf een nacht in een doos te slapen. 
 • Via Youth for Christ kun je verschillende materialen downloaden die je kunnen helpen bij de invulling van het tienerwerk. Youth for Christ heeft onder meer het spel LEF. Leer je tiener beter kennen door middel van verrassende vragen en uitdagingen. LEF stimuleert opvoeders en jeugdleiders om in gesprek te gaan met tieners en jongeren over geloof en leven, op een unieke manier. 
 • Bekijk ook de KerkenToolkit van kindermateriaal.

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook tienermateriaal dat hier niet vermeld staat? Of ben je geen deelnemer maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op!

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Kerst en advent 2023

Hoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit de deelnemers van MissieNederland. We maakten er …
Lees verder

Kinderwerkmateriaal

Welk kindermateriaal gebruik jij voor het kinderwerk in of om jouw gemeente? Er is veel materiaal te vinden. En dat is m…
Lees verder

Jongerenmateriaal

Ben jij op zoek naar materiaal voor jouw jongerengroep? Hieronder hebben wij het aanbod voor 16+ op een rijtje gezet! …
Lees verder