Noodhulp bij aardbeving Turkije en Syrië

KerkenToolkit

9 februari 2023
  • Profielafbeelding van Marit Wiersma
    Door:
    Marit Wiersma

Toolkit_beeldmerk_grijsOp welke manier kan jouw kerk vanuit naastenliefde ondersteuning bieden waar de nood het hoogst is? Verschillende organisaties uit het netwerk van MissieNederland bieden noodhulp aan slachtoffers in Syrië en Turkije. Organisaties bieden onder meer onderdak, voedsel en bescherming tegen de kou. Sluit met jouw geloofsgemeenschap aan bij een van deze initiatieven: bid voor de getroffenen, houd een collecte en ontdek hoe je op nog meer manieren kunt helpen.

Christelijk Noodhulpcluster

Tearfund logo 330x220EO Metterdaad logo 330x220

Tearfund & EO Metterdaad werken met diverse andere organisaties samen in het Christelijk Noodhulpcluster. Dit cluster is al jaren in Syrië aanwezig en biedt nu noodhulp aan de slachtoffers. Zelf, samen met kerken en partnerorganisaties wordt onderdak, voedsel, water en winterhulp geboden. Doneren kan via de diverse aangesloten organisaties.

Het Christelijk Noodhulpcluster biedt ook een collectepresentatie aan met hierin informatie en een QR-code om te gebruiken tijdens samenkomsten. 

EO

Zaterdag 18 februari werd Nederland zingt voor Syrië uitgezonden. Een speciale uitzending van EO Metterdaad in samenwerking met Nederland Zingt, waarin werd stilgestaan bij de vreselijke ramp. Gebruik de beelden eventueel bij een collecte-oproep tijdens een viering.

logo omOperatie Mobilisatie

Operatie Mobilisatie is ter plaatse en heeft grootschalige noodhulp opgezet voor reddingswerk in Turkije en Syrië. Het team van OM-Turkije bevindt zich midden in het epicentrum van de aardbevingen. Samen met het OM International Disaster Relief Team, lokale kerken en parnters wordt eerste- en daarna langdurige hulp aan de getroffen mensen in de regio. 

CAMA Zending en UNIE-ABC

CAMA zendingUnie-ABC

CAMA Zending en Unie-ABC verlenen noodhulp via kerken en partners ter plaatse. Via lokale kerken wordt gerichte noodhulp geboden in de getroffen gebieden. 

Frontiers logo 330x220Frontiers

Ook Frontiers zet noodhulp op voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Via teams ter plaatse en mogelijke partnerschappen met lokale partners / ngo’s (non-profit organisaties)) in Turkije. Als er contacten gelegd kunnen worden, wordt er ook in Syrië hulp geboden. Mogelijk ook in Libanon waar slachtoffers van de aardbeving uit Syrië heen zijn gevlucht. Zij worden opgevangen in een kamp.

GAINGAiN

In Turkije en Syrië zet GAiN noodhulp in via lokale partners. First Hope Association in Turkije kwam direct in actie met mobiele hygiëne units, een mobiele bakkerij en een search- en rescueteam en heeft toestemming van de overheid om in het rampgebied te blijven werken. Onze partnerkerk in Syrië deelt hulpgoederen uit. Een moeilijke opgave in het al zwaar geteisterde Syrië waar de ene na de andere crisis plaatsvindt.

World Vision / Giro 555 en actiedag 15 februari

World VisionGroot Nieuws Radio

De samenwerkende hulporganisaties openden Giro555 voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. World Vision doet hier ook aan mee. Woensdag 15 februari zal er een landelijke actiedag zijn om geld op te halen. 

Wijs je gemeenteleden op de mogelijkheid om te luisteren naar Groot Nieuws Radio tijdens de landelijke actiedag op 15 februari. Op deze dag zal er tijdens programma’s extra aandacht zijn voor het onvoorstelbare leed wat zich nu afspeelt. Groot Nieuws Radio brengt christelijke organisaties onder de aandacht die noodhulp verlenen.

People International

people+internationalPeople International biedt vanaf de dag van de aardbeving noodhulp in het rampgebied in Turkije. Een crisisteam coördineert de hulpverlening ter plaatse in nauw contact met plaatselijke kerken en andere lokale christelijke partners. Op die manier wordt noodhulp geboden aan hen die nog geen hulp ontvingen. Het betreft de eerste crisishulp: sanitair, eten, drinken, kleding, dekens en tenten. Met lokale partners zetten ze zich ook in voor de wederopbouw en langdurige hulp in de regio.

GaveGave

Gave wijst kerken op de contacten die zij al (eerder) hebben (gehad) met Syrische, Turkse en Koerdische vluchtelingen. Ken je al vluchtelingen uit die landen? Zoek dan (weer) contact met ze: bel ze op of ga even langs. Laat hen weten dat je aan ze denkt en er voor ze wilt zijn.

Wat is MissieNederland?

MissieNederland gelooft in de kerk, omdat de wereld een kerk nodig heeft die leven brengt. Als netwerk bieden we steeds weer een volgende stap om - samen met een geloofsgemeenschap - leven te brengen in de wereld. Ontdek hoe ook jij betrokken kunt raken!

Breng leven

Missen we nog iets?

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook een actie om de getroffenen in Turkije en Syrië te helpen die hier niet vermeld staat? Stuur dan even een mailtje naar marit@missienederland.nl Ben je geen deelnemer, maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Gebed voor Israël en Gaza

Op 7 oktober pleegde Hamas een vreselijke aanslag op dorpen in het zuiden van Israël. Hierop is een oorlog in Gaza …
Lees verder

Noodhulp bij aardbeving Marokko

Op welke manier kan jouw kerk vanuit naastenliefde ondersteuning bieden waar de nood het hoogst is? Verschillende organi…
Lees verder

Herdenking slavernijverleden

Vanaf 1 juli 2023 t/m 1 juli 2024 is het officiële Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Verschillende partners van Mi…
Lees verder