Geloofsopvoeding

KerkenToolkit

8 juni 2022
 • Profielafbeelding van redactie
  Door:
  redactie

Toolkit_beeldmerk_grijsOuders hebben meer invloed op de geloofsontwikkeling van hun kinderen dan het jeugdwerk in de kerk. Dat geldt niet alleen voor jonge kinderen, maar ook voor tieners en zelfs voor jongvolwassenen. Als ouders een levend geloof hebben en zich inzetten voor de kerk, is de kans dat hun kinderen dat ook doen groter dan als de kinderen thuis weinig van het geloof zien en horen. Investeer daarom als geloofsgemeenschap in de geloofsopvoeding thuis en in het partnerschap met ouders. In deze KerkenToolkit vind je een overzicht van aanbod en inspiratie uit de alliantie van MissieNederland. 

Inspiratie voor jouw kerk:

Wat is jouw visie op geloofsopvoeding van jonge mensen in en om jouw geloofsgemeenschap? Hoe verhoudt de (geloofs)opvoeding thuis ten opzichte van de (geloofs)opvoeding in de kerk en jeugdwerk? Laat je inspireren en jouw visie aanscherpen:

 • Samen-Jong-mock-upIn het boek Samen Jong; kernwaarden van een kerk met alle generaties, worden zes kernwaarden omschreven die passen bij een kerk met alle generaties. Een kernwaarde is die van 'Prioriteit geven aan jonge generaties'. Dit betekend in alles rekening houden met jongeren en gezinnen. In het boek wordt uitgebreid ingegaan waarom dit belangrijk is en hoe je dit kunt doen. Zo werken kerk en ouders samen om de (geloofs)ontwikkeling van jonge mensen positief te ontwikkelen. 
 • Welke rol heeft de kerk bij de geloofsopvoeding thuis? Lees het artikel van Jong Protestant waarin verschillende mensen reageren op deze vraag. 
 • Hoe ga je als kerk om met de veranderde behoeftes en gewoonten van gezinnen na een tijd van 'online kerken'? Lees ter inspiratie het artikel 'Komen gezinnen weer terug naar de kerk?' van Xpeditie 3.6.0. Xpeditie 3.6.0. wil jou en je gezin inspireren en ondersteunen in de geloofsopvoeding zodat jouw kinderen ontdekken wie Jezus is, wie ze zelf zijn en hoe ze met Hem kunnen leven.
 • Bekijk deze video van MissieNederland, waarin uitleg wat de kracht is van het samenwerken met ouders als geloofsgemeenschap. 
 • Logo-Week-van-de-Opvoeding-2022Jaarlijks vindt in de eerste week van oktober de Week van de Opvoeding plaats. MissieNederland maakt jaarlijks een overzicht met inspirerende materialen uit het netwerk om tijdens deze week en de rest van het jaar aan de slag te gaan met het thema opvoeden. Bekijk de tips en doe inspiratie op!

Toerusting voor de ouders in jouw gemeenschap: 

Cursussen, trainingsavonden, waardevolle boeken en websites voor ouders rond (geloofsopvoeding. Hieronder een overzicht van het aanbod uit het netwerk van MissieNederland. 

 • Hoe ga je je kinderen voor in een leven met God? De serie 'Voorleven' van de HGJB biedt handvatten voor ouders om het gesprek aan te gaan met elkaar over geloofsopvoeding. 
 • In het boek (P)ubergeschikt van Youth for Christ lees je over de ervaringen van jongerenwerkers van Youth for Christ om je in de leefwereld van jongeren te verplaatsen en ze praktisch op weg te helpen. Aanvullend hierop kun je de training Pubergeschikt volgen waarin je leert hoe je invloed kunt hebben op je puber of tiener door hoe de doet en wie je bent. 
 • De Wonderwolk heeft het opvoedboek 'Samen op ontdekkingsreis' uitgebracht speciaal voor ouders en opvoeders van jonge kinderen. Het is een praktisch boek dat per leeftijdscategorie beschrijft hoe je kind God beleeft en het laat zien op welke manier je Gods liede kunt delen met je kind in het leven van alledag. 
 • Jaarlijks ontwikkelt de HGJB in samenwerking met drie andere bonden het digitale magazine 'Opvoedingsbron'. Dit wordt geschreven rondom een thema dat voor verschillende plekken in de gemeente is uitgewerkt. 
 • De cursus Opvoeden 3.7 biedt een stevige basis voor een gezin met kinderen op de basisschool. Het helpt om je te ontdekken wie jij bent als opvoeder, wie jouw kind is en hoe je met elkaar het gezin vormt. Thema's die aan bod komen zijn onder andere: gamen, sociale media, het weerbaar maken van jouw kind, centrale waarden en gezamenlijke doelen. 
 • Wat is er nodig om binnen jou kerk een waardevol geloofsgesprek te voeren met kinderen? In het handboek 'Nooit meer een kleurplaat' vind je het antwoord. Vakkenis en ervaringen worden vertaald naar handvatten waar je meteen mee aan de slag kunt. 
 • Geloof in het gezin is een project waar onder anderen CGJO bij betrokken is. In dit project worden ouders en kerken ondersteund en geïnspireerd in de christelijke opvoeding. Zij bieden een christelijk opvoedplein waar vraag en aanbod samen komen en ontwikkelen regelmatig nieuw materiaal. 
 • Kerkpunt biedt de cursus ‘Jouw huis, Gods thuis’ aan voor ouders. Een cursus die inspiratie en praktische tips geeft voor de geloofsopvoeding, maar ook aandacht heeft voor de gebrokenheid van elk huishouden waar Gods licht doorheen schijnt. Er zijn drie series: voor ouders van 0-3 jaar, van basisschoolleeftijd en van tieners. Elke serie bestaat uit vijf video’s met opdrachten voor thuis en gespreksmateriaal voor ontmoetingen met andere ouders.

Voor ouders en hun kinderen samen:

Met je kind een betekenisvolle gesprek voeren over geloof en andere zaken vinden ouders vaak lastig. Als kerk kun je hen helpen door ontmoetingen te 

 • Op www.lerenindekerk.nl biedt Kerkpunt gratis programma’s aan die je als gezin kunt gebruiken voor gezinsmomenten of gezinsvieringen. Met aansprekende thema’s, mooie gespreksvragen en verrassende werkvormen en spellen ontdek je als gezin wat geloof en leven met elkaar te maken hebben.
 • Aan de hand van de Friendshipcards van YWAM kun je spelenderwijs met je kind in gesprek over emoties. Het geeft je concrete handvatten om in gesprek te blijven wanneer emoties even negatief zijn. In rustige tijden biedt het oefening om ook in stressvolle tijden houvast te vinden in de connectie met je kind(eren). 
 • De HGJB biedt een Vader-Zoon Survival driedaagse aan. Het zijn drie survivaldagen in de Ardennen waarin de band tussen vader en zoon sterker zal worden en je samen opbouwt in het geloof. 
 • Het Vader-Zoon weekend van YWAM vindt plaats aan de rand van de Veluwse bossen. In dit weekend wordt bijgedragen aan de band tussen vader en zoon door middel van onderwijs, outdooractiviteiten en het samen doorbrengen van tijd. 
 • Kliederkerk is een vorm van kerk-zijn waar allle generaties samen op een creatieve manier de betekenis van Bijbelverhalen ontdekken. Op de website van Kliederkerk kun je alle tools vinden om ook in jouw gemeente een kliederkerk te organiseren. 
 • Xpeditie 3.6.0. hebben verschillende expedities ontwikkelt voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd. Met videos's en challenges helpt Xpeditie 3.6.0 gezinnen op een vernieuwende manier te ontdekken wie ze zelf zijn, wie Jezus is en hoe ze met Hem kunnen leven.

Thema: Samen opvoeden

Deze KerkenToolkit hoort bij het thema 'Samen opvoeden'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Missen we nog iets?

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook aanbod beschikbaar dat een bijdrage levert aan geloofsopvoeding? Laat het ons weten via marit@missienederland.nl. Of ben je geen deelnemer maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op!

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Hemelvaart en Pinksteren 2024

Hemelvaart en Pinksteren zijn feesten die buiten de kerk vaak wat minder bekend zijn. Juist mooi om hier binnen jouw gel…
Lees verder

Toeleven naar Pasen 2024

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen? Dan ben je op de juiste pagina! Hier vind je namelijk de initiatieven vanu…
Lees verder

Kerst en advent 2023

Hoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit de deelnemers van MissieNederland. We maakten er …
Lees verder