Toeleven naar Pasen 2023

KerkenToolkit

12 januari 2023
 • Profielafbeelding van Marit Wiersma
  Door:
  Marit Wiersma

Toolkit_beeldmerk_grijsWil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen 2023? Dan ben je op de juiste pagina! Hier vind je namelijk de initiatieven vanuit ons netwerk in een handig overzicht. Pasen vindt dit jaar plaats op zondag 9 april. De veertigdagentijd start op 22 februari. 

 • Kerkpunt ontwikkelde een kerkenpakket met onder andere een Bijbelleesrooster, een inspiratie- en ideeënboekje en materiaal voor een bijeenkomst met jongeren. Dit kun je gebruiken in combinatie met de podcast '40 dagen in het hier en nu' en sluit goed aan bij het 40-dagen programma van Kind op Zondag.
 • Vier Pasen samen met vluchtelingen, dit is een laagdrempelige manier om vluchtelingen in jouw kerk uit te nodigen. Stichting Gave biedt een handreiking met advies en tips voor de organisatie van de viering en voor de inhoud van het programma. 
 • Je kunt je gemeente ook betrekken bij 40 dagen hier & nu, dat diverse organisaties (waaronder Kerkpunt) gezamenlijk aanbieden. 40 dagen hier & nu is een podcastserie die jaarlijks wordt aangevuld met preekschetsen, kringmaterialen en diverse andere extra's. Kerken kunnen gratis gebruik maken van de materialen.
 • Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) heeft een dagboekje: 'Wie zeg je dat Ik ben?' gemaakt met voor elke dag in de veertigdagentijd een Bijbelgedeelte met korte uitleg en vraag om over na te denken. 
 • Twee Bijbelwetenschappers geven in samenwerking met het NBG een tweetal webinars voor voorgangers en andere theologen bij het thema 'Wie is Jezus'. De webinars geven handvatten voor de toepassing van enkele Bijbelpassages in preken en kringwerk en sluiten tevens aan bij het paasproject van Bijbel Basics. 

Verschillende organisaties hebben ook materiaal ontwikkeld speciaal voor kinderen, tieners en jongeren: 

 • Op de Kind & Bijbel-site voor ouders en opvoeders vind je allerlei gratis downloads met bijvoorbeeld een complete Peuterparty voor Palmpasen en – voor oudere kinderen – een ‘Stille Week Challenge’.

 • Bijbel Basics heeft speciaal voor kinderen het project: 'Wie? Wat? Waar!' De mensen in Jezus' tijd waren vaak in de war over Hem. In het project en bijbehorend boekje wordt de sluier steeds verder opgelicht over wie Jezus was en wat mensen in die tijd over hem dachten. 

 • De Wonderwolk heeft verschillende materialen die je helpen om samen met de allerkleinsten in de gemeente toe te leven naar Pasen. Bijvoorbeeld een bouwplaat rondom Pasen en een Bijbelse blokkendoos. 
 • Vanuit de Kliederkerk zijn er verschillende ontdek-activiteiten en ideeën voor Pasen. Zo kun je zelf een gevarieerd programma samenstellen om creatief toe te leven naar Pasen. 
 • Kinderdienstmethode Vertel het maar ontwikkelt elk jaar een veertigdagenproject. Dit jaar is het thema: God opent voorgoed de toekomst. 
 • GoBoom biedt creatief projectmateriaal, workshops en interactieve beleef- en bezinroutes aan rondom Pasen. Het thema van het paasproject is: 'Ik ben er en Ik zal er zijn'. Hierin leer je de levensweg van Jezus kennen vanuit de werkplaats van Jezus.
 • Ook dit jaar kun je met je jeugdgroep (leeftijd ca. 10 tot 16 jaar) meedoen met de PaasChallenge van Jong Protestant. Het thema is 'Aan tafel'. De PaasChallenge is een interactief spel waarin je gezamenlijk gaat eten en op een speelse en actieve manier ontdekt wat er in de hoofden van de discipelen leeft. Ook kijk je samen naar wat er in jullie eigen hoofden leeft. 
 • Jong Protestant  biedt ook in haar werkvormendatabase meer dan vijftig werkvormen en programma's aan die je helpen om aandacht te geven aan Pasen in jouw gemeente.
 • Voor tieners van verschillende leeftijden biedt Youth for Christ paasprogramma's aan. Deze programma's helpen jou om een avond rondom Pasen vorm te geven. 
 • Aan de hand van meteriaal van Xpeditie@home van Xpeditie 3.6.0. ga je samen met kinderen op zoek naar antwoorden op ingewikkelde vragen rondom Pasen. Wees met elkaar nieuwsgierig, want dan doe je nieuwe ontdekkingen over Jezus die leeft!
 • De HGJB heeft een bordspel ontwikkeld om op een speelse manier met kinderen in gesprek te gaan over het Paasevangelie. Het is een spel gemaakt voor de basisschoolleeftijd. 

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook aanbod om toe te leven naar Pasen die hier niet vermeld staat? Stuur dan even een mailtje naar marit@missienederland.nl Ben je geen deelnemer, maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Toeleven naar Pasen 2024

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen? Dan ben je op de juiste pagina! Hier vind je namelijk de initiatieven vanu…
Lees verder

Kerst en advent 2023

Hoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit de deelnemers van MissieNederland. We maakten er …
Lees verder

Gebed voor Israël en Gaza

Op 7 oktober pleegde Hamas een vreselijke aanslag op dorpen in het zuiden van Israël. Hierop is een oorlog in Gaza …
Lees verder